Woning isoleren en snel geld besparen

Je kunt snel geld besparen door eenvoudige isolatiematerialen aan te brengen in je woning. Te denk valt aan radiatorfolie, tochtwering, vloerisolatie, ventilatie optimalisatie en kieren dichten. Ingewikkeldere klussen om je huis goed te isoleren zijn gevelisolatie, dakisolatie en HR++ dubbel glas plaatsen. De kosten van het isoleren van je woning kun je laag houden door veel zelf te doen. Als je een beetje handig bent kom je best ver. De moeilijke zaken kun je overlaten aan een aannemer.

Waarom je woning isoleren?

Er zijn meerdere redenen waarom je een woning zo optimaal mogelijk wilt isoleren. Fijner wonen is er één van. Door een goede isolatie is het aangenamer vertoeven in het huis. Optimale isolatie geeft extra wooncomfort. Je hebt minder warmte- en energieverlies waardoor de ramen minder vaak last van condens hebben.

Een andere reden om je woning te isoleren is de investering en de terugverdientijd. De meeste investeringen heb je in een paar jaar tijd al weer terug verdiend. Doordat er minder energie verloren gaat verbruik je minder waardoor de energierekening lager wordt. Met wat eenvoudige ingrepen kun je de energierekening meerdere honderden euro’s verlagen.

Met een goede ventilatie in het huis voorkom je schimmel- en condensvorming. Door de schonere lucht in de woning leef je gezonder. Je bent minder vaak verkouden.

Zelf je woning isoleren

Door zelf een aantal zaken aan te pakken als eigenaar van een woning kun je snel geld besparen op je energierekening. Voor sommige zaken kun je beter een aannemer inhuren, zoals bijvoorbeeld voor gevelisolatie en het plaatsen van grote ramen voorzien van HR++ dubbelglas. Zaken die je snel zelf kunt doen zijn de vloer en het dak isoleren en tochtstrips aanbrengen.

Zelf radiatorfolie aanbrengen

Met radiatorfolie voorkom je warmteverlies aan de muurkant, achter de verwarming. Door folie te plaatsen weerkaatst de warmte terug de kamer in. Radiatorfolie aanbrengen doe je als volgt:
  • Meet alle radiatoren op die je wilt isoleren om te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt.
  • Als je een stuk folie op maat gaat knippen doe dit iets kleiner dan de radiator zodat je de folie niet ziet.
  • Plak op de schuimkant van de folie wat stukken dubbelzijdig tape.
  • Hang de folie achter de verwarming en plak het vast aan de muur.

Zelf tochtwering ramen en deuren aanbrengen

Door een goede tochtwering aan te brengen voorkom je dat een groot deel van de warmte verdwijnt door kieren. Dit is gemakkelijk en goedkoop te isoleren. Tochtwering aanbrengen doe je op de volgende manier:
  • Bij ramen en deuren plak je een tochtstrip op het kozijn, tussen de deur of het raam en het kozijn.
  • De deur of het raam doe je helemaal open voor voldoende werkruimte.
  • Meet de lengtes en breedtes op van de kozijnen.
  • Knip nu de tochtstrip op maat.
  • Plak de tochtstrips op de kozijnen.

Zelf de gevel, vloer en het dak isoleren

Een goede gevelisolatie levert jaarlijks ongeveer 10m3 gas per m2 isolatie. Uitgaande van een gemiddeld geveloppervlak levert dit minimaal een besparing op van € 170. Bij een gemiddeld vloeroppervlak levert isolatie een minimale besparing op van € 120 en bij dakisolatie minimaal € 200.

HR++ dubbelglas plaatsen

Dubbelglas plaatsen is een dure aangelegenheid. De terugverdientijd is dan ook ongeveer 10 jaar. Vervang enkel glas voor HR++ glas. Dit levert niet alleen een energievoordeel op maar ook een geluidsdempend effect en meer veiligheid tegen inbrekers. Dubbelglas in plaats van enkel glas levert een besparing op van circa € 19 per m2.

Buitenkozijnen plaatsen

Als je kozijnen hebt die zijn gemaakt van aluminium of staal dan treed er warmteverlies op. Deze metalen geleiden goed warmte. Beter is om kozijnen te plaatsen van kunststof of hout. Er zijn ook kozijnen te koop die een kunststof buitenkant hebben en een houten binnenkant. Het grote voordeel van kunststof kozijnen, naast energiebesparing, is het minimale onderhoud dat je er aan hebt.

Ventilatie optimaliseren

Als je een slecht geïsoleerd huis hebt dan is de ventilatie van nature meestal goed. Heb je echter een goed geïsoleerd huis dan moet je voor goede ventilatie zorgen. Je kunt op verschillende manieren de woning ventileren. De meest goedkope en gemakkelijke manier is het plaatsen van ventilatieroosters en klepraampjes. Deze laat je open staan voor frisse lucht. Wil je een mechanisch systeem dan ben je meer geld kwijt.

HR combiketel plaatsen

Door een oude ketel te vervangen kun je ook veel energie besparen. Een zuinige HR-ketel levert per jaar zo’n € 250 op aan besparing op de energierekening. Een nieuwe cv ketel kun je er in ongeveer drie jaar uit hebben.

Zonneboiler plaatsen

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een zonneboiler. Hierdoor neemt het gasverbruik enorm af, tot wel 45%. De levensduur van een zonneboiler is ongeveer 20 jaar. Je moet echter wel plaats hebben om een zonneboiler te kunnen installeren.

Overzicht isoleren: kosten en besparingen

In de volgende tabel staan verschillende manieren van isoleren met de daarbij behorende éénmalige kosten, de besparing en de terugverdientijd. De getallen in het overzicht zijn indicatief.

IsolatieEénmalige kostenBesparing per jaarTerugverdientijd
Gevelisolatie spouw€ 18 per m2€ 6 per m23 jaar
HR++ dubbelglas plaatsen€ 150 m2€ 20 per m210 jaar
HR 107 ketel plaatsen€ 670 + kosten gewone ketel€ 240 per jaar3 jaar
Tochtkieren dichten€ 55€ 55 per jaar1 jaar
Ventilatie€ 15 per kamer----
Vloerisolatie +/- 50m2€ 500€ 130 per jaar4 jaar
Dakisolatie€ 1.000€ 480 per jaar2 jaar
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…
Verschillende manieren om je huis te isolerenVerschillende manieren om je huis te isolerenEr bestaan meerdere methodes om je huis te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het warmteverlies minimaal is. Tevens is het e…
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Bronnen en referenties
  • www.milieucentraal.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.