Energie besparen, goed voor het milieu en onze beurs

Energie besparen, goed voor het milieu en onze beurs Omdat gas en elektriciteit alsmaar duurder worden leidt energiebesparing niet alleen tot een hoger wooncomfort maar ook tot verlaging van onze energierekening en tot een hogere verkoopwaarde van onze woning. Energie besparen is geld verdienen!

Energiebesparende maatregelen en technieken

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor onze beurs. Steeds meer mensen zijn daarom op zoek naar isolatiemogelijkheden en manieren om duurzame energie toe te passen in hun woning. In de bouw worden voortdurend nieuwe producten en technieken ontwikkeld waarmee woningen op een kwalitatief hoogwaardige en eenvoudige manier energiezuinig kunnen worden gemaakt.

Zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen bestaat er een breed arsenaal aan energiebesparende maatregelen. Doorgaans zijn de mogelijkheden bij bestaande huizen wat beperkter, maar toch kunt u ten alle tijde energie besparen en zo bijdragen tot minder CO2-uitstoot. En niet te vergeten, een energiezuinige woning levert bij verkoop meer op.

Men kan op 3 manieren energiebesparing in een woning realiseren:
 • bewuster met energie omgaan: schakel apparaten bijvoorbeeld uit in plaats van ze op stand-by te zetten;
 • met eenvoudige technische middelen zoals een waterbesparende douchekop of radiatorfolie;
 • bouwkundige en installatietechnische verbeteringen aanbrengen door een verbouwing.

Energielabel

Huiseigenaren moeten vanaf 2008 een energielabel overhandigen als zij hun huis verkopen. Dat is weliswaar een wettelijke verplichting maar koper en verkoper kunnen er in onderling overleg ook van afzien. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Bovendien toont het aan op welke punten de woning voor verbetering vatbaar is.

Bij de huidige hoge energieprijzen kan een energiezuinige woning een groot verschil maken op de maandelijkse woonlasten. Het energielabel biedt kopers van een huis dus uiterst waardevolle informatie. Een woning kan worden ingedeeld in energieklasse A tot en met G (groen tot en met rood). Een woning in klasse A (groen) gebruikt aanzienlijk minder energie dan een woning in klasse G (rood). De klassen A+ of A++ (donkergroen) zijn voorbehouden aan zéér energiezuinige woningen.

Door isolatie besparen op energieverbruik

Een woning verliest warmte via ramen en muren, via het dak en via de vloer op de begane grond. Wie deze oppervlakten isoleert reduceert daardoor het warmteverlies aanzienlijk en verbetert het comfort in huis. Door goede isolatie kunt u dus veel geld besparen.

Een doorsnee huishouden gebruikt jaarlijks 3500 kilowattuur stroom en 1560 kubieke meter gas. Handige klusjesmannen kunnen een forse besparing op dat energieverbruik bereiken door onder meer:
 • het aanbrengen van isolatie in uw vloer, gevel of dak;
 • plaatsen van dubbele beglazing;
 • aandacht voor goede ventilatie;
 • aanschaf van een nieuwe HR-ketel of microwarmtekrachtketel.

De investeringen die hiermee gemoeid zijn, verdient u terug via een lagere energierekening. Maar houd er wel rekening mee dat u in een goed geïsoleerde woning ter voorkoming van gezondheidsklachten voldoende ventilatiemogelijkheden aanbrengt.

Zelf energie opwekken

Naast energiebesparing kunt u ook zelf uw eigen duurzame elektriciteit en warmte opwekken. De volgende technieken kunnen daarbij onder meer worden ingezet:
 • warmtepomp;
 • zonne-energiesystemen;
 • zonneboiler en zonnepanelen;
 • HRe/micro-WKK;
 • Lage Temperatruur Verwarming (LTV);
 • Hoog Rendement Ventilatie.

Zonne-energie

De zon is een onuitputtelijke energiebron en het benutten van zonne-energie wordt in in onze buurlanden België en Duitsland al op grote schaal toegepast. Zonnepanelen op het dak leveren u schone stroom en wat u niet nodig heeft voor eigen gebruik kan aan het net worden teruggeleverd. Via de zonnepanelen op het dak kan een zonneboiler de warmwatervoorziening en eventueel de verwarming verzorgen. Een HRe/micro-WKK de nieuwste cv-ketel, die behalve warmte ook stroom opwekt. Daarnaast zijn ook diverse typen warmtepompen op de markt waarbij energie aan de lucht of de bodem wordt onttrokken.

Op een aantal van deze vormen van opwekking van duurzame energie kunt u subsidie aanvragen. En bedenk dat niet alleen het Rijk u tegemoet komt, er bestaan ook diverse provinciale, regionale en gemeentelijke subsidieregelingen. Door van verschillende regelingen gebruik te maken, kunt u meer voordeel behalen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Energielabel: energiezuinig kopenEnergielabel: energiezuinig kopenEen energielabel op woningen is sinds 2008 in werking getreden. De energielabel op witgoed geven aan hoe zuinig het appa…
Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)Zonder energiebesparende maatregelen mag de hypotheek in 2020 en 2021 maximaal 100% van de waarde van de woning bedragen…
Nationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarleningNationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarleningEnergiebespaarlening afsluiten, de nieuwe subsidie van het Rijk aanvragen (SEEH), energieneutraal bouwen? Dit kan. Het N…

Schoorsteen: bouwen van een schoorsteenSchoorsteen: bouwen van een schoorsteenVeel mensen willen weer een schoorsteen. De schoorsteen was sinds de Tweede Wereldoorlog op zijn retour, omdat deze als…
Fundament: het leggen van een funderingFundament: het leggen van een funderingVoor het bouwen van een huis is een goede fundering nodig. Wanneer de fundering niet goed is zouden er scheuren in het h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 849356, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.