IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappen

IKEA keukens: nieuwe keuken kopen in 4 stappen In menig huishouden is een keuken van IKEA geplaatst. De keukens van IKEA zijn populair vanwege de degelijkheid, lange garanties en gunstige prijzen. IKEA keukens zijn verkrijgbaar in standaard afmetingen maar kunnen ook op maat worden gemaakt. Voordat je een IKEA keuken gaat kopen is het mogelijk om de keuken alvast samen te stellen via de 3D IKEA Keukenplanner. Een IKEA keuken kan je zelfstandig kopen in de winkel of in samenwerking met een medewerker van IKEA via de IKEA Keukenplanservice. Een nieuwe IKEA keuken kopen doe je via vier stappen.

Inhoud


IKEA keuken kopen

IKEA heeft meerdere productseries zodat je kunt kiezen voor een keuken die is samengesteld uit dezelfde serie. Uiteraard is het ook mogelijk om te combineren met producten uit de verschillende series. De keukens van IKEA zijn onder te verdelen in de volgende series VARIERA, BYGEL, Fintorp, RATIONELL, FÖRHÖJA, HÖRDA, GRUNDTAL, IKEA PS, STENSTORP en VÄRDE. Een keuken kopen bij IKEA kan met behulp van vier stappen worden gerealiseerd.

Stap 1: opmeten

Voordat je een keuken koopt is het belangrijk de maten te weten van de ruimte waar de keuken geplaatst moet worden. Op basis van de afmetingen kan de keuken namelijk naar smaak worden samengesteld. Wanneer je gebruik maakt van de IKEA Keukenmontageservice komt een erkende keukenmonteur de maten voor je opmeten.

Stap 2 en 3: ontwerpen en bestellen

Een IKEA keuken kan je zowel zelfstandig als in samenwerking met een verkoper van IKEA samenstellen. Voordat je de keuken koopt is het belangrijk om vooraf thuis jezelf goed voor te bereiden. Zo moet je voordat je een keuken kunt samenstellen exact op de hoogte zijn van de afmetingen die de keuken moet hebben en het is raadzaam om alvast een idee te hebben van welke keukenstijl je zoekt. Inspiratie kan je opdoen via de website van IKEA, de catalogus van IKEA of de IKEA keuken en apparatuur brochure. Eventueel kan je thuis alvast de keuken zelf ontwerpen in 3D met behulp van de IKEA Keukenplanner. Wanneer je naar één van de IKEA winkels komt is het niet nodig een afspraak te maken. IKEA biedt overigens wel de mogelijkheid om op afspraak de keuken samen te stellen. Via de Keukenplanservice kan een twee uur durende afspraak worden gemaakt met een medewerker van IKEA. De kosten voor een afspraak via de Keukenplanservice bedragen € 69,-. Een afspraak kan in de winkel worden gemaakt of telefonisch via 0900-2354532 (starttarief € 0,0454 en 0,15 per minuut). Wanneer je helemaal tevreden bent over de keuken dan kan de keuken worden besteld.

Stap 4: installeren

De keukens van IKEA zijn grotendeels zodanig ontworpen dat ze zelfstandig in verpakte vorm mee naar huis kunnen worden genomen. Het is daarom dus mogelijk om zelf de keuken thuis te monteren. Indien je de montage niet zelfstandig wilt uitvoeren is het mogelijk om tegen betaling gebruik te maken van de Keukenmontageservice van IKEA. Een professioneel montagebedrijf zal de keuken vervolgens voor je installeren. Wanneer je besluit om de keuken zelf te installeren kan je gebruik maken van verschillende instructievideo’s of installatiegidsen.

Levertijd IKEA keukens

De meeste standaardproducten zijn kant-en-klaar verpakt mee te nemen. Voor de reeds verpakte producten geldt daarom geen levertijd. Wanneer een product besteld moet worden geldt een levertijd van elf werkdagen. Wanneer je een werkblad op maat wilt laten make is de levertijd vier tot zes weken. IKEA biedt de mogelijkheid om de producten voor je te verzamelen totdat de keuken compleet is. Wie gebruikt maakt van deze verzamel- en transportservice kan een afspraak maken met IKEA om de producten thuis te laten bezorgen.

