Een tuinafscheiding neerzetten

Een tuinafscheiding neerzetten Voor een beetje privacy in je tuin, kun je het beste een tuinafscheiding maken. maar dan heb je natuurlijk nog de keus of je een afscheiding maakt van tuinhekken of een natuurlijke tuinafscheiding maakt door middel van een haag neer te zetten. De voor en nadelen worden van beide manieren hieronder neergezet en natuurlijk ook hoe je beide tuinafscheidingen moet neerzetten.

Voor en nadelen van verschillende tuinafscheidingen

Het grootste voordeel van houten tuinhekken(schutting) is dat als ze eenmaal geplaatst zijn ook meteen goed afschermen en gewoon klaar zijn. Naturlijk moet je als je geïmpregneerd hout hebt, het hout goed onderhouden. Hardhouten schuttingen daartegen hoef je niet te onderhouden. Het nadeel van dit is dat als je hardhout niet onderhoud, het hout vergrijst. Wil je de mooie warme kleur van het hardhout behouden, dan zul je het hout minimaal 1x per jaar met hardhout olie moeten behandelen. Het grootste nadeel van houten schuttingen is dat het vrij duur is. Voor een tuinhek van geimpregneerd hout betaal je zo een 30,- tot 60,- per stuk. Een hardhouten hek beginnen de prijzen vanaf 60,- tot wel 120,- per stuk.

Een natuurlijke afscheiding(een haag) is de goedkoopste manier van een afscheiding neerzetten. Een afscheiding van coniferen bijvoorbeeld kost je per stuk slechts enkele euro's. Het nadeel daarvan is dat het wel een aantal jaar duurt dat de coniferen haag is dichtgegroeid en dat je mooie dichte afscheiding hebt. Coniferen moet je wel onderhouden. Zo moet je ze ongeveer 2x per jaar snoeien en natuurlijk af en toe wat plantenvoeding geven voor een goede groei. Naast coniferen kan bijvoorbeeld ook een Liguster als haag neerzetten. Het grote voordeel van een natuurlijke haag is dat er talloze mogelijkheden zijn wat voor een natuurlijke haag je wilt neerzetten. Bijvoorbeeld verschillende soorten coniferen naast elkaar neerzetten voor een leuk kleurcontrast.

Het neerzetten van een tuinafscheiding

Ongeacht welk soort tuinafscheiding je gaat neerzetten het kost allemaal veel tijd. Ook moet je minimaal met 2 personen zijn. We beginnen met het neerzetten van de tuinhekken. De palen van de tuinhekken kan je op 2 verschillende manieren plaatsen:
  • met een paalhouder
  • of de paal in de grond slaan
Een paalhouder de grond in slaan is fysiek veel minder zwaar dan een paal de grond in slaan. Wil je de paal de grond in slaan, hou er dan rekening mee dat de paal minimaal 1/3 deel van de lengte van de paal de grond in moet. Dit betekend dