10 tips voor balkonplanten

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Potten en bloembakken
Je balkon kun je opfleuren door er enkele potten met bloemen neer te zetten of bloembakken aan het balkonhek te hangen. Planten verzorgen vereist wel enige aandacht. Als je het een week af laat weten om water te geven, gaan veel planten dood. Als je ze goed water geeft kun je een vrolijke bloemenzee creëren.10 tips voor de balkontuin
Piepschuim onder in potDeze tip is bedoeld voor mensen die hun potten niet te zwaar willen maken. Door een laag piepschuim onder in de pot te doen hebben de wortels extra ruimte. Normaal gesproken worden daar stenen of potscherven voor gebruikt, maar piepschuim is veel lichter.
Elke dag water
Sommige zomers verregenen totaal. Dan hoef je natuurlijk geen water te geven. Een klein regenbuitje is niet genoeg voor potplanten. Het water valt op de bladeren, glijdt van de blaadjes af en valt buiten de pot. Je zult merken dat na een kleine zomerse regenbui de aarde nog droog is. Planten in een pot drogen snel uit. Het is belangrijk om elke dag water te geven als het niet hard regent. Dan groeien de planten veel beter.
Zet potten met gat in bodem op schalen
Daarmee stroomt het overtollig water niet over het balkon weg. Het water blijft in de schaal staan. Op die manier heeft de plant in de pot nog een beetje reservewater en droogt de aarde minder snel uit.
Gebruik potten meerdere malen; bollen eruit- eenjarige bloeiers erin
Nadat de bollen in het voorjaar gebloeid hebben kun je de pot gebruiken om een éénjarige bloeier in de pot te stoppen. Zo gebruik je potten meerdere malen. Dat spaart ruimte op je balkon. De bollen kunnen opgeslagen worden totdat het tijd is om ze weer te planten.
Vaste planten
Deze tip is voor als je van bloemen houdt, maar niet vaak wilt verpotten. Dan kun je vaste planten kopen; dat zijn planten die meerdere jaren groeien en bloeien, in tegenstelling tot éénjarige bloeiers. Vaste planten die veel bloeien en goed in een pot doen zijn: geraniums, rozen, clematis en passiebloem. Denk er wel aan dat planten als clematis en rozen extra meststoffen nodig hebben. Buxussen blijven het hele jaar mooi groen en behoeven niet al te veel zorg. Ze bloeien niet of weinig en hebben een paar mestkorrels nodig die je eens per maand toedient. Je kunt ze in elke vorm knippen die je wenst.
Niet te vol
Doe potten niet te vol met aarde anders stroomt tijdens het begieten het water erover heen. Daarnaast is het goed om wat extra waterreservoir te hebben mocht er een stortbui komen. Normaal gesproken zit er ook een waterreservoir onderin de pot. De scherven en piepschuim houden het luchtig in droge tijden en zorgen dat de plant niet gelijk onder water komt te staan als het even een dagje regent. Goede planten voor balkons zijn de buxus, vlijtige liesjes en geraniums of pelargoniums.
Regelmatig overpotten
Vaste planten moeten om de 1 of 2 jaar overgepot worden. Als de pot met wortels gevuld is, heeft de plant te weinig ruimte om door te groeien. Dat zelfde geldt voor planten in een bloembak. De meeste mensen mengen oude tuinaarde met nieuwe tuinaarde.
Tuinaarde
Balkons liggen vaak op de 1e, 2e of 3e verdieping. Je wilt natuurlijk niet elk jaar de oude aarde naar beneden slepen om weg te gooien en zakken nieuwe aarde naar boven sjouwen. Je kunt de oude aarde ook hergebruiken door ze te mengen met nieuwe aarde en een beetje tuinafval zoals dorre blaadjes en takjes. Eventueel kun je een beetje mestkorrels toevoegen als je denkt dat de aarde niet genoeg voedingswaarde heeft voor de plant. Mestkorrels altijd bovenop de aarde gooien want ze mogen niet in contact met de wortels komen.
Doe wormen in de pot
In een grote pot kunnen makkelijk een paar wormen rond kruipen. Ze houden de aarde luchtig en in goede conditie. Je haalt ze gewoon ergens uit een tuin door een schep in de grond te steken. Als je een paar keer tegen de schep slaat, gaan er trillingen door de omliggende aarde. Door deze trillingen kruipen de wormen boven de grond, waarna je ze kunt oprapen.
Buiten en binnen
Het voordeel van bloemen in een pot of bloembak die zowel buiten als binnen kunnen groeien is dat als je een paar dagen weg gaat de plant binnen kunt zetten zodat hij niet totaal uitdroogt in de hete zomerzon. Vlijtig liesjes van de soort Impatiens new guinea kunnen zowel binnen als buiten groeien. Geraniums groeien buiten en binnen goed. Je kunt de planten een week in een gootsteen bewaren met een laag water onderin. De vrolijk bloeiende plant houdt van veel water want hij komt oorspronkelijk uit het regenwoud. Een ander kenmerk van het vlijtig Liesje is het feit dat hij goed in de schaduw bloeit.