Groene daken, nuttig en natuurlijk

Tegenwoordig is het nog niet zo bekend, maar het zit eraan te komen: De groene daken! Wat is een groen dak? Waar is dit goed voor? En waarom willen mensen dit groene dak? Dit zijn allemaal vragen waarop dit artikel je het antwoord geeft.

Wat is een groen dak?

Een groen dak, wat ook wel een vegetatiedak of daktuin wordt genoemd is een dak wat bedekt is met gras of andere kleine levende planten. Er is verschil in groene daken, zo heb je intensieve en extensieve groene daken. Wat is het verschil tussen intensief en extensief?

Bij intensieve groene daken lijkt het dak wel een echte tuin, er worden grassen, kruiden en soms zelfs bomen of struiken op het dak geplant. Echter moet je dak hier wel stevig genoeg voor zijn. Dit worden ook wel de echte daktuinen genoemd.

De extensieve groene daken bestaan vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Op deze daken kan je, in tegenstelling tot de intensieve groendaken, niet lopen. De extensieve groene daken worden daarom ook wel de vegetatiedaken genoemd.

Je kunt een groen dak dus zo gek maken als je zelf wilt, je kunt een hele tuin op je dak maken, als je dak daar stevig genoeg voor is, waar je zelfs op kunt lopen! Maar je kunt je ook beperken tot de vegetatiedaken waarop je niet kunt lopen. De vegetatiedaken hebben ook veel minder onderhoud nodig dan de echte daktuinen. Vergelijk het maar met een gewone tuin, vetplanten en mossen hebben minder onderhoud nodig dan grassen en struiken.

Waar is een groen dak goed voor?

Een groen dak heeft, behalve dat mensen ze mooi vinden, nog een functie namelijk waterberging. Dit houdt in dat dit dak water vast houdt waardoor er minder water wordt afgevoerd. De vegetatie op je dak heeft namelijk net als gewone planten water nodig, doordat de wortels het regenwater, wat op het groene dak valt, vasthouden om hier van te drinken help je dus met het bergen van water boven je hoofd. Dit is positief aangezien Nederland een erg water rijk land is, Nederland is het afvalputje van Europa. Veel water komt via andere landen naar Nederland en gaat vanuit Nederland de Noordzee in. Als Nederland geen dijken en dergelijke zou hebben, zou Nederland al veel verder onder water staan. Waterberging in tijden van zware regenval in noodzakelijk om droge voeten te houden. Een groen dak zal hierbij niet heel veel helpen, maar alle beetjes bij elkaar hebben een hoop effect. Behalve waterberging bevorderd een groen dak ook de biodiversiteit, helpt het mee om de gezondheid op pijl te houden aangezien deze daken stofdeeltjes opvangen, zorgt een groen dak voor warmte en isolatie en gaat een groen dak langere mee dan een gewoon dak.

Waarom willen mensen een groen dak?

Het is een trend om als mens meer over te hebben voor de natuur. De natuur is belangrijk voor ons mensen. Door een groen dak te realiseren laat je aan andere mensen zien dat je begaan bent bij de natuur. Behalve dat je andere mensen laat zien dat je graag de natuur wil helpen geeft dit ook veel mensen zelf een goed gevoel. Behalve de natuur, en daarmee de biodiversiteit versterken, willen mensen dit dak ook omdat het lang mee gaat, het goed is voor de gezondheid en in sommige gevallen krijg je hier nog subsidie voor.

Subsidie

Behalve dit goede gevoel dat je hebt omdat je de biodiveriteit versterkt, water bergt en natuur op je dak hebt, zijn er ook subsidies voor groene daken. Kijk voordat je een groen dak gaat realiseren altijd even of je in aanmerking komt voor een subsidie. In grote steden zoals Rotterdam en Den Haag kan dit namenlijk het geval zijn.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken zijn daken met planten op hun bovenste laag. Dit dakgroen vormt de basis van een ecosysteem: een gemeenscha…
Aanleg groen dak, kosten en subsidieHet komt het steeds vaker voor, daken met groen erop. Het is goed voor het milieu, isoleert, niet zo duur, gaat lang mee…
Groene gevels en groene murenGroene gevels en groene murenBij de aanleg van groene muren en groene gevels worden, zoals de naam al aangeeft, muren en gevels gedeeltelijk of gehee…
Groene daken; beplanting op het dakGroene daken; beplanting op het dakEen zadeldak met oranje dakpannen is kenmerkend voor ons Nederlandse straatbeeld. Dit geldt zeker in de oude stadscentra…

Wat kost een traprenovatie?Een traprenovatie kunt u uit laten voeren om de trap de uitstraling te geven dat bij uw huis past. Door een renovatie ku…
Wat kost een loodgieter?Een loodgieter schakelt u in voor het onderhouden van sanitair, waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Dit zijn werk…
Bronnen en referenties
  • Groendak.nl
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.