Tuinklussen in juni: wat kan ik doen?

Tuinklussen in juni: wat kan ik doen? De zomer is nu begonnen en veel borders zullen deze maand op hun mooist zijn. Eind juni zullen vrijwel alle rozen volop aan het bloeien zijn en het zachte fruit wordt nu rijp. Juni kan een flink droge maand zijn, zodat de planten goed in de gaten moeten worden gehouden. Plaagdieren steken ook de kop op. Controleer de planten regelmatig hierop, en zorg dat de planten in goede conditie zijn door regelmatig mest te geven.

Tuinklussen in juni


Vinca minorVinca minor

Droogte zoveel mogelijk tegen gaan

Juni kan een vrij droge maand zijn, terwijl veel planten nu juist volop in bloei staan en voldoende water nodig hebben. Pas geplante planten moeten regelmatig water hebben, houdt ze dus goed in de gaten. De zon schijnt deze maand volop, en droogt de grond uit. Om verdamping van vocht zoveel mogelijk tegen te gaan, breng je na een regenbui of begieten van de grond een mulchlaag aan. De laag gaat verdamping tegen en remt bovendien de groei van onkruid. Ook bodembedekker gaan verdamping tegen. Om zoveel mogelijk regenwater op te vangen is het neerzetten van een regenton handig. Veel planten groeien beter als ze worden nat gehouden met regenwater, i.p.v. met kraanwater. Voor planten die van zure grond houden, als rododendrons en azalea’s, geldt dit helemaal. Als de planten een gietbeurt nodig hebben, geef dan liever één keer veel water, dan dagelijks een beetje. Dit is beter voor de wortelvorming van de planten.

Plaagdieren in de tuin

Met het warme weer beginnen ook ziekten en plaagdieren toe te slaan. Controleer regelmatig je planten en probeer plaagdieren met milieuvriendelijke middelen te bestrijden. Beter nog is het om te proberen ziekten en plaagdieren te voorkomen, door te zorgen voor optimale omstandigheden voor de planten. Geef de planten voldoende ruimte om te groeien en zorg voor voldoende voeding. Planten worden hier sterker van en zullen minder snel aangetast worden, en als dit wel gebeurd zijn ze beter in staat om de aantasting te doorstaan.

Planten verzorging

Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen uit planten, zodat de plant zich kan richten op de vorming van nieuwe bloemen. Voorjaarsbloeiende heesters kunnen gesnoeid worden en uitgebloeide vaste planten kunnen worden afgeknipt. In deze maand kun je volop zomergoed planten in de borders of in bakken op het terras. Zorg er wel voor dat deze plantjes regelmatig worden natgehouden en mest krijgen. Zorg voor voldoende steun voor hoge vaste planten. Het is verstandig om de planten op tijd te steunen en niet pas als ze door de wind en regen zijn platgeslagen. Het groen van uitgebloeide bollen kan nu wel worden afgeknipt. Het blad moet minimaal 6 weken aan de bol blijven zitten, om te zorgen voor voldoende energie voor de bol voor het volgende jaar.

Gazon verzorging

Het gras moet regelmatig gemaaid worden. Liefst twee maal per week. Het gras blijft namelijk het meest gezond, als je per keer niet zulke grote hoeveelheden gras afsnijdt. De grasmaaier kan op zijn laagste stand worden gezet. Als het erg droog weer is of het gras bruin ziet, zet de messen dan wat hoger en maai één keer per week. Zorg ervoor dat je niet altijd in dezelfde richting maait, het gras kan dan die kant op gaan groeien. Knip ook de graskanten regelmatig bij, zodat het er verzorgd uit blijft zien. Gazon wat in het voorjaar is aangelegd met zoden of zaaien heeft regelmatig water nodig. Zoden die te droog worden gaan krimpen en dit blijft vrijwel altijd zichtbaar.

Vijver verzorging

Als je nieuwe vissen in de vijver wilt hebben, is dit een goed tijdstip. Het vijver water heeft nu een goede temperatuur om ervoor te zorgen dat de vissen zich snel thuis voelen. Vorstgevoelige drijfplanten kunnen nu veilig naar buiten. Drijfplanten zorgen voor schaduw op het wateroppervlak en helpen zo de vorming van algen tegen te gaan. Kroos en draadalgen moeten op tijd verwijderd worden. Draadalgen zijn gemakkelijk te verwijderen door ze om een stok heen te draaien, kroos door het met een netje op te scheppen.

Enkele mooie bloeiende tuinplanten voor juni

 • Pioenrozen; pioenrozen zijn in verschillende kleuren en bloemvormen verkrijgbaar. Ze zijn goed als snijbloem te gebruiken.
 • Clematissoorten; Er zijn veel verschillende soorten grootbloemige Clematis die in juni bloeien als Duchess of Edinburgh, Vyvyan Pennell, Fireworks, Proteus, Nelly Moser, the President.
 • Lupines; ook hierin zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar in vele kleuren.
 • Alchemilla mollis, met prachtig grijs/groen blad en gele bloemtrossen.
  Alchemilla mollisAlchemilla mollis
 • Geranium soorten; Geranium is in veel verschillende hoogten en bloemkleuren verkrijgbaar. De planten bloeien vaak lang.
 • Weigelia; mooie heester met lichtgekleurde bloemen.
 • Veronica gentianoides: vaste plant met prachtige lichtblauwe tot witte bloemen.
 • Lavendel; verschillende soorten met blauw/ paarse bloemen.
 • Viburnum plicatum Mariesii; bladverliezende heester die in etages groeit en witte bloemen geeft.
 • Astilbe Bronce Elegance; vaste plant met roze/rode pluimen voor schaduwrijke, vochtige plaats.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagTuinklussen voor de maand juni en rond de langste dagElke maand is er wel werk te doen in de tuin. In de maand juni hebben we te maken met de langste dag. Op 21 juni begint…
Herfstbloeiende plantenHerfstbloeiende plantenDe dagen worden weer korter, de regen valt met bakken uit de lucht en de wind waait flink, het is weer herfst. De zomerb…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…

Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop (Hyssopus officinalis)Hysop is een van de mooiste aromatische kruiden uit de mediterrane gebieden. Hysop kent vele toepassingen in de keuken,…
Bloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Boek Een jaar in de tuin
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 07-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.