Bloemen en planten in en om het huis
Bloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderstaande tips kan ook jij genieten van je tuin, balkon of een bos bloemen op de tafel.
Onkruid in je tuin
Wordt je tuin aangevallen door onkruid of groeit het tussen je stoeptegels? Soms zit onkruid op moeilijk te bereiken plaatsen. Tussen de stoeptegels kom je er vaak niet goed bij en het is vreselijk lelijk om te zien. Onkruid tussen de planten hoeft niet lelijk te zijn. Er zijn namelijk veel mooie wilde planten. Het nadeel is dat ze veel water en voeding van je eigen plantjes weg halen. Weg ermee dus.
Koop een fles schoonmaakazijn. Maak in de dop een klein gaatje zodat je goed kan doseren. Giet over al het onkruid wat schoonmaakazijn. Let op dat je geen planten raakt die je graag wilt houden. Na een uur of twee zal je zien dat het onkruid niet veel meer waard is. Met een straatbezem veeg je zonder problemen het onkruid tussen te tegels vandaan. Het onkruid tussen je planten zal vanzelf verdorren of je haalt het met de hark weg.
Een bosje bloemen
Ook zo gek op bloemen in huis? Met bloemen in huis haal je de natuur naar binnen. Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat je bloemen nog langer blijven staan:
Rozen doen het veel beter wanneer je we goed schuin af snijdt. Zo kunnen ze het water beter opnemen. Gebruik altijd wat voedsel voor snijbloemen. Heb je dit niet in huis, voeg dan een scheutje 7-up toe. Wist je dat je ook een aspirine in het water kan oplossen? Wanneer de kopjes toch gaan hangen, kan je een speldenknop aan de onderkant van het kopje erin steken. De kop van de roos zal dan weer opnieuw rechtop gaan staan.
Tulpen hangen snel. Rol ze daarom eerst strak op in krantenpapier en zet ze zo in het water. Na een paar uur mag het papier eraf. De tulpen zullen nu mooi rechtop blijven staan. De kopjes van tulpen kan je net als bij de rozen weer rechtop zetten door gebruik te maken van een speldenknop.
Heg snoeien
In de maand mei of juni is het tijd om de heg te snoeien. Doe dit op een dag dat het vochtig is. Je komt dan veel makkelijker door de stugge takken heen. Sproei de heg niet wanneer de zon schijnt. Je hebt dan kans op zonnebrand. Dit ziet lelijk uit. Snoei de heg voor of tijdens de herfst nog eenmaal.
Tuintje op je balkon
Een balkon heeft vaak niet een mooie uitstraling. Je fleurt hem flink op door planten te gebruiken als de klimop, vlijtige liesjes, afrikaantjes, blauwe druifjes en geraniums. Dit zijn planten die het goed doen op het balkon. Vergeet ze niet regelmatig water te geven. Klimop kan je zelf vermeerderen door nieuwe stekjes te maken. Afrikaantjes geven zaden af die je kan bewaren en het volgende jaar opnieuw kan gebruiken.
Tuinkruiden op je vensterbank
Handig en nog vrolijk ook: tuinkruiden op je vensterbank. Zet een aantal potjes op rij en vul deze met zaden van tuinkruiden. Al snel zie je de eerste plantjes groeien. Het geeft een vrolijk gezicht en het is ook nog eens heel handig. Je kan de tuinkruiden namelijk regelmatig afknippen en gebruiken voor je kookkunsten. Kruiden als basilicum, peterselie en oregano doen het goed op de vensterbank.