Bemesten van de tuin en bodemverbetering

Bemesten van de tuin en bodemverbetering Planten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en om sterk en gezond te blijven. Planten met een gebrek aan voedingsstoffen zijn gevoeliger voor ziekten en bloeien minder en dragen minder vrucht. Belangrijk bij het geven van mest is het tijdstip waarop je het doet, en de soort en hoeveelheid mest die je geeft. Zandgrond en kleigrond hebben heel andere wensen wat betreft de bemesting. Het is dus eerst zaak om te weten wat voor een grond je gaat bemesten. Bemesten kan met kunstmest gebeuren of met organische mest. Kunstmest geeft direct resultaat maar is snel verdwenen, organische mest zorgt voor verbetering van de grond, heeft tijd nodig om opgenomen te worden en werkt langer door.

Bemesten van de tuin en bodemverbetering


Bodemsoorten in Nederland

In Nederland komen verschillende bodemsoorten voor, waarvan de belangrijkste vier zijn;

Kleigrond

Kleigrond is opgebouwd uit kleine, aan elkaar klevende deeltjes. Het is erg ondoordringbaar, bevat weinig zuurstof en water zakt er moeilijk in weg. Kleigrond bevat veel voedingsstoffen voor planten, maar zonder enige bewerking kunnen planten er slecht op groeien.

Zandgrond

Zandgrond is opgebouwd uit grote zandkorrels, die bijna niet aan elkaar hechten. Het is zuurstofrijke grond, waar water snel in weg zakt. De grond droogt snel uit en voedingsstoffen worden met het water weggespoeld uit de grond. Van nature is het onvruchtbare grond.

Veen

Veen is opgebouwd uit plantenresten die zijn samengeperst in voormalige moerasgebieden. Veen kan veel vocht vasthouden, daardoor is er drainage nodig. Planten kunnen er over het algemeen slecht tegen om continu nat te staan.

Löss

Löss is opgebouwd uit middelgrote zandkorrels met kleine poriën. Het plakt niet, maar is kleiachtig. Het is vochtvasthoudende, vruchtbare grond. Het komt voor in het zuiden van Limburg.

Aan welke factoren voldoet een grond voor plantengroei?

  • Juiste bodemstructuur
  • Goede zuurgraad
  • Voldoende voedingsstoffen
  • Gezond bodemleven

Water en lucht zijn net zo belangrijk als de samenstelling van de grond.

Wat kun je zoal doen om de bodem te verbeteren?

Organische stof toevoegen

Door de toevoeging van organische stoffen wordt het bodemleven gestimuleerd. Er komen insecten en wormen in de grond, die de bodem verbeteren. Je kunt hiervoor compost gebruiken, of gecomposteerde kokosnootvezels, maar je kunt ook plantenresten onderwerken. Tot 30 cm is diep genoeg.

Kalk toevoegen

Als je kalk toevoegt wordt de grond luchtiger. Het heeft ook invloed op de zuurgraag van de grond. Kalk bindt de deeltjes in zandgrond, terwijl het de binding in klei juist vermindert.

Mulchen

Je verbetert de grondlaag door mulch toe te voegen. Het zorgt voor een daling van de zuurgraad van de grond, het houdt de groei van onkruid wat tegen en beschermt in de zomer tegen verdamping uit de grond en in de winter houdt het de wortels van planten warmer. Voor organisch mulchen kun je gebruiken tuinafval wat gecomposteerd is, verteerde stalmest, houtsnippers, gecomposteerde kokosnootvezels, gesteriliseerde champignonmest, en compost.