Keukenkasten

Het aanbod van keukenkasten is bij IKEA zeer uitgebreid. Het zijn de keukenkasten en bijbehorende fronten en afwerkingen die de IKEA keuken haar uiterlijk geven. Dankzij het grote aanbod aan keukenkasten is het mogelijk om een keuken helemaal naar wens samen te stellen. Tot de IKEA keukenkasten behoren onderkasten, hoge kasten, stellingkasten, open kasten, bovenkasten, inbouwkasten, ladefronten, sierlijsten, bedekkingspanelen, handgrepen, knoppen, plinten en poten. Uiteraard zijn alle keukenonderdelen van IKEA verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en bestaat er bijvoorbeeld de keuze uit matte of glanzende kleuren. Het gros van de IKEA keukenkasten heeft een garantie van maar liefst 25 jaar.

Keukenapparatuur

Het meest belangrijke aan een keuken is uiteraard de keukenapparatuur. Zonder keukenapparatuur is het namelijk onmogelijk om voedsel te bewaren of te bereiden. Bijna alle keukenapparatuur van IKEA heeft standaard vijf jaar garantie. De apparatuur is door IKEA in samenwerking met Whirlpool en Electrolux in samenwerking ontwikkeld. De keukenapparatuur is goed voor het milieu aangezien energielabel A tot en met A++ van toepassing is. IKEA verkoopt vaatwassers, ovens, afzuigkappen en afzuigfilters, kookplaten, koelkasten, vriezers en magnetrons. IKEA verkoopt zelfs een eigen espressomachine en wasmachines. De keukenapparatuur van IKEA is vanwege de standaard maten voor bijna elke keuken geschikt. Wanneer je zelf niet graag de keukenapparatuur aansluit is het mogelijk om de installatieservice van IKEA in te schakelen.

Inrichting keukenkasten

Aan alleen keukenkasten heb je nog niet veel, de keukenkasten moeten uiteraard nog worden ingericht. IKEA biedt tal van oplossingen voor de meest efficiënte inrichting van de kasten. Voorbeelden van oplossingen die IKEA biedt zijn lades, planken, bestekbakken, enzovoorts. Maar ook andersoortige voorwerpen voor in keukenkasten worden op grote schaal aangeboden. Denk hierbij aan geïntegreerde kastverlichting, afvalbakken en dempers en scharnieren.

Werkbladen

Een mooi en functioneel werkblad kan je keuken maken of breken. IKEA heeft werkbladen in verschillende kleuren en materialen in het assortiment. De werkbladen zijn hitte- en krasbestendig maar hete pannen moeten op een onderzetter worden geplaatst. De werkbladen worden in standaard maten aangeboden. Indien gewenst kan je een werkblad op maat laten maken tegen een meerprijs. Om het werkblad te kunnen vervolledigen horen er nog een spoelbak en mengkraan bij. IKEA heeft diverse productlijnen met spoelbakken, spoelbakaccessoires en keukenmengkranen. De mengkranen van IKEA verminderen het waterverbruik met 30% vanwege de toevoeging van lucht aan de waterstraal.

Afronding keuken

Om de keuken helemaal af te maken heb je nog de keuze uit meerdere keukenaccessoires en –producten. IKEA heeft bijvoorbeeld productlijnen met:
 • Wandopbergers: voor opslag producten buiten de kasten en lades
 • Muurtegels: voorkomen spetters op de muren en verkrijgbaar in diverse kleuren en motieven
 • Tafels en stoelen: voor wanneer je de eettafel graag in de keuken wilt plaatsen
 • Keukeneilanden: creatie van extra ruimte
 • Handgrepen en knoppen: voor de gewenste afwerking van de keuken
 • Trapjes en opstapjes: voor wanneer je op de hoogste planken moet zijn of voor de kinderen om op te kunnen staan
 • Keukenverlichting: denk aan hanglampen, wandlampen en geïntegreerde verlichting
 • Servies, bestek en keukengerei
 • Potten en pannen

Lees verder

© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een IKEA keuken kopen: hoe gaat dat in zijn werk?De IKEA keukens zijn al jaren erg populair. Ze vallen natuurlijk vooral op door de aantrekkelijke prijs. Maar ook de mog…
De IKEA keukenapparatuur: net zo goed als de prijs?Bij de IKEA kun je een complete keuken kopen. Dat betekent dus dat je ook voor de gangbare keukenapparatuur bij de meube…

Een aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenEen aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenVooral bij een wat grotere verbouwing is de kans groot dat je een aannemer moet inhuren. Maar waar begin je met zoeken?…
Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Wanneer je een nieuwbouwwoning wenst te bouwen, ben je wettelijk verplicht om hiervoor een architect aan te stellen. Een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mastrminda, Pixabay
 • Woonwarenhuis IKEA, www.ikea.com
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.