De groententuin: vruchtgroenten

Zelf groenten kweken is leuk. De groenten uit je eigen groententuin zijn smaakvoller, maar vaak ook wat kleiner dan je gewend bent uit de winkel. Het hebben van je eigen groententuin is goedkoper dan groenten kopen in de winkel. Je kunt zelf bedenken wat je wilt verbouwen, bijvoorbeeld vruchtgroenten, zoasl paprika's en tomaten.

Paprika

Een groene paprika is eigenlijk een nog onrijpe paprika. De paprika verkleurt naar rood, geel of oranje, afhankelijk van het ras dat je kiest. Paprika's groeien goed in warme klimaten. In Nederland is het moeilijk om paprika's te kweken door de lage temperaturen en het gebrek aan zonlicht. De paprika kun je aan het eind van de winter inzaaien in een binnen kas, waarbij de temperatuur tussen de 20 en de 25 graden moet zijn. Als de eerste echte blaadjes verschijnen, kun je de paprika verspenen in potgrond en ze op een iets koeler plekje zetten; ca 18 graden. De grond mag niet uitdrogen en af en toe kun je vloeibare voeding toevoegen aan het water, voor optimale groei. Het afharden kan vanaf half mei beginnen, daarna kan de paprikaplant in de volle grond gezet worden, maar zorg wel dat de plant nog beschermt wordt door een tunnel of koude kas. Zorg voor bemeste grond en doe wat compost in het plantgat. In de loop van het seizoen, als de vruchtontwikkeling begint kun je nog enkele malen mest of compost bij de grond doen. De paprika kun je ook verspenen naar een grotere pot. Neem steeds een grotere pot met composthoudende grond. De de plant af met compost en geef regelmatig water. Als de planten lange slappe stengels krijgen, gebruik dan een plantensteun. De paprikaplant kun je toppen om de vruchtontwikkeling te bevorderen. Er zijn verschillende manieren om te toppen. Snoei bijvoorbeeld na de vertakking van de hoofdstengel, de zijstengels tot op een paar blaadjes terug. Verwijder ook de eerste bloemblaadjes. Pluk af en toe ook een groene paprika, zodat de energie van de plant naar de rest van de vruchten kan.
Standplaats: zon
Bodem: Doorlatende, voedzame, vochthoudende grond.

Pompoen en Kalebas

Zaai de pompoen of kalebas voor in zaaigrond in een warme kas van ongeveer 20 graden. Als de eerste echte blaadjes verschenen zijn, kun je verspenen naar een grotere pot met potgrond. Zet de plant nu iets koeler. Eind maart kan de plant naar buiten. Houdt rekening met de grote hoeveelheid ruimte die de pompoen en kalebas nodig heeft. Ga uit van een vierkante meter per plant. De plant heeft zon nodig en een bodembedekking van compost. De plant heeft veel vocht nodig, omdat de er via de grotere bladeren veel vocht verdampt. Eventueel kan de pompoen of kalebas in half schaduw staan. Leg stro of houtsnippers onder de vruchten, om contact met de vochtige aarde te vermijden. De pompoen kan ook direct op de composthoop geplant worden. Het oogsten kan van het einde van de zomer tot de herfst. De pompoen en kalebasplant is zeer populair bij slakken. Zaai voor de zekerheid ongeveer 3 keer zoveel als je nodig hebt.
Standplaats: zon of halfschaduw
Bodem: luchtige, royaal bemeste, vochthoudende grond.

Courgette

De courgette komt voor in een struikvorm en in een klimmende plant die je ook kruipend kunt laten groeien. Het zaaien kan vanaf begin mei in de koude bak of in de tunnel. In de warme kas kun je al eerder zaaien. Eind mei kun je zaaien in de volle grond. Ook het uitplanten van de stekken kan rond eind mei. De courgette heeft royaal bemeste grond nodig. De grond moet vochtig zijn, maar niet nat. Gebruik stro om onder de vruchten te leggen, om contact met de natte aarde te voorkomen. De planten moeten ongeveer een meter van elkaar vandaan staan. Plaats altijd meerdere courgetteplanten voor de bestuiving. Plaats eventueel wat bijenplanten in de buurt om de bestuiving te bevorderen. De bloemen van de courgette zijn ook eetbaar. Vaak worden ze door een beslagje gehaald en vervolgens gefrituurd. Zet de courgette niet op een plek waar het vorige jaar ook een cucurbitaplant heeft gestaan.
Standplaats: zon of halfschaduw
Bodem: luchtige, royaal bemeste grond

Tomaat

Er zijn veel verschillende soorten tomaten. Alle soorten moeten opgekweekt worden voor ze in de volle grond gezet kunnen worden. Tomatenplanten hebben wel buitenlucht nodig. Ze houden van een goed doorlatende, royaal bemeste of compostgrond. De klimmende tomatenplanten hebbben een steun nodig. De toppen van de plant kunnen verwijdert worden als er ca 5 trossen bloemen zichtbaar zijn. Tomatenplanten moet men dieven. De nieuwe schueten in de bladoksel moet afgebroken worden om vruchtgroei te bevorderen. Dit hoeft bij struiktomaten niet. Lees de instructies op het zakje van de zaden. De tomaatplant moet regelmatig bewaterd worden. Zet de tomaat niet in de buurt van de aardappel, van erwten, komkommer of venkel. Bij de tomaat kan de aardappelziekte voorkomen. Dit is een schimmel. Preventief tegen deze schimmel kan met een aftreksel van brandnetelgier gebruiken. Vul een ton met geknipte brandnetels. Overdek deze met regenwater. Zet ze twee weken in de zon, tot de ergste stank verdwenen is. Begiet de grond waarin de tomaten staan met een dun aftreksel van dit gier. Giet het niet over de planten.
Standplaats: zon
Bodem:doorlatende, voedzame, vochthoudende grond

Aubergine

De aubergine kan opgekweekt worden op dezelfde manier als bij de andere vruchtgroenten. Aubergine verlangt een warme temperatuur. Hij groeit moeilijk in een buitenkas. Eind mei kan hij buiten gezet worden, gebruik dan wel een tunnen. De aubergine heeft een plantensteun nodig. Ook bij de aubergine moeten de zijscheuten verwijdert worden om vruchtontwikkeling te bevorderen.
Standplaats: Zon
Bodem: doorlatende voedzame, vochthoudende grond.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vruchtgroenten, heerlijk in uw wintergerechtVruchtgroenten, heerlijk in uw wintergerechtVruchtgroenten, wat zijn dat? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan u de vrucht kunt eten. Deze winter kunnen onder ander…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Heerlijke vruchtgroentenHeerlijke vruchtgroentenIn Nederland kennen we verschillende vruchtgroenten. De vier vruchtgroenten die het bekendste en meest gebruikt zijn, zi…

De groententuin: KolenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Vlijtig liesje of impatiensVlijtig liesje of impatiensHet vlijtig liesje is een vrolijke plant die het hele jaar door onvermoeibaar blijft bloeien. Ze komen voor in het wit,…
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.