Wat is Scandinavisch design?

Wat is Scandinavisch design? Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk Scandinavisch design noemen en wat zijn de kenmerken van Scandinavisch design? Door items met Scandinavisch design aan je interieur toe te voegen, geef je je interieur al snel een hippe uitstraling.

Wat is Scandinavisch design?

De naam Scandinavisch design is al behoorlijk oud: in 1930 was een tentoonstelling in Stockholm genaamd Scandinavian Design. Op deze tentoonstelling werden alle nieuwe ontwerpen uit Scandinavië getoond. Sinds deze tentoonstelling wordt elk ontwerp uit Scandinavië standaard Scandinavisch design genoemd, mits het voldoet aan enkele eisen: het ontwerp is functioneel, eenvoudig en heeft een rustige uitstraling. Bekende merken die Scandinavisch design verkopen zijn Fritz Hansen, Hay, Muuto, Artek en Normann Copenhagen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Scandinavisch design?

Scandinavisch design staat bekend om de eenvoudige en functionele ontwerpen. Deze worden toegepast in diverse interieurs waarbij een aantal elementen belangrijk zijn.

Licht

Licht speelt een belangrijke rol in Scandinavische interieurs. Juist in Scandinavië, waar de winters lang en donker zijn, is licht in huis belangrijk om je prettig te voelen. Grote ramen met veel lichtinval versterken je Scandinavische interieur. Wil je nog meer gebruik maken van het licht, kies dan voor een lichte vloer. Op deze manier wordt het licht weerkaatst en krijg je al snel in combinatie met Scandinavische meubels een mooi Scandinavisch interieur.

Natuurlijke materialen

Behalve spelen met licht komen ook natuurlijke materialen terug in een Scandinavisch interieur. In bijna alle meubels wordt hout verwerkt en ook planten kunnen niet ontbreken in een Scandinavisch interieur.

Minimalisme

Scandinavische interieurs zijn minimalistisch. Op het oog een eenvoudige bank en tafel met stoelen zijn de basis voor je interieur. Toch is een Scandinavisch interieur nooit kaal of kil, omdat wel degelijk met accessoires gewerkt wordt. Accessoires zijn vaak in lichte en pastelkleuren te vinden. Kussens en vloerkleden hebben ook vaak een grafisch patroon. Andere accessoires die in het minimalistische interieur gebruikt worden zijn planten, glazen vazen en strak vormgegeven lampen. Hoewel er relatief veel accessoires in een Scandinavisch interieur kunnen staan, zal het altijd een rustig geheel blijven. Een overkill aan losse dingetjes en prullaria zul je ook niet terugvinden.

Hoe pas je Scandinavisch design toe in je eigen interieur?

Scandinavisch design kun je eenvoudig toepassen door rekening te houden met de bovengenoemde elementen. Kies om te beginnen een kleurenschema waar je mee wilt gaan werken. Pas hier je vloer op aan (liefst licht) en kies ook een lichte kleur voor op de muur. Kies vervolgens voor een aantal basiselementen, zoals een mooie houten tafel en bijpassende stoelen. Zorg dat de kleuren in het door jou gekozen kleurenpallet passen. Hierna kun je accessoires gaan uitzoeken, zoals een vloerkleed om je interieur warmte te geven, lampen voor sfeer en kussens, vazen, muurdecoratie en kaarsen om het af te maken. Zolang het geheel rustig blijft ogen en je gebruik maakt van lichte kleuren, krijg je al snel een Scandinavische uitstraling in je eigen interieur. Kies altijd voor een basis waar je niet snel op uitgekeken raakt en wissel regelmatig je accessoires af. Zo blijf je genieten van je interieur met Scandinavisch design.

Inspiratie voor een Scandinavisch interieur kun je volop online vinden, in woonmagazines zoals VT Wonen, op Pinterest en in woonwinkels.
© 2016 - 2024 Sim0206, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlScandinavisch design: tips voor een Scandinavische woonstijlEenvoudig, puur, praktisch én een warme natuurlijke look: dat is de basis van een Scandinavische interieurstijl. Een sti…
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Hoe doeltreffend is het Scandinavisch dieet?Hoe doeltreffend is het Scandinavisch dieet?Als gevolg van het groeiend aantal landgenoten met (ernstig) overgewicht, neemt ook het aantal diëten hals over kop toe.…
Vlag van FinlandVlag van FinlandEen wit vak met een blauw Scandinavisch kruis. Zo ziet de Finse vlag eruit. De Finnen hebben deze vlag zelfs een eigen n…

Keuken renoveren: timmermanswerk of zelf doenKeuken renoveren: timmermanswerk of zelf doenJarenlang tegen dezelfde keuken aankijken en dat beu zijn leidt vaak tot enkele zondagen showrooms bezoeken en veel geld…
Nieuwbouw: stappenplan voor het kopen van een keukenNieuwbouw: stappenplan voor het kopen van een keukenHet kopen van een nieuwbouwwoning vergt veel afstemming met professionals in de bouwsector. Het kiezen van een keuken na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Milivanily, Pixabay
  • https://vanons.eu/2012/07/17/86-scandinavisch-design/
Sim0206 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.