Ikea klassiekers: Klippan bank in een modern jasje

Een ruim 30 jaar oude bank, en nog steeds in trek. Kan dat? Jazeker, Inrichtingsgigant Ikea lukt het om een bank die 3 decennia terug werd ontworpen, nog steeds aan de man te brengen. Een ode in de vorm van een artikel over deze 'gouwe ouwe' mag niet ontbreken. Door de jaren heen blijft het Ikea designersteam het Klippan banken en hoezen-aanbod regelmatig vernieuwen. Sla dus je slag als je een leuke uitvoering ziet, want hij kan er ook zo weer uit zijn.

Inhoud:


Ontstaan van de Klippan

Zoals zoveel successen ontstond ook de Ikea Klippan bank door een toevalligheid. De kinderen van één van Ikea's ontwerpers hadden zijn bank volledig geruïneerd. Dit bracht hem op het idee om een echte kind-bestendige bank te ontwerpen. Natuurlijk moest zo'n bank ook bestand zijn tegen morsen en andere gevaren. Daarom werd de bank uitgerust met een vervangbare losse hoes, die bovendien vele wasbeurten moest kunnen doorstaan. Ook handig is dat de de bank door de gekozen maten prima door standaard deurkozijnen gaat. Dat voorkomt de onverwachte maar bekende problemen bij verhuizingen. De eerste Klippan kwam in de winkel in 1979. En anno 2015 is deze gouwe ouwe nog altijd verkrijgbaar.

De naam

Klippan betekent simpelweg 'klif' in het Zweeds, de moedertaal van Ikea. De naam doet het massieve design van deze bank best eer aan.

Klassieker in modern hoes-jasje

Zoals meer Ikea klassiekers stond ook de doorontwikkeling van déze niet stil. De bank bleef dezelfde, echter de hoes niet. In eerste instantie was deze verkrijgbaar in een aantal kleuren. In de loop van de jaren kwamen echter vele designede hoezen in de winkel te liggen. De creatieve designs maken de Klippan tot een klassieker in een modern jasje. Mede daardoor zijn de hedendaagse verkoopcijfers nog steeds prima. De designs vervallen weer na een jaar.

Uitvoeringen

De bank is enkel verkrijgbaar in 2-zits versie. Afgezien daarvan is het een echt gevarieerde bank, voor ieder wat wils. De goedkope versie wordt met een 100% katoenen hoes geleverd. De iets duurdere versie heeft een vaste synthetische bekleding. Naast de bank is er nog een kleiner familielid: de poef. Ook deze is aan te kleden met diverse hoezen.

Nieuwe poten

Door de jaren heen zijn de poten van de Klippan veranderd van aluminium in hout met een kleurtje. Afgezien daarvan heeft de bank geen wijzigingen ondergaan.

Extra designs: veelkleurig en trendy

Het assortiment aan Klippan banken en losse hoezen wordt regelmatig gewijzigd. In juni 2015 is het aanbod aan losse hoezen wat beperkter. Wel is er een nieuwe hoes: de zachtgekleurde Marrehil in roze-wit-groen kleurcombinatie. Een andere leuke is de feller gekleurde Randviken, uitgevoerd in een design van grote driehoeken.


Nu je weet dat je je Klippan kunt blijven vernieuwen, ben jij misschien ook 'om', en koop je bij Ikea -tegenwoordig ook online- als volgende bank een Klippan? Voor de prijs hoef je het niet te laten, er is al een Klippan met hoes en al voor rond de 170 euro. En of je Klippan klassiek of modern wordt dat maak jij helemaal zelf uit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het merk IKEA: waarom het zo'n succes isHet merk IKEA: waarom het zo'n succes isIKEA is het bekendste woonwarenhuis ter wereld. Met honderden vestigingen in 28 landen werd in 2015 een omzet van 31,9 m…
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Ikano bank: krediet van IkeaIkano bank: krediet van IkeaWie zijn woning graag leuk en goedkoop wil inrichten, koopt bij de Zweedse warenhuisketen Ikea. En mist men de benodigde…

Kristalglas: kristalglazen voorwerpenKristalglas: kristalglazen voorwerpenEr zijn veel gebruiksvoorwerpen die van kristalglas wordt gemaakt. Kristalglas werd voor de eerste keer in 1676 gemaakt…
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasWaar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasZes zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Wanneer je een showroom binnen loo…
Bronnen en referenties
  • http://www.ikeafans.com/home/ikea-klippan-sofachild-friendly-durable-and-easily-refurbished-and-green/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Klippan_%28sofa%29
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.