De nieuwe IKEA keuken METOD: Wat is er anders?

Medio 2014 stapt IKEA Nederland na tientallen jaren over van het keukensysteem FAKTUM naar het nieuwe METOD. In een aantal andere landen heeft IKEA deze overstap al eerder gemaakt. Op welke punten verschillen de twee keukensystemen van elkaar? En wat maakt het METOD systeem interessant voor wie een nieuwe keuken wil? Het nieuwe systeem METOD is op 6 maart 2013 in Stockholm voor het eerst gepresenteerd, Daarna wordt het systeem gefaseerd ingevoerd. Zo is METOD sinds april 2013 al verkrijgbaar in Noorwegen. Ook in Denemarken is het systeem al in 2013 gelanceerd. Op 2 juni 2014 start IKEA Nederland ook met de verkoop van het METOD systeem. Op die datum zal ook de keukenplanner in de IKEA winkels en op de website overgaan op het METOD.

Hoogte onderkasten

Een opvallend verschil met FAKTUM is de hoogte van de onderkasten. In FAKTUM is de hoogte van de onderkast 70 cm, zoals bij veel keukens van andere leveranciers. In METOD is de onderkast 80 cm hoog. Dit betekent dat de plint onder de kastjes bij METOD standaard 10 cm lager zal zijn. Hierdoor wordt er meer kastruimte gecreëerd, wat natuurlijk altijd een voordeel is in een keuken. Twee gevolgen hiervan zijn:
 • Er is bij METOD niet voldoende ruimte om een plintboiler onder een kastje te plaatsen.
 • Het wordt moeilijk om onder een kastje door de wand te bereiken, om bijvoorbeeld een stekker van een inbouwapparaat uit een stopcontact te halen.
De lagere plint is vooral een voordeel voor keukens waarbij het aanrechtblad hoger moet dan de vaak standaard 90 cm. Voor een hoogte van bijvoorbeeld 95 cm, wordt de plint bij METOD ongeveer 11 cm hoog, terwijl dit bij FAKTUM 10 cm meer is. Een te grote plint wordt door de meeste mensen niet mooi gevonden.

Maatvoering van de kastjes

Naast de onderkasthoogte die van 70 naar 80 cm vergroot wordt, zijn ook de breedtematen van de kasten aangepast. De onderkasten zijn verkrijgbaar in de breedtes: 20, 40, 60, 80 cm en 100 cm. Bij de kasten met lades kun je alleen kiezen uit breedtes van 40, 60 of 80 cm. Smaller dan 40 cm is ook niet erg zinvol, maar het is wel jammer dat er geen lades van 100 cm breed verkrijgbaar zijn. De diepte van een onderkast is nog steeds 60 cm.

Afmetingen van de bovenkastjes

De bovenkasten zijn met 37 cm net zo diep als in het FAKTUM systeem. De bovenkasten zijn er nu in de hoogtes van 40, 60, 80 en 100 c, terwijl er bij FAKTUM gekozen moest worden uit 70 of 92 cm. De keuzevrijheid is dus een stuk groter geworden. De breedte van de bovenkasten variëren tussen 40, 60 en 80 cm. Maar beschikbare maten zijn soms afhankelijk van de hoogte in combinatie met het type deur. Je kunt in METOD dus ook gemakkelijker meerdere lagen bovenkasten plaatsen, door de beschikbare maatvoeringen.

Meer lade mogelijkheden

In METOD zijn veel meer mogelijkheden met ladekasten dan met FAKTUM. Dat is zeer welkom, want lades zijn veel populairder vanwege het grotere gebruiksgemak. In het FAKTUM systeem bestaat de standaard ladekast uit een besteklade van 13 cm met daaronder een lade van 26 cm en onderaan een lade van 31 cm. Daarnaast is er nog een ladekast met 4 lades van 13 cm met daaronder een lade van 18 cm.
In METOD zijn er veel meer mogelijkheden:
 • 2 x 10, 1 x 20, 1 x 40
 • 2 x 10, 3 x 20
 • 4 x 10, 1 x 40
 • 8 x 10
 • 2 x 20, 1 x 40
 • 4 x 20
 • 2 x 40
Bij de hoge lades van 40 cm, kan er ook nog een binnenlade gemonteerd worden. Deze binnenlade kan geopend worden, na het openen van de hoge lade. Daarnaast zijn er ook kastjes met draadmanden in plaats van lades en kastjes met bovenin één of twee laden met daaronder deurtjes van 60 cm.

