Vlijtig liesje of impatiens
Het vlijtig liesje is een vrolijke plant die het hele jaar door onvermoeibaar blijft bloeien. Ze komen voor in het wit, rood en roze. Het is een ideale plant voor zowel tuin als balkon. Fleur uw geveltuin, vensterbank, terras, border of huiskamer op met dit vrolijk en vlijtig bloeiend plantje. Hij doet het redelijk goed in de zon maar nog beter in de schaduw of halfschaduw. Vlijtig liesje is een dankbare plant. Hij bloeit maandenlang in de zomer. Het geeft de zomer een extra vrolijk tintje.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave:
Verkooptijd
Half april begint de tijd dat vlijtige liesjes verkocht worden. Deze plant heeft als
Latijnse naam impatiens en valt onder het springzaad wat een geslacht is van de balsemienfamilie. Er zijn twee soorten vlijtige Liesjes. De
impatiens walleriana en de
impatiens new guinea. De walleriana komt uit Afrika. Dat is het vlijtige liesje wat dunne, lichtgroene, kleinere blaadjes heeft dan de new guinea. Deze heeft stevige, puntige, donkergroene blaadjes. De bloemetjes lijken sterk op elkaar. De bloemetjes van de new guinea zijn iets groter en steviger.
Schaduwbloeier
De plant heeft veel water nodig en groeit en bloeit goed in de schaduw. Je moet de aarde van dit plantje goed vochtig houden; vergeet niet dat hij uit een gebied komt waar veel regenwoud is. Hij doet het zowel goed in de grond als in een pot. Het vlijtig liesje is een uitstekende balkonplant. Het vlijtig Liesje kun je vaak in een tray per 10 kopen. Het is geen dure plant. Hij kan redelijk groot worden. Als je een pot ophangt gaan de takjes ook hangen en is de pot al snel niet meer zichtbaar.
Stekken
Als er een takje van een vlijtige liesje afbreekt hoef je die alleen maar in een fles water te doen en er komen binnen 3 dagen wortels aan. Hij is makkelijk te stekken. Er is een nadeel aan het stekken. De tweede generatie stekplant is lang zo sterk niet als de eerste generatie die uit het zaad komt. Deze stekplant van het vlijtig liesje houdt het minder lang vol. Toch is het stekken goed als er een takje afbreekt. Uiteindelijk heb je met vijf stekjes een nieuwe pot met vlijtig liesjes erbij. Het zijn éénjarige planten. Eventueel kun je de zaden bewaren en volgend jaar opnieuw in de grond stoppen.
Springzaad
Als je de bloemetjes niet weghaalt ontstaat er een kokertje waarin het zaad van de plant zich ontwikkeld. Dit puntige kokertje wordt steeds groter, totdat het barst. Alle zaden vliegen in het rond. Vandaar de naam “springzaad”. Als je het aanraakt springt het open. Impatiens betekent in het Latijn ongeduldig. Het is alsof de plant niet meer kan wachten en zo snel mogelijk nieuwe zaadjes wil verspreiden.
De impatiens new guinea kan binnen het goed doen in tegenstelling tot de walleriana. Hieronder en hiernaast zijn foto's van de impatiens new guinea in het roze en het rood.
Bloei
Een vlijtig liesje bloeit het hele jaar door. Als je een mooie volle bloeiende plant wilt, is het belangrijk om te voorkomen dat zaden worden aangemaakt. Daarom moet je het uitgebloeide bloemetje met steeltje en al eruit halen. Als je dat niet doet steekt de plant zijn energie in het maken van zaden. Wanneer het uitgebloeide bloemetje is weg gehaald gaat de plant snel weer een nieuw bloemetje vormen.
Lees verder
Reacties
Ah Munn, 13-02-2015
Ik heb een plant vlijtig liesje reeds meer dan een jaar als potplant. Na stekken heb ik vermeerderd en alle planten kwamen regelmatig in bloei. Vanaf de laatste december draagt geen enkele plant nog bloemen. Wat kan daar de reden voor zijn? Zij staan nog steeds op dezelfde plaats. Helpt het als ik ze in een grotere pot zet met nieuwe potgrond?
Reactie infoteur, 03-05-2015
Bij stekken van vlijtig liesje gaat op zeker moment toch de fut eruit. Het is namelijk een eenjarige plant. Als je zelf vlijtig liesjes wilt kweken kun je het zaad opvangen en dat in de grond stoppen.
Julsing, 09-07-2011
Ik heb een vlijtigliesje en heef mooie knoppen maar ze springen niet open!
het krijgt voeding.
wat mankeert daaraan en hoe moet ik dat behandelen, dat ze open spingen?
Reactie infoteur, 11-07-2011
Julsing; als de bloem is uitgebloeid dan ontstaat er een zaadlob. Deze springt op een gegeven moment vanzelf open om het zaad te verspreiden. De zaadlob ontwikkelt zich uit het middelste groene puntje in de bloem.