Het belang van de goede geur in huis

Het belang van de goede geur in huis We zijn in onze tegenwoordige samenleving in toenemende mate gericht op visuele en auditieve input. Onze informatie komt vooral in kleuren, vormen en geluiden op ons af. Het lijkt logisch dat hierop ook in onze inrichting, in ons huis het accent komt te liggen. Maar dat is een verkeerde gedachte. Geuren zijn veel belangrijker dan je denkt.

Onze zintuigen

Onze omgeving zit vol met informatie die we via onze zintuigen binnenkrijgen. Fysiologisch gesproken onderscheiden we vijf zintuigen:
 • Het gezicht: we zien.
 • Het gehoor: we horen.
 • De reuk: we ruiken.
 • De smaak: we proeven.
 • De tast: we voelen.

Dank zij de informatie die onze zintuigen ons leveren kunnen we bepalen waar we voedsel kunnen vinden, waar we veilig kunnen lopen, of waar gevaren op ons afstormen. Je kunt je voorstellen dat de zintuigelijke informatie voor dieren in het wild, of voor de prehistorische mensen letterlijk van levensbelang is of was. Ook tegenwoordig is dat in zekere zin nog het geval. Denk maar aan het belang van goede informatie als we een weg willen oversteken. We zien of horen het verkeer langs razen en weten dat het verstandig is nog even te wachten. We ruiken en zien dat voedsel bedorven is en niet meer geconsumeerd kan worden. Je kunt ongetwijfeld zelf ook van dit soort voorbeelden bedenken.

Overaccent

Met de opkomst van televisie, computer en meer recent de smartphone en tablets raken we steeds meer gewend aan visuele en auditieve informatie. We zien en horen wat het apparaatje ons aan informatie levert. In onze huizen besteden we exta aandacht aan het visuele aspect, hoe de dingen eruit zien, en aan het auditieve, de buurtgeluiden en de muziek die overal tot zijn recht moet komen. We zijn geneigd te denken dat er eigenlijk maar twee zintuigen echt van belang zijn: het gezicht en het gehoor. Het zijn zintuigen die een overaccent hebben gekregen, maar dat is niet helemaal terecht. We zijn er ons bijna niet meer van bewust hoe een ander belangrijkrijk zintuig ons sterk kan beïnvloeden.

Geur

Van oudsher wijzen geuren ons op veilige en onveilige situaties en op mogelijk gevaar. Hoewel dat in onze moderne maatschappij wat naar de achtergrond is gedrukt, bestaat het waarschuwingssysteem nog steeds. Als je een bepaalde plek onveilig of onbehaaglijk vindt, dan is het vaak een vleugje van de een of andere geur dat hieraan ten grondslag ligt. Ons brein koppelt geuren aan bepaalde situaties of locaties. Zo kun je een bepaalde geur opsnuiven en ineens herinneringen krijgen aan het huis van je oma, een tante, of een bepaalde plek. Met de herinneringen komen ook gevoelens naar boven. Dat kan prettig zijn, of juist niet.

Gebruik de geuren

Lekker kopje koffieLekker kopje koffie
Handige verkopers maken graag gebruik van geuren om je in een bepaalde stemming te brengen. Een bekend voorbeeld is het verkopen van een huis. Vlak voor potentiële kopers je huis komen bezichtigen zorg je dat een pak vers gemalen koffie open gaat. De koffiegeur trekt door het huis. Voor veel mensen wordt deze geur, ook al drinken ze zelf liever geen koffie, geassocieerd met gezelligheid en geborgenheid. Het huis zal positiever worden beoordeeld en de kans op verkoop is net even wat groter geworden.

Lekkere geuren in huis

Ook als je geen verkoopplannen hebt is de juiste geur in huis belangrijk. Het is goed je te omringen met geuren die je zelf kunt associëren met sfeer, met gezelligheid en geborgenheid, met jouw gevoel van ‘thuis’ zijn. Daarbij moet je in twee richtingen kijken:
 • Het voorkomen en verwijderen van ongewenste geuren
 • Het toevoegen van speciale en prettige geuren.

