Een IKEA keuken kopen: hoe gaat dat in zijn werk?

De IKEA keukens zijn al jaren erg populair. Ze vallen natuurlijk vooral op door de aantrekkelijke prijs. Maar ook de mogelijkheden bij een IKEA keuken zijn best uitgebreid. Je hebt dus heel wat te kiezen en zult een en ander zelf moeten doen. Voor de een gaat dat gemakkelijker dan voor de ander. Hoe gaat het kopen van een IKEA keuken precies in zijn werk? Wat staat je zoal te wachten? Een belangrijk punt waar je je bij een IKEA keuken van bewust moet zijn, is de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt. In tegenstelling tot meer reguliere keukenzaken waar de verkoper je op sleeptouw neemt, moet je bij de IKEA zelf actief je keukenproject trekken. Zo zal je zelf je vertrek op moeten meten, een indeling kiezen en een keuze moeten maken voor kastjes, stijlen, apparatuur, spoelbak en aanrechtblad. De IKEA heeft van alles te koop, maar je zult zelf moeten bepalen wat voor jou geschikt is.

Zelf je IKEA keuken ontwerpen

Maar het ontwerp zelf moeten doen is niet zonder meer een negatief punt. Het betekent namelijk wel dat je zelf de controle hebt. En dat je bewust over veel zaken moet nadenken en keuzes moet maken, zodat je met de beste keuken voor jouw situatie op de proppen komt. Bij een nieuwe keuken komt veel kijken en er zijn ontzetten veel mogelijkheden en keuzes. En wat de beste keuze is hangt toch vaak af van je eigen voorkeuren en de manier waarop je je keuken gaat gebruiken. Een tip hierbij is om de IKEA keukenbrochure te gaan bekijken. Hierin zie je wat er zoal mogelijk is binnen het IKEA METOD keukensysteem. De brochure is maar liefst 80 pagina's groot en is gewoon online te bekijken.

De IKEA Keukenplanner

De IKEA KeukenplannerDe IKEA Keukenplanner
Om je nieuwe keuken te ontwerpen kun je online op de IKEA website gebruik maken van de 3D Keukenplanner. In de Keukenplanner kun je de afmetingen van je vertrek ingeven, en zaken als ramen, deuren en muren aangeven. Vervolgens kun je je keuken opbouwen, waarbij je alle soorten kastjes en elementen uit het IKEA assortiment tot je beschikking hebt. Je kunt hiermee eindeloos zaken uitproberen en variëren. Voor sommige mensen is dit een nadeel, voor anderen een pluspunt. Je bent zo zelf in staat om alle interessante mogelijkheden ongedwongen te proberen, om zo tot je ideale indeling te komen. In de Keukenplanner kun je zowel een 2D als 3D aanzicht zien. Daarbij kun je in 3D je hele keukenontwerp roteren en inzoomen, om zo alles goed te kunnen bekijken.

Alle details kunnen kiezen

Je kunt alles kiezen, inclusief deurstijlen, plinten, decorlijsten, handgrepen, zijpanelen en opvulstukken. Maar ook de inbouw apparatuur zoal een kookplaat, vaatwasser, oven, magnetron, afzuigkap en koel- en vrieskasten. Tot slot kun je ook een spoelbak en kraan selecteren. Daarnaast kun je ook de wanden en vloeren een kleur of stijl kiezen, om zodanig het geheel aan te kleden. Dit geeft een veel beter beeld van hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Meerdere ontwerpen in de IKEA Keukenplanner
Je ontwerp wordt op de IKEA server opgeslagen, zodat je overal weer toegang tot je ontwerp hebt. Het ontwerp blijft een jaar lange bewaard, dus je hebt uitgebreid de tijd om je ontwerp uit te werken. Daarnaast kun je meerdere ontwerpen opslaan, zodat je verschillende alternatieven kunt uitwerken en met elkaar kunt vergelijken. In de IKEA Keukenplanner kun je een stuklijst opvragen van je ontwerp. Daarmee krijg je meteen inzicht in de kostprijs van alles dat je nodig bent om je ontworpen keuken te realiseren. Je kunt daardoor dus gemakkelijk zelf uitzoeken wat verschillende alternatieven gaan kosten.

In de IKEA winkel

Heb je je keukenontwerp klaar, dan kun je naar een IKEA winkel gaan om daar met een medewerker je ontwerp door te spreken.
Er zijn computers in de winkel waar je gewoon op de IKEA site kunt inloggen en je ontwerp weer kunt openen. Gezamenlijk loop je dan door je ontwerp heen zodat het duidelijk is wat de bedoeling is. De medewerker zal controleren of er geen vreemde dingen in het ontwerp zitten of dat er nog belangrijke zaken ontbreken. Dit kan gaan over bepaalde keuzes qua indeling, maar er wordt ook gekeken of alle details kloppen. Wanneer van toepassing, worden er mogelijk nog wat alternatieven voorgesteld, die meteen ter plekken doorgevoerd worden. Voor deze gesprekken wordt alle tijd genomen die nodig is en dat is erg prettig.

Alles mee naar huis

Wanneer alles duidelijk is, maakt de medewerker op de keukenafdeling een eindlijst met daarop alle producten die nodig zijn voor de keuken. Op deze lijst staat precies aangegeven op welke locaties in het zelfbedieningsmagazijn alles te vinden is. Je kunt vervolgens zelf met de lijst naar het zelfbedieningsmagazijn en alles bij elkaar zoeken. Het is aan te raden de spullen in dezelfde volgorde op te pikken als dat ze in het magazijn liggen, zodat de grote dozen onderop de kar liggen. Vervolgens reken je al de onderdelen af bij de kassa en kun je het mee naar huis nemen.

