Klein wonen vraagt om groots denken
Ook meer ruimte nodig? Dan kan je bijvoorbeeld verhuizen. Maar financieel gezien is dit niet altijd de beste optie. Daarbij komt dat je vaak uit een vertrouwde omgeving weg moet en eventuele kinderen naar een andere school moeten. Je zal het dan dus moeten doen met de ruimte die je hebt. Dit artikel gaat over de mogelijkheden die je hebt als je klein woont. Verbouwen is één van de mogelijkheden maar zeker niet de enige. Wil je niet verbouwen dan kan je al met kleine veranderingen een ruimte veel groter laten lijken.
Kleur in een kleine ruimte
Kleur heeft veel invloed op een ruimte. Naast dat het de sfeer in een ruimte bepaalt, heeft het ook invloed op het ruimtelijk gevoel. In een kleine ruimte kan het vaak benauwd aanvoelen. Om dit te voorkomen kies je voor luchtige, koele en lichte kleuren. Deze kleuren verhogen het ruimtelijke effect. Lichte kleuren zijn belangrijk omdat deze reflecteren en licht afgeven. Kies er ook voor om zo min mogelijk verschillende kleuren te gebruiken. Als de meubels dezelfde kleur hebben als de muur vallen ze als het ware weg. Hierdoor lijkt het alsof ze veel minder ruimte in nemen. Tenslotte kan je motieven aanbrengen op de muur. Dit kan met behang, verf of muurstickers. Verticale motieven laten een ruimte hoger lijken. Horizontale motieven laten een kamer juist breder lijken.
Lampen en licht in een kleine ruimte
Licht heeft veel invloed op een ruimte. Er zijn verschillende soorten licht die allemaal een andere invloed hebben op een ruimte. Er zijn drie soorten licht. Accentverlichting, basis- of sfeerverlichting en diffuus licht. Accentverlichting is bedoeld om één bepaalde plek te verlichten. Bijvoorbeeld een bureau of een schilderij. Basis- of sfeerverlichting zorgt voor achtergrondverlichting in een ruimte. Diffuus licht gaat alle kanten op. Om een kleine ruimte een ruimtelijker effect te geven neem je bijvoorbeeld een staande vloerlamp die je op de muur richt. De muur moet dan wel wit van kleur zijn of, als je niet van wit houdt, een lichte kleur hebben. Om een nog meer een ruimtelijk gevoel te krijgen is daglicht heel belangrijk. Het geeft een ruimtelijke, frisse look in een kleine ruimte. Om zo veel mogelijk daglicht binnen te krijgen is het belangrijk dat je een vensterbank niet vol zet met grote, hoge planten of andere decoratie. De ramen moet vrij zijn om al het daglicht binnen te laten. Kies ook voor lichte of doorzichtige gordijnen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen gordijnen op te hangen.
Inrichten van een kleine ruimte
Een kleine woonkamer
Voor een kleine woonkamer gelden de regels voor kleur en licht zoals hierboven beschreven. Daarnaast is het vloeroppervlak belangrijk. Zorg er voor dat je zo veel mogelijk vloeroppervlak ziet en dat de vloer ook een lichte kleur heeft. Belangrijk is dus dat er niet teveel op de grond staat. Dit geeft een ruimtelijk effect. Hetzelfde geldt voor spullen en eventuele rommel. Ruim gelijk alles op en laat niks slingeren. Kies voor makkelijke en slimme opbergruimtes. Zo hoef je niet gelijk alles weg te gooien maar ligt het ook niet in het zicht. Als het om meubels gaat kies je voor lichte, niet massieve meubels. Denk hierbij aan een uitschuifbare tafel of een compacte fauteuil. Wil je iets heel anders kan je kiezen voor een hangstoel of een opvouwbare stoel. Tenslotte zijn er nog ingrijpender manieren om meer ruimte te creëren. Je kan verbouwen. Je creëert ruimte door bijvoorbeeld een serre of een erker te laten bouwen. Naast de letterlijke ruimte die er ontstaat zal er ook meer daglicht binnenkomen.
Een kleine slaapkamer
De slaapkamer heeft over het algemeen twee functies. Namelijk slapen en het opbergen van kleding. Vooral bij het opbergen van kleding kan je ruimte besparen. Kies een bed waaronder opbergruimte zit. Dit kan al bij de bedombouw zelf horen maar je kan dit ook creëren door kratten op wieltjes onder het bed te zetten. Gaat het om een kledingkast, kies dan voor een kast die tot het plafond komt en die schuifdeuren heeft. Op deze manier heb je de meeste opbergruimte en je hoeft geen rekening te houden met de draaiwijdte van een deur. In plaats van nachtkastjes kan je ook planken boven het bed maken. Dit geeft een ruimtelijk effect. Voor een kinderslaapkamer is het vooral van belang dat je meubels kiest met opbergruimte. Een bankje waar je ook spullen in kan opbergen of een kist voor spullen waar je ook op kan zitten. Kies als bed een hoogslaper. Dit zorgt dat er meer ruimte is voor spullen of om te spelen. Kies voor het oudere kind voor een slaapbank. Voor de slaapkamers geldt natuurlijk ook dat het belangrijk is om lichte kleuren te gebruiken.
Een kleine badkamer
Een kleine badkamer betekent niet dat het niet een plek kan zijn waar je even de tijd voor jezelf hebt en waar je kan ontspannen. De eerste tip is om spiegels te gebruiken. De spiegel weerkaatst het licht waardoor de kamer optisch groter lijkt. Dit geeft een zeer groot ruimtelijk effect. Je kan twee vliegen in één klap slaan als je kiest voor een spiegel waar licht in zit. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips die bijdragen aan een ruimtelijk effect. Kies niet voor dichte wanden. Ga bijvoorbeeld voor een glazen douchewand. Gebruik niet te veel accessoires. Dit geeft een rommelig effect. Om de vloer vrij te houden is het verstandig om voor zwevende badkamermeubelen te gaan. Kies daarbij ook voor meubelen met meerdere functie. Denk hierbij aan een wastafel waar een kastje onder zit. Wil je tenslotte toch een bad kies dan voor een hoekbad. Uiteraard is het belangrijk dat ook in deze ruimte gebruik wordt gemaakt van lichte kleuren en zorg ook hier voor voldoende daglicht.