Het voorkomen en verwijderen van ongewenste geuren

 • Voorkom etensluchtjes / Bron: IMSI Master ClipsVoorkom etensluchtjes / Bron: IMSI Master Clips
  Tijdens het koken worden allerlei etensluchtjes geproduceerd. Heerlijk tijdens het koken zelf en het nuttigen van de maaltijd, maar daarna worden deze luchtjes al snel vervelend. Gebruik daarom tijdens het koken je afzuigkap om de hoeveelheid luchtjes in te perken.
 • Vocht en schimmel zijn bronnen van nare luchtjes. Ventileer je huis regelmatig en voldoende, zodat schimmel en vocht zoveel mogelijk buiten de deur blijven.
 • Planten die teveel water hebben gehad kunnen rotte stelen en bladeren krijgen, mét vervelende luchtjes.
 • Als je fruit op een fruitschaal hebt liggen, zorg er dan voor dat er voldoende van wordt gegeten. Rotte vruchten verspreiden nare luchtjes.
 • Geen fijn onderwerp, maar ook op de toilet ruikt het niet altijd even fris. Zorg hier voor ventilatie en eventueel voor een luchtverfrisser.

Het toevoegen van speciale en prettige geuren

Je kunt prettige luchtjes op allerlei manieren toevoegen.
 • Frisse lucht ruikt lekker. Als je omgeving het toelaat is het heerlijk die frisse lucht door een open raam binnen te laten.
 • Bloemen in huis, dat werkt altijd! / Bron: Fotofan1, PixabayBloemen in huis, dat werkt altijd! / Bron: Fotofan1, Pixabay
  Bloemen zijn niet alleen mooi en kleurig, ze verspreiden vaak ook een heerlijke bloemengeur. Zet dus vaker eens een bloemetje op tafel.
 • De paraffine in speciale geurkaarsen is gemaakt met speciale geurstoffen. Dit soort kaarsen verspreidt een heerlijke geur, vaak zelfs al zonder dat je ze aan hoeft te maken.
 • Speciale luchtverfrissers die op een batterij of het lichtnet werken kun je zo programmeren dat ze op gezette tijden een vleugje geparfumeerde lucht verspreiden. Soms zelfs in afwisseling verschillende geuren. Je hebt ook modellen, die op een sensor werken.
 • Geurbranders bestaan uit een schoteltje waar je water met een paar druppeltjes geurende olie op een kaarsvlammetje verwarmt. Door de verhitting verdampt er wat van de geurstof.
 • Speciale geurzakjes waarin een bepaalde geurstof, of stukjes van bepaalde geurende kruiden of bloemen zitten, verspreiden een heerlijke geur in de ruimte waarin je ze gebruikt. Een prima idee voor bijvoorbeeld de toilet.
© 2014 - 2020 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geur in de plantOnder invloed van de zon en warmte (fotosynthese) maken planten niet alleen voedingsstoffen maar ook geurstoffen aan, di…
Geur van bloemen en planten in de tuin voor extra genotGeur van bloemen en planten in de tuin voor extra genotGenieten van een tuin kan op verschillende manieren. De een heeft graag een groot gazon. De ander haat gras maaien en le…
DIY (Do It Yourself): Fragrance sticksJe kent ze vast wel; de huisparfums in leuke flesjes met houten stokjes erin. Ze verspreiden een heerlijke geur in je hu…
Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnGeurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijnEen geur in huis bevordert voor veel mensen hun gevoel van welbehagen. Er zijn echter heel veel synthetische stoffen op…

Wat is een goed regenpak?Wat is een goed regenpak?In Nederland regent het zeer regelmatig. Om onderweg droog te blijven bestaan er verschillende mogelijkheden. Een van de…
Design keuken kopen: de extra hoge prijs waard of niet?Wie een nieuwe keuken gaat kopen, zal al snel een keukenbrochure openslaan, of een keukenzaak bezoeken. Je komt daar alt…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
 • Afbeelding bron 2: Fotofan1, Pixabay

Reageer op het artikel "Het belang van de goede geur in huis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hansvg
Laatste update: April 2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!