Lades in de bovenkasten

Een nieuwe en opmerkelijke mogelijkheid zijn lades in de bovenkasten. Dit is alleen mogelijk bij de kasten van 80 of 100 cm hoog. Deze lades zijn 10 cm hoog en er zitten er steeds twee direct boven elkaar onderin de kast. Voor de ruimte boven de lades kan er gekozen worden voor gewone deurtjes of vitrine deuren. De lades komen dus op een redelijke hoogte te hangen. In hoeverre dit praktisch is, hangt af van je eigen lengte en de exacte hoogte waarop de kastjes komen te hangen. Een erg interessante toepassing voor deze lades is bij een wand waar geen blad onder de kastjes zit. Je kunt dan de bovenkast direct op een onderkast plaatsen, eventueel met nog een bovenkast daar nog weer bovenop. Dit zie je ook in de hoek van de keuken bovenin dit artikel: er is daar een bovenkast direct op het aanrechtblad geplaatst. Je kunt op die manier bijvoorbeeld ook mooi een eigen buffetkast bouwen.

Soorten lades

In METOD kan er gekozen worden voor twee types lades. Dit gaat dan om de binnenkant, de frontjes die voor op de lades gemonteerd worden, staan er los van. In de eerste plaats is er de MAXIMERA lade, welke eigenlijk de standaard is, die ook vergelijkbaar is met de lades uit het FAKTUM systeem. Zowel qua prijs, garantie (25 jaar) en degelijkheid. Daarnaast kan er gekozen worden voor de goedkopere FÖRVARA lade, waar 10 jaar garantie op zit. Een interessante optie voor een budget keuken, maar ook interessant voor bijvoorbeeld een bijkeuken. De FÖRVARA lade heeft geen demping, dus moet met meer beleid dicht gedaan worden.

Kleur basiskasten

De METOD basiskasten zijn verkrijgbaar in twee kleuren: wit en donker. In FAKTUM kan er alleen gekozen worden voor witte basiskasten. Donkere kasten zijn interessant bij donkere keukens, zodat het contrast minder groot is. Dit verschil is vooral duidelijk kasten met vitrine deuren of wanneer er een kastdeur open staat. Maar ook in situaties waar een deurtje of lade de kast erachter niet perfect afdekt (bijvoorbeeld door verzakking) is dit mooier.

Andere nieuwigheden

De volgende zaken zijn verder nog nieuw in het METOD keukensysteem:
 • Twee nieuwe geïntegreerde led-verlichtingssystemen: UTRUSTA en OMLOPP.
 • De positie van scharnieren zijn gemakkelijker te veranderen.
 • Een railsysteem voor het eenvoudig monteren van de bovenkasten.

Wat verandert er niet?

De apparatuur die IKEA verkoopt wordt niet anders. Dat is ook niet verwonderlijk, want in METOD zal het mogelijk moeten blijven om apparatuur van andere merken met gangbare maten in te bouwen. Daarnaast blijft de garantie 25 jaar, met uitzondering van het goedkopere ladesysteem FÖRVARA.

Lees verder

© 2014 - 2020 Manniel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIn menig huishouden is een keuken van IKEA geplaatst. De keukens van IKEA zijn populair vanwege de degelijkheid, lange g…

Kauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom verwijderen uit kleding, vloerbedekking en het haarKauwgom, of ook wel kauwgum genoemd, is één van de meest geliefde snoepsoorten ter wereld. Alleen al in Nederland wordt…
Groenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbankGroenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbankVeel groenten die je regelmatig gebruikt in de keuken, hoef je helemaal niet vaak aan te kopen. Verschillende groenten g…
Bronnen en referenties
 • www.ikea.nl

Reageer op het artikel "De nieuwe IKEA keuken METOD: Wat is er anders?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Van Dreuten, 20-06-2019 21:59 #3
Front maximera lade te hoog zitten maar krijg hem er niet meer af, want dit is kliksysteem.
Kunt u mij daar bij helpen?

Helthuis, 03-06-2017 04:02 #2
Help! Na enige tijd sparen zijn we zo ver dat we onze Ikea keuken kunnen veranderen. De frontjes zijn gedateerd dus, hup naar Ikea… Leuke mooie frontjes uitgezocht. Ik zag t al helemaal voor mij! Een geweldig nieuwe keuken voor een betaalbare prijs. Onze keuken was 10 jaar oud dus nieuwe fronten erop en we zijn klaar.

Helaas… Ikea is overgegaan op een andere maatvoering en de keukendeurtjes zijn in maat gewijzigd. Wat nu? Heeft u voor mij de oplossing?

Groet,
Lindy

Lieke, 18-02-2016 15:14 #1
Ik heb begrepen dat het niet mogelijk is om een ander merk vaatwasser (Miele) in te bouwen in de Metod Voxtorp ivm het glijscharnier. Iemand tips?

Infoteur: Manniel
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Special: Nieuwe keuken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!