De IKEA keukenapparatuur: net zo goed als de prijs?

Bij de IKEA kun je een complete keuken kopen. Dat betekent dus dat je ook voor de gangbare keukenapparatuur bij de meubelgigant terecht kunt. De keukens van IKEA staan over het algemeen goed aangeschreven. Een goede keuken voor een scherpe prijs. Maar is de IKEA-apparatuur net zo goed? Of kun je je apparaten beter op een andere plek halen? IKEA keukens staan bekend door de zeer aantrekkelijke prijs. Daarbij is de kwaliteit prima in orde. De keukens houden het vaak net zo goed vol als andere keukens en niet zelden gaat een IKEA keuken langer mee dan andere duurdere keukens. Maar over de apparatuur die je bij IKEA kunt kopen zijn de meningen meer verdeeld. Niet iedereen is zet zo positief over de apparatuur als over de keukens.

Ook de apparatuur heeft een IKEA-prijs

Qua prijs past de apparatuur goed bij de keukens. Net als de keukens is de apparatuur aantrekkelijke geprijsd. Het valt vaak niet mee om vergelijkbare apparaten op een andere plek te kopen voor dezelfde prijs. Dus op dat vlak krijg je wat je mag verwachten bij de IKEA en kun je de totaalprijs van je keuken relatief laag houden.

Welke apparatuur kun je bij IKEA kopen?

De IKEA heeft van de gangbare keukenapparatuur verschillende modellen te koop. Er zijn bij alle apparaten daardoor meerdere mogelijkheden, zodat je afhankelijk van je eisen en je budget zelf een keuze kunt maken. De verschillende apparaten die je bij de IKEA kun kopen zijn:
 • Kookplaat,
 • Koelkast,
 • Oven,
 • (Combi) Magnetron,
 • Afzuigkap,
 • Vaatwasser,
 • Vriezer.

Welke apparatuur heeft de IKEA niet?

De gangbare apparaten kun je bij de IKEA kopen, maar bepaalde soorten keukenapparatuur dus niet. Te denken valt aan:
 • Kokend water kraan,
 • Waterboiler,
 • Fornuis,
 • Espresso machine.

Van die laatste twee heeft IKEA weleens iets in het assortiment, maar de keuze is dan zeer beperkt. Soms maar één model dat je kunt nemen. In de meeste gevallen zal je liever ergens anders op zoek gaan naar deze apparatuur.

Welke merk is de IKEA-apparatuur?

IKEA doe veel zelf, maar de keuken apparatuur bouwen ze niet zelf. De apparatuur wordt allemaal onder de IKEA naam verkocht maar eigenlijk zijn het apparaten van merken die ook zelf onder eigen naam keukenapparatuur op de markt brengen. Veel van de apparatuur van de IKEA wordt gebouwd door dezelfde fabrikant achter de merken Whirlpool en Bauknecht. Deze apparatuur wordt in de keukenapparatuurmarkt over het algemeen gezien als middensegment/budget merk. Het is niet slecht, maar ook niet bijzonder goed.

Garantie

Qua garantie doet de IKEA het goed: op alle apparatuur wordt standaard vijf jaar garantie gegeven. Bij de meeste apparaten is dat normaal gesproken twee jaar. Het is wel bij veel fabrikanten zo dat wanneer je meerdere apparaten in één koop aanschaft je ook vijf jaar garantie kunt krijgen. Maar de IKEA doet dat standaard, wat natuurlijk wel zo prettig is.

Keuze mogelijkheden

Van de genoemde apparaten heeft IKEA verschillende modellen in het assortiment. De modellen verschillen in mogelijkheden en functionaliteit, waarbij de prijs natuurlijk ook oploopt. Toch zijn de keuzes beperkt. Neem bijvoorbeeld de gaskookplaten: Daarvan zijn er zeven verschillende modellen: een enkel-pits, dubbel-pits, vijf-pits en vier verschillende vier-pits kookplaten. Qua inductieplaten kun je kiezen uit acht modellen: een tweepits, drie drie-pits, en vier vier-pits.

Bij de andere soorten apparaten zie je vergelijkbare keuzes. In de basis heb je de keuze uit iets meer mogelijkheden tegen een hogere prijs. Maar qua design en functionaliteit is het allemaal wat beperkt. Je kunt van alle apparaten wel iets vinden waar je mee uit de voeten kunt. Maar als je meer wilt dan standaard en wat kieskeuriger bent qua mogelijkheden dan is de IKEA niet ideaal.

Stijl van de apparatuur

Door het kleine aanbod van keukenapparatuur zijn niet alleen de mogelijkheden qua functionaliteit beperkt, maar ook het uiterlijk. Dat geldt natuurlijk met name voor de apparatuur die in het zicht blijft, zoals kookplaat, oven/magnetron en de meeste afzuigkappen. De stijl van de apparatuur bij IKEA is redelijk gemiddeld te noemen en daardoor in de meeste keukens toepasbaar. Maar ook hier geldt dat wanneer je een opvallender uiterlijk wil, je waarschijnlijk niet bij de IKEA gaat kopen.