Bemesten van de grond

  • Als je de grond gaat bemesten zijn er een aantal zaken waar je op moet letten;
  • Geeft de juiste hoeveelheid mest
  • Bemest op het goede moment. In het voorjaar gaan planten weer groeien en zullen dan grote behoefte hebben aan voedingsstoffen. Zandgrond en een moestuin hebben vaker mest nodig dan een voedselrijke grond.
  • Organische stoffen zijn naast voedingsleveranciers ook bodemverbeteraars en zijn dus beter dan kunstmest. Het is ook minder belastend voor het milieu.
  • De zuurgraad van de grond moet goed zijn

Verschillende soorten mest

Compost en dierlijke mest

Verbeteren beiden ook de bodem. Compost maakt zanderige grond beter bewerkbaar en zorgt voor het beter vasthouden van vocht. Kleigrond wordt door toevoeging van compost luchthoudender en beter bewerkbaar. Aan kleigrond kan het best in de herfst compost worden toegevoegd, aan zandgrond in het voorjaar. Een laagje van 1 à 1,5 cm is voldoende, teveel compost is niet goed voor de planten. Dierlijke mest bevat meer voedingsstoffen dan compost. Het is te koop in korrels of poeder. Het geeft niet direct zijn voedingsstoffen af. Stalmest moet minstens één jaar oud zijn, koemest bevat ammoniak, wat slecht is voor de planten. Dierlijke mest wordt bij zandgrond in het voorjaar gegeven en bij kleigrond in de herfst.

Kunstmest

Bevat Stikstof, fosfor en Kalium, meestal in de verhouding 12-10-18. Het is direct op te nemen door de planten, maar verbetert de grond niet. Gebruik niet teveel kunstmest of buiten het groeiseizoen, want dan spoelt het weg in de grond, zonder zin te hebben. Teveel kunstmest zorgt voor zwakke planten, die kwetsbaarder zijn voor plagen en ziekten en de wortels kunnen verbranden.

Natuurlijke meststoffen

Worden wel gebruikt als aanvulling op bemesting met compost of dierlijke mest. Ze stimuleren het bodemleven. Enkele natuurlijke meststoffen zijn beendermeel, bloedmeel, basaltmeel, lavameel, bentoniet.

Kalkmeststof

Een belangrijk voedingselement en verbetert de grond. Het verhoogt de zuurgraad van de grond. Het maakt voedingsstoffen vrij in de grond. De meeste planten gedijen goed op een PH waarde tussen 5,5 en 7,5. Op zandgrond kan teveel kalk de humusvoorraad in de grond te sterk laten dalen. Het is het best om eerst de zuurgraad van de grond te bepalen met een test, voor kalk te strooien.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moestuin: bemesten van de tuinMoestuin: bemesten van de tuinEr zijn verschillende manieren om uw tuin te bemesten. Er is een groot aantal verschillende soorten mest. De meest voork…
Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?Grasverzorging in maart, wat moet ik doen?In maart begint het gras langzaam aan weer te groeien. Het is tijd om er weer eens aandacht aan te besteden. De eerste m…
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
Verschillende soorten dierlijke mest voor de tuinVerschillende soorten dierlijke mest voor de tuinMet gecomposteerde, dierlijke mest kan de tuin worden bemest. De mest van paarden, schapen, geiten en koeien is de meest…

Plaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonPlaatsgebrek: Zo realiseren we een moestuin op ons balkonMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…
Welke kas kopen voor in de tuin?Er zijn verschillende kassen te koop, zoals de hobbykas, de muurkas, de folietunnel, de orangerie of het prieel. O.a. bi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Folder Gezond groen Praxis
Reactie

Ton Verkerk, 09-01-2017
Op het volkstuincomplex heb ik wel eens gehoord dat er afvalhout wordt verbrand en dat de as die daarvan vrij komt over het land wordt gestrooid ter verbetering van de gronden dus ten gunste zou zijn van de groei, is dit een fabel of zit er enige grond van waarheid in? Reactie infoteur, 09-01-2017
Het hangt er vanaf of er 'schoon' hout verbrand is of bv. gelakt hout en als er teveel as gestrooid wordt komen er teveel mineralen in de grond. Weinig en schone as is wel goed voor de grond.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.