Hysop (Hyssopus officinalis)

Hysop (Hyssopus officinalis) Hysop is een van de mooiste aromatische kruiden uit de mediterrane gebieden. Hysop kent vele toepassingen in de keuken, daarnaast wordt hysop gewaardeerd om geneeskrachtige eigenschappen. Bloeiende hysop trekt vele bloembezoekende insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders. Hysop past dan ook prima in een insectenvriendelijke tuininrichting.

Hysop

Hysop komt van het hebreeuwse woord "ezob", dit betekend heilig kruid. Hysop wordt ook vaak gespeld als hyssop. Hysop (Hyssopus officinalis) groeit als een klein struikje, de onderkant van de stengels is houtig en het bovenste eind is groen. De kleine lancetvormige bladeren zijn donkergroen en blijven 's winters vaak zitten. De hysop heeft een prachtige bloeiwijze met violet blauwe bloemen. De bloemen staan gerangschikt langs een kant van de stengel. De struik wordt ongeveer 60 cm hoog en is prima winterhard. De plant bloeit van juli tot en met september.

Hysop aantrekkelijk voor insecten

Hysop is een bloeiende plant die graag door bloembezoekende insecten wordt bezocht. Wanneer het warm is geurt de plant sterk, de plant trekt dan vele hommels, vlinders en bijen aan. Voor honingbijen is hysop een goede drachtbron die veel nectar en stuifmeel levert. In streken waar veel hysop groeit wordt er heerlijke honing van geoogst.

Teelt van hysop

Zaai hysop in het begin van de lente onder glas, wanneer het gevaar voor nachtvorst is geweken kun je de plantjes in de volle grond uitplanten. Hysop is prima winterhard alleen de jonge plantjes mogen niet bevriezen.

Als je al hysop in de tuin hebt staan kan je deze ook prima vermeerderen door te stekken. De stekken neem je door een stuk stengel voor de bloei af te knippen. Steek deze in wat tuingrond vermengd met zand en houd dit vochtig tot de nieuwe hysopplant voldoende heeft geworteld, je kunt deze nu uitplanten in de volle grond.

Hysop snoeien

Hysop laat zich prima snoeien, snoei bij voorkeur in het voorjaar zodat de plant hetzelfde jaar nog kan bloeien. Regelmatige snoei zorgt er voor dat de hysop een compacte volle struik blijft.

Gebruik van hysop

De jonge hysopblaadjes hebben een heel uitgesproken smaak, een wat bittere combinatie van tijm en specerijen. Hysop past goed bij vleesgerechten of bij vette vis. Als je de hysop blaadjes droogt dan behouden ze hun volle aroma, maar zorg wel dat je de blaadjes snel droogt omdat ze anders hun mooie kleur verliezen. Je kunt hysop ook gebruiken bij de verwerking van fruit. Bijvoorbeeld door een paar blaadjes toe te voegen aan compotes. Of je laat een takje enkele ogenblikken meekoken bij de bereiding van jam, dit levert een heerlijk geparfumeerde jam op.

Let op

Hysop kan beter niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Geneeskrachtige eigenschappen van hysop

Aan hysop worden een aantal geneeskrachtige effecten toegeschreven. Zo werkt reinigend en zuiverend voor het lichaam. Hysop heeft een slijmoplossende werking zodat het goed kan worden gebruikt bij bepaalde aandoeningen aan de luchtwegen. Wanneer iemand onder stress staat of depressief is, dan kan het gebruik van hysop kalmerend werken.
© 2011 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: Hysop (Hyssopus Officinalis)Hysop mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok…
Hysop, heilig en aards verledenHysop hoort thuis in het gereputeerd gezelschap van andere lipbloemigen zoals tijm, rozemarijn en bonenkruid. Deze vaste…
Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarij vormt een belangrijk ingrediënt uit de tuin in de keuken. Met rozemarijn haalt u de Provençaalse zon in uw tui…
De Geneeskracht van HyssopDe Geneeskracht van HyssopHyssop is inheems in Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Het is een keukenkruid dat nooit wordt meegekook…

Bokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi, maak van keukenafval een supercompostBokashi is een goede bestemming voor je keukenafval, met een bokashi-set maak je gemakkelijk van keukenafval een hoogwaa…
Tuinklussen in juni: wat kan ik doen?Tuinklussen in juni: wat kan ik doen?De zomer is nu begonnen en veel borders zullen deze maand op hun mooist zijn. Eind juni zullen vrijwel alle rozen volop…
Bronnen en referenties
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.