Tuinklussen in juli: wat kun je zoal doen?

Tuinklussen in juli: wat kun je zoal doen? Juli is een prachtige tuin maand. Veel planten staan in bloei en het is vaak heerlijk om in de tuin te zitten of te werken. In juli is er veel te doen in de tuin. Vooral uitgebloeide bloemen verwijderen en zorgen voor voldoende water en steun aan hoge planten is belangrijk. Voor mooie bloeiende planten in juli is er volop keus in vaste planten maar ook in eenjarige planten.

tuinklussen juli en mooie bloeiende planten


Hortensia'sHortensia's

Water geven

Juli kan behoorlijke warme en droge dagen hebben. Planten die in bakken staan zullen dan dagelijks, en soms zelfs twee keer per dag, water nodig hebben. Ook groenten en bomen en heesters, die dit jaar zijn aangeplant hebben veel water nodig. Geeft bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds water, zodat er niet zoveel verdampt. Het gras kan er in deze maand behoorlijk bruin uit gaan zien, toch is het geven van water niet echt noodzakelijk. Na een regenbui wordt het al gauw weer groen. Maar een grasveld wat dit jaar is aangelegd heeft wel regelmatig water nodig. Geef liever één keer veel, dan dagelijks een beetje. Dit komt de wortelvorming ten goede. Probeer zuinig met water om te springen. Vang regenwater op in een ton en geef de borders water met een druppelslang. Strooi een laag mulch over de natte grond, wat verdamping van het vocht tegengaat. Planten als Hortensia's hebben voldoende water nodig op warme, zonnige dagen.

AgastacheAgastache

Plaagdieren en ziekten

Door het warme, en soms ook vochtige weer, breidden plaagdieren zich vaak snel uit. Het beste is het voorkomen van plagen. Zorg dat planten voldoende ruimte hebben en mest krijgen. Door veel verschillende soorten planten en bomen in de tuin te zetten, komen er ook nuttige insecten in de tuin, die voor bestrijding van plaagdieren zorgen. Zitten er luizen op een plant, probeer ze er met een sterke straal water vanaf te spuiten. Slaat een plaag hard toe, gebruik dan eventueel milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel, maar gebruik dit alleen ’s avonds als er geen bijen meer vliegen. Gooi besmet en afgevallen blad niet weg op de composthoop.

Verzorging van de planten

Zorg dat de planten gedurende de zomer voldoende mest krijgen. Vooral flink doorbloeiende planten kunnen wel wat gebruiken. Voor de doorbloei is het belangrijk om uitgebloeide bloemen zoveel mogelijk te verwijderen. Doe je dit niet, dan wordt er veel energie van de plant besteedt aan de vorming van zaad. Om rozen door te laten bloeien is het verwijderen van uitgebloeide bloemen ook erg belangrijk!

Campanula lactifloraCampanula lactiflora

Snoeien

Uitgebloeide heesters als Weigelia en boerenjasmijn kunnen gesnoeid worden. Ook Conifeerhagen kunnen nu gesnoeid worden. Snoei van een Blauweregen alle dunne scheuten die zijn gevormd terug tot vijf à zes knoppen van de hoofdstengels. Volgend jaar zul je meer bloemen terug krijgen.

Onkruid wieden

Onkruid blijft altijd maar doorgroeien. Het blijft belangrijk om wekelijks onkruid te verwijderen uit de tuin. Door veel met bodembedekkende planten te werken, beperk je de groei van onkruid.

Perkplanten

U kunt nu nog kale plekken in de border opvullen met bloeiende eenjarige planten. Ze hebben dan nog voldoende tijd om aan te slaan en zorgen voor veel bloemen tot aan de herfst. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen s belangrijk, zo ook het geven van voldoende water en mest.

Pontederia CordataPontederia Cordata

Vijververzorging in juli

Door verdamping kan het waterpeil zakken in de vijver. Vul de vijver af en toe bij, vooral als er vissen in leven. Zorg ook voor voldoende zuurstof in het water. Dun zo nodig de hoeveelheid zuurstofplanten uit. Het ziet er verzorgt uit en zo krijgen andere waterplanten meer licht en ruimte om te groeien.

