Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?
In veel tuinen is een grasveld niet weg te denken. Het hele gezin kan ervan genieten, de kinderen kunnen er heerlijk op spelen, je kunt er lekker zonnen en de hond kan er lekker ravotten en spelen met een bal. Het gras heeft van al deze activiteiten wel veel te lijden. Soms is het gras gewoon niet meer mooi en is de beste oplossing om er nieuw gras te zaaien of uit te rollen, als je graszoden koopt. Maar dan moet er nog wel het één en ander voorbereid worden. Voor het grasveld aangelegd kan worden moet de grond voorbereid worden, waarna er kan worden gezaaid of er kunnen graszoden worden gelegd. Als alles klaar is moet het gras regelmatig worden onderhouden.
Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?
Grasveld aanleggen, waar moet je op letten?
Voor je een grasveld gaat aanleggen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten;
- De plaats waar het grasveld gaat komen. Een grasveld kan het best worden aangelegd op een zonnige plek, waar de grond ’s zomers vochtig blijf en waar het water in de winter wel goed weg kan zakken. Op een te natte plek gaat snel veel mos groeien, wat het gras steeds meer zal verdrukken. Een grasveld aanleggen op een plek die vrijwel altijd in de schaduw ligt is niet zinvol, het gras zal nooit mooi worden. Er is wel graszaad te koop wat speciaal bedoeld is voor schaduw, maar hier wordt dan wel lichte schaduw mee bedoeld.
- Koop de juiste soort gras. Het is een heel verschil of gras alleen bedoeld is voor de sier, of dat er dagelijks door kinderen op gespeeld wordt. Tegenwoordig kun je speciaal de grassoort kopen, die voor jouw situatie het best van toepassing is.
- Leg het gras hoger aan dan de paden en het terras, zodat je de randen kunt maaien, zonder dat de messen van de grasmaaier beschadigen.
- Zorg dat de vorm van het grasveld eenvoudig blijft voor het maaien.
- Leg langs de randen van het grasveld een rij bakstenen, om te zorgen dat het gras zich niet uitbreidt.
Voorbereiden van de grond
organische geperste mest
Als je een grasveld gaat aanleggen, moet je eerst voldoende aandacht schenken aan het voorbereiden van de grond. Doe je dit niet, dan zul je vast en zeker later spijt krijgen. Als u een nieuwbouw huis heeft, dan is de kans groot dat de grond is ingeklonken door alle machines, die over de grond hebben gereden. Bovendien zit de grond vaak vol met puin. Haal al het puin uit de grond en maak de grond goed los, door met een schep ongeveer 40 cm diep te steken. Haal alle onkruid en plantenwortels uit de grond. Laat de grond hierna een week rusten en verwijder nogmaals onkruid. Egaliseer de grond met een hark. Zorg dat er geen hobbels en kuilen in achter blijven. Egaliseer de grond, eventueel met behulp van een plank, en stamp de grond daarna goed aan. Wacht eventueel nog een week, voordat u zoden legt of graszaad aanbrengt. U kunt de grond nogmaals van onkruid ontdoen. Als de grond droog is moet u sproeien voordat u aan de slag gaat.
Graszoden leggen of zaaien?
Dit is een afweging die u zelf moet maken. Graszoden leggen geeft veel sneller resultaat dan zaaien, maar is wel veel duurder. Zaaien is gemakkelijker te doen dan het leggen van graszoden, en is minder vermoeiend om te doen. Maar als je gras zaait, dan kun je het lange tijd nog niet optimaal gebruiken, terwijl je een grasveld wat is aangelegd met zoden, al weer vrij snel mag betreden.
Graszoden leggen, hoe doe ik dat?
Voor het leggen van graszoden moet de grond vochtig zijn, maar niet kleddernat. Zorg dat de grond vooraf goed is voorbereid. Begin met het leggen aan een rechte kant en laat iedere volgende graszode verspringen. Leg de randen van de graszoden goed tegen elkaar aan en leg de korte einden een klein beetje over elkaar, omdat de zoden nog wat krimpen. Loop niet op de zoden die net gelegd zijn. Druk de randen van de graszoden goed aan, zodat de wortels goed de aarde raken. Als alles ligt moet het gras besproeid worden, totdat de ondergrond ook nat wordt. Sproei dagelijks als het droog weer is, en maai na twee weken voorzichtig het gras op de hoogste stand.
Als het gras groeit en er gezond uitziet kunt u er voorzichtig op lopen en zitten, maar ga er nog niet op voetballen.
Strooikarretje voor zaad of mestkorrels
Gras zaaien, hoe doe ik dat?
Gras zaaien lukt het best als de grond warm is en vochtig is. De beste tijd voor zaaien is dan ook eind augustus, begin september. In april kan zaaien ook, maar er moet dan veelvuldig gesproeid worden, en het gras mag niet belopen worden. Zorg eerst weer voor een goede voorbereiding van de grond. Besproei de aarde voor het zaaien. Kijk op de verpakking hoeveel zaad er per vierkante meter gestrooid moet worden. Zaai met behulp van een strooiwagentje, of meet de hoeveelheid zaad voor een vierkante meter af, en meet telkens een vierkante meter grond af, met behulp van stokken of een lint. Zaai eerst in één richting en vervolgens loodrecht daarop nogmaals. Gebruik niet teveel zaad. Hark na het inzaaien de grond licht aan, en zorg dat het zaad goed in contact komt met de grond. Vogels zijn dol op het zaad, dus gebruik zaad wat is voorbehandeld tegen vogelvraat of gebruik een net om vogels te weren. Houdt de grond vochtig. Het zaad gaat na ongeveer 14 dagen kiemen. Als het gras 5 cm hoog is, kun je het nog goed aanrollen met een ( gehuurde) grasroller. Hierna mag het gras voorzichtig en op de hoogste stand gemaaid worden. Loop voorlopig niet op het gras, en laat zeker de kinderen en de hond het gras nog niet gebruiken, totdat het goed geworteld is.
Gras onderhouden
Gras moet jaarlijks meermalen onderhouden worden, om het stevig en mooi groen te houden. Dit betekend dat het wekelijks gemaaid moet worden, het gras heeft mest en eventueel kalk nodig en in tijden waarin het erg lang droog weer is, moet er af en toe langdurig gesproeid worden. Zo houd je het gras in goede conditie en zal onkruid ook minder kans krijgen om te gaan groeien in het grasveld.
Lees verder