Standaard afmetingen

Er wordt nog weleens beweerd dat de IKEA keukens andere maten voert dan andere keukens en dat je daardoor voorzichtig moet zijn met inbouwapparatuur. Je zou daarom eigenlijk vastzitten aan de apparaten die de IKEA aanbiedt. Dit is echter niet waar. Het is wel zo dat de kastmaten wel iets afwijken van wat je bij de meeste andere keukens ziet. Maar in de kasten voor inbouwapparatuur passen ook gewoon de apparaten die je elders kunt kopen. De enige uitzondering is de kast waar zowel een oven als magnetron is kan:

Een oven en een magnetron?
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker. Zowel een oven als een magnetron in de keuken. En ook bij de IKEA is dat mogelijk. Je moet echter wel opletten, als je van plan bent ze beide in dezelfde (hoge) kast in te bouwen. Bij de IKEA kun je namelijk van boven een grote oven (van 60 cm hoog) alleen nog een 35 of 40 cm hoge magnetron plaatsen. Wil je echter een grotere (combi)magnetron, dan kan dat niet in dezelfde kast. Je kunt wel zelf de kasten zo in elkaar zetten dat beide apparaten passen, maar je komt dan niet uit met de frontjes (lades en deurtjes).

De beste optie is om ze niet in dezelfde kast in te bouwen. Het alternatief is om de kast in kwestie helemaal aan te passen, naar je eigen wensen, en de juiste deurtjes en/of lades erbij te zoeken. Er is wel een en ander mogelijk, maar het is wel even puzzelen.

Een vaste prijs voor de apparatuur?

Bij de IKEA betaal je een vaste prijs voor de apparatuur. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent, en zoals gezegd zijn de prijzen beslist niet slecht. Maar keukenapparatuur is op veel plaatsen te koop. En tegenwoordig ook via internet. Vaak zijn daar A-merken te koop tegen prijzen die een stuk onder de adviesprijs liggen. Dat maakt het verschil met de IKEA-prijs al een stuk kleiner. Daar komt nog eens bij dat je vaak ook nog wel korting kunt krijgen, wanneer je meerdere apparaten in één keer koopt. Even een mailtje sturen kan vele honderden euro's besparen.

Wat zijn de nadelen van de IKEA-apparatuur?

In de basis is er niets mis met de IKEA-apparatuur. De basisfuncties worden gewoon naar behoren uitgevoerd. De verschillen met de duurdere merken zit hem vooral in andere zaken. Dit zijn vaak niet de dingen waar op gelet wordt bij het kopen van nieuwe apparaten. Meestal merk je dat pas na enig gebruik.

Geluid

Een goed voorbeeld is de geluidsproductie. Je ziet dat duurdere modellen van andere merken vaak meer moeite doen om het geluidsniveau naar beneden te brengen. En bij sommige apparatuur is dat beslist merkbaar. Een koelkast die aanslaat, een vaatwasser die draait en een afzuigkap die een hoop herrie maakt. In een open keuken is dat meestal een grotere ergernis dan in een dichte keuken.

Energie verbruik

Het energieverbruik is een ander voorbeeld, waar je bij de IKEA-apparatuur meestal wat slechter af bent. Vooral de goedkopere modellen. Dit is ook typisch een aspect waar veel mensen niet zo bewust bij stil staan. Soms ook terecht, wanneer het prijsverschil tussen twee apparaten honderden euro's betreft. Voordat je dat geld terugverdiend hebt, ben je vele jaren verder.

Afwerking en kwaliteit

De afwerking van de apparatuur wordt vaak als middelmatig gezien. Er is niet echt iets mis mee, maar voelt vaak toch minder degelijk aan dan de duurdere merken. Dit is ook per soort apparaat verschillend. Aan een apparaat als een vrieskast zitten minder onderdelen die je veel aanraakt dan met een oven of magnetron. Daarbij is een volledig ingebouwd apparaat meestal uit het zicht, zodat het geen stempel op het uiterlijk van de keuken zet.

Conclusie

Al met al krijg je bij de IKEA waar voor je geld. De apparatuur is prettig geprijsd, maar is op de meeste punten ook minder dan duurdere apparatuur. Op zich is dat niet zo slecht. Maar wanneer je naar de keukens zelf kijkt is dat wel anders. Op dat gebied krijg je bij de IKEA duidelijk een beter prijs/kwaliteit verhouding dan bij de meeste dure keukens. Een voordeel van de IKEA-apparatuur is wel dat je standaard vijf jaar garantie krijgt.

Of je wel of niet je apparatuur haalt bij de IKEA moet je uiteindelijk zelf bepalen. Het is wel verstandig het assortiment eens goed te bekijken en vooral voor jezelf te bepalen wat je in je keuken nodig bent. Het is prima mogelijk alleen de keuken te kopen en de apparatuur bij andere winkels aan te schaffen. Te vaak wordt er een snelle beslissing genomen over de apparatuur, omdat de hele keuken-aanschaf al zoveel tijd en geld kost. Maar de apparatuur in je keuken is erg belangrijk en je moet het er jaren mee doen. Juist daarom is het goed om je wel even te verdiepen in de mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen, zodat je je keuken helemaal af kunt maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuken inbouwapparatuur kopenKeuken inbouwapparatuur kopenWanneer je een complete keuken koopt, dan moet je ook een keuze maken voor de gewenste inbouwapparatuur. Welke apparaten…
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Keukenapparatuur: hoeveel groepen heb je nodig?Sommige keukenapparatuur gebruiken zulke hoge vermogens dat er een eigen groep voor nodig is. Een bekend voorbeeld zijn…
Keuken kopen met korting: is onderhandelen cruciaal?Een keuken kopen is een behoorlijke investering. Je kunt het werkelijk zo duur maken als je zelf wilt. Maar het liefst b…

Quooker kokend-water-kraan: ideaal voor in de keuken?Steeds vaker horen we over de kokend-water-kraan voor in de keuken. Eén van de laatste nieuwe snufjes voor in een modern…
Keuken ontwerp checklist: hulp om je keuken te ontwerpen!Een keuken ontwerpen is geen klein klusje. Het is het meest complexe vertrek in het huis. Er zijn tal van zaken waar je…
Bronnen en referenties
 • www.ikea.nl
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.