Niet alles ligt in het zelfbedieningsmagazijn

Bepaalde onderdelen liggen niet in het zelfbedieningsmagazijn. Deze onderdelen worden door een IKEA medewerker bij elkaar gezocht en klaargezet. Op de keukenafdeling worden deze artikelen op een losse lijst gezet. Deze spullen kun je afhalen en betalen bij een balie vlakbij de klantenservice. Dit geldt vaak voor inbouwapparatuur, maar bijvoorbeeld ook voor veel vitrinedeurtjes. Wat er exact wel en niet in het zelfbedieningsmagazijn ligt kan per IKEA vestiging verschillen.
Koop je een complete keuken, dan is de kans groot dat je niet alles op één of zelfs twee karren kunt houden, dus daar moet je rekening mee houden. IKEA biedt ook de optie om dit alles tegen betaling te laten doen. Dit wordt de 'verzamel- en transportservice' genoemd.

IKEA keuken monteren

Een IKEA keuken is meer werk dan een keuken van de meeste keukenzaken, omdat alle kasten nog in elkaar gezet moeten worden. Dit is niet erg moeilijk, maar voor mensen met twee linkerhanden waarschijnlijk toch een uitdaging. Wanneer je één of twee kasten in elkaar gezet hebt, zal de rest eenvoudig volgen. Huur je iemand in om dat allemaal voor je te doen, dan wordt de kosten van de keuken wel weer hoger en raak je een deel van het voordeel van een IKEA keuken kwijt. De hoeveelheid tijd die het monteren van een IKEA keuken kost is sterk afhankelijk van de grootte van de keuken en wat er allemaal aan kasten en apparatuur in zit. Maar behalve het in elkaar moeten zetten van kasten zal het monteren van een IKEA keuken vergelijkbaar zijn met andere keukens.

Vaker terug naar de IKEA winkel

Bij een complete keuken komt erg veel kijken. Daarom is de kans groot dat iets niet helemaal goed gaat. Zo kan het zijn, dat er toch iets blijkt te ontbreken of beschadigd te zijn. Dit is overigens bij keukens van andere leveranciers ook vaak het geval. Bij de IKEA zal je echter zelf terug moeten om het te regelen, terwijl bij een gerenommeerde keukenzaak dit normaal gesproken onder de service valt. Daarnaast kan het bij de IKEA goed gebeuren dat bepaalde onderdelen niet meer op voorraad zijn, wanneer je alles komt halen. In dat geval zal je dus ook nog een keer terug naar de winkel moeten.

Garantie op een IKEA keuken

IKEA geeft vijfentwintig jaar garantie op haar keukens en dat is veel te noemen. Veel andere keukenzaken doen hen dat niet na. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De 25 jaar garantie geldt voor de kasten, scharnieren, frontjes, deuren, plinten, poten, bedekkingspanelen en bepaalde werkbladen en spoelbakken. IKEA geeft standaard vijf jaar garantie op alle inbouw apparatuur, wat ook meer is dan bij de meeste keukenzaken of witgoedwinkels. Tot slot geldt er een garantietermijn van tien jaar voor alle keukenmengkranen. Voor de garantie moet je wel je kassabon bewaren. Omdat de garantietermijn zo lang duurt, is het aan te raden een kopie van de kassabon te maken, zodat alles nog duidelijk leesbaar is na enkele jaren.

De service van IKEA

Over het algemeen is de service van de IKEA prima te noemen. Is er sprake van een beschadiging, of heb je per ongeluk het verkeerde product in het magazijn gepakt en meegenomen, dan is omruilen of geld terug normaal gesproken geen probleem. In de IKEA winkel moet je dan wel bij de klantenservice afdeling een nummertje trekken en op je beurt wachten. Je hebt dan misschien wel voor duizenden euro aan producten gekocht, je wordt net zo behandeld als iemand die een schemerlampje van twintig euro heeft gekocht. Dat is natuurlijk één van de manieren waardoor de IKEA de keukens zo goedkoop kan aanbieden.

Conclusie

Een nieuwe keuken kopen is een hele onderneming. Zowel wat betreft de kosten als de keuzes en het werk dat het met zich meebrengt. Kies je voor een IKEA keuken dan bespaar je geld, maar er staat wel meer werk en inbreng van jezelf tegenover. Voor sommige mensen is dat ongewenst, maar het voordeel is wel dat je actief betrokken bent bij alle stappen, zodat je alles naar wens kunt invullen. Op die manier ontstaat er een keuken waarvan je met recht kunt zeggen: Dat is mijn keuken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappenIn menig huishouden is een keuken van IKEA geplaatst. De keukens van IKEA zijn populair vanwege de degelijkheid, lange g…
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…

Natuurlijke insectenafweer middels oliënNatuurlijke insectenafweer middels oliënIn de zomer bij warm weer kan men veel ongemak hebben van vliegen, wespen, dazen en allerlei andere insecten. Gelukkig i…
Vakwerkhuizen fraaie overblijfselen van oud vakmanschapVakwerkhuizen fraaie overblijfselen van oud vakmanschapMet de term vakwerk wordt het door een vakman afgeleverde werk bedoeld. Maar er is ook een andere betekenis. De construc…
Bronnen en referenties
  • www.ikea.nl
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.