Energie besparen, goed voor het milieu en onze beurs
Omdat gas en elektriciteit alsmaar duurder worden leidt energiebesparing niet alleen tot een hoger wooncomfort maar ook tot verlaging van onze energierekening en tot een hogere verkoopwaarde van onze woning. Energie besparen is geld verdienen!
Energiebesparende maatregelen en technieken
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor onze beurs. Steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar isolatiemogelijkheden en manieren om
duurzame energie toe te passen in hun woning. In de bouw worden voortdurend nieuwe producten en technieken ontwikkeld waarmee woningen op een kwalitatief hoogwaardige en eenvoudige manier energiezuinig kunnen worden gemaakt.
Zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen bestaat er een breed arsenaal aan energiebesparende maatregelen. Doorgaans zijn de mogelijkheden bij bestaande huizen wat beperkter, maar toch kunt u ten alle tijde energie besparen en zo bijdragen tot minder CO2-uitstoot. En niet te vergeten, een energiezuinige woning levert bij verkoop meer op.
Men kan op 3 manieren energiebesparing in een woning realiseren:
- bewuster met energie omgaan: schakel apparaten bijvoorbeeld uit in plaats van ze op stand-by te zetten;
- met eenvoudige technische middelen zoals een waterbesparende douchekop of radiatorfolie;
- bouwkundige en installatietechnische verbeteringen aanbrengen door een verbouwing.
Energielabel
Huiseigenaren moeten vanaf 2008 een energielabel overhandigen als zij hun
huis verkopen. Dat is weliswaar een wettelijke verplichting maar koper en verkoper kunnen er in onderling overleg ook van afzien. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Bovendien toont het aan op welke punten de woning voor verbetering vatbaar is.
Bij de huidige hoge energieprijzen kan een energiezuinige woning een groot verschil maken op de maandelijkse woonlasten. Het energielabel biedt kopers van een huis dus uiterst waardevolle informatie. Een woning kan worden ingedeeld in energieklasse A tot en met G (groen tot en met rood). Een woning in klasse A (groen) gebruikt aanzienlijk minder energie dan een woning in klasse G (rood). De klassen A+ of A++ (donkergroen) zijn voorbehouden aan zéér energiezuinige woningen.
Door isolatie besparen op energieverbruik
Een woning verliest warmte via ramen en muren, via het dak en via de vloer op de begane grond. Wie deze oppervlakten isoleert reduceert daardoor het warmteverlies aanzienlijk en verbetert het comfort in huis. Door goede isolatie kunt u dus veel geld besparen.
Een doorsnee huishouden gebruikt jaarlijks 3500 kilowattuur stroom en 1560 kubieke meter gas.
Handige klusjesmannen kunnen een forse besparing op dat energieverbruik bereiken door onder meer:
- het aanbrengen van isolatie in uw vloer, gevel of dak;
- plaatsen van dubbele beglazing;
- aandacht voor goede ventilatie;
- aanschaf van een nieuwe HR-ketel of microwarmtekrachtketel.
De investeringen die hiermee gemoeid zijn, verdient u terug via een lagere energierekening. Maar houd er wel rekening mee dat u in een goed geïsoleerde woning ter voorkoming van gezondheidsklachten voldoende ventilatiemogelijkheden aanbrengt.
Zelf energie opwekken
Naast energiebesparing kunt u ook zelf uw eigen duurzame elektriciteit en warmte opwekken. De volgende technieken kunnen daarbij onder meer worden ingezet:
- warmtepomp;
- zonne-energiesystemen;
- zonneboiler en zonnepanelen;
- HRe/micro-WKK;
- Lage Temperatruur Verwarming (LTV);
- Hoog Rendement Ventilatie.
Zonne-energie
De zon is een onuitputtelijke energiebron en het benutten van zonne-energie wordt in in onze buurlanden België en Duitsland al op grote schaal toegepast. Zonnepanelen op het dak leveren u schone stroom en wat u niet nodig heeft voor eigen gebruik kan aan het net worden teruggeleverd. Via de zonnepanelen op het dak kan een zonneboiler de warmwatervoorziening en eventueel de verwarming verzorgen. Een HRe/micro-WKK de nieuwste cv-ketel, die behalve warmte ook stroom opwekt. Daarnaast zijn ook diverse typen warmtepompen op de markt waarbij energie aan de lucht of de bodem wordt onttrokken.
Op een aantal van deze vormen van opwekking van duurzame energie kunt u subsidie aanvragen. En bedenk dat niet alleen het Rijk u tegemoet komt, er bestaan ook diverse provinciale, regionale en gemeentelijke subsidieregelingen. Door van verschillende regelingen gebruik te maken, kunt u meer voordeel behalen.