Grasverzorging in juli

Het gras moet zeker één en vaak twee keer per week gemaaid worden. Zet de messen hoog bij droog weer. Het gemaaide gras kan nu blijven liggen, dit helpt vocht in de grond te houden en zorgt voor voedsel in de grond. Het gras kan in deze tijd wel wat vloeibare mest gebruiken. Water geven hoeft maar spaarzaam te gebeuren, behalve bij gras wat dit jaar is aangelegd.

Mooie planten voor de tuin, die bloeien in juli

 • Campanula lactiflora: deze vaste plant heeft roze of paarse bloemen en wordt hoog. De plant heeft steun nodig.
 • Centaurea hypleuca ‘John Coutts’: Roze korenbloem
 • Hebe ‘Gauntlettii’: Groenblijvende heester met roze/ paarse bloemen
  Rosa 'The fairy'Rosa 'The fairy'
 • Phlox: Vaste plant met witte of roze bloemen. Bloeit door tot in de herfs
 • Helianthemum ‘Rapberry Ripple’: Heestertje met grijsachtig blad en wit/ roze bloemen
 • Verbena bonariensis: Paarse bloemen op slanke stengels. Eénjarig.
 • Dephinium ‘Black Knight’: Vaste plant met diepblauwe grote bloemen
 • Petunia: Rijkbloeiende eenjarige plant
 • Papaver: Grote bloemen, zaait zichzelf uit
 • Rozen: Er zijn zeer veel soorten te koop in allerlei kleuren als wit, geel, roze, rood, paars, maar ook meerkleurige rozen zijn verkrijgbaar
 • Cosmos: Eenjarige plant met mooie roze of witte bloemen
 • Lobelia: Eenjarige plant, zeer geschikt in potten. Rijke bloei met blauwe bloemen
 • Astrantia major: Vaste plant met bloemen in de kleuren wit, roze, rood en paars
 • Hortensia’s: Hortensia’s bloeien gedurende de hele zomer met zeer veel bloemen in allerlei kleuren verkrijgbaar
 • Cornus Controversa Variegata: Heester met bont blad en grote witte bloemschermen
  WaterlelieWaterlelie
 • Scabiosa: Lang doorbloeiende plant met blauwe of witte bloemen
 • Leycesteria: Hoge plant met langwerpige bloemtrossen in kleuren wit, violet, donkerpaars of zwart
 • Agastache: Vrij hoge plant met witte of paarse bloemen
 • Ceanothus Concha: Groenblijvende struik met blauwe bloemtrosjes
 • Nepeta faassenii: Zeer langdurige bloeier met lavendelblauwe bloemen
 • Persicaria amplexicaulis: Bloeit met veel kleine rood/roze bloemen.
 • Eupatorium: Prachtige rood/paarse grote bloemschermen. Vlinders zijn er dol op
 • Rosa ‘the Fairy’: Laagblijvende rozenstruikje met lichtroze trosroosjes
 • Pontederia Cordata: vijverplant met blauwe of witte bloemen in aren
 • Waterlelies: Vijverplant met veel prachtige bloemen in allerlei kleuren

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Borderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenBorderplanten op Kleur / Hoogte - Crème Witte & Gele PlantenDe border in de tuin is een geschikte plek om vaste planten en gewassen te groeperen en variëren in hoogte en kleur. Kie…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…

Onkruid verwijderen kan met producten van EcostyleOnkruid verwijderen kan met producten van EcostyleIn de zomermaanden ben je vaak veel tijd kwijt aan het bestrijden van onkruid in de tuin. Meestal begin je met de oprit…
Graszoden leggenGraszoden leggenGraszoden leggen is een populaire manier om een mooi gazon aan te leggen. Het is niet zo moeilijk om graszoden te leggen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Boek Een jaar in de tuin
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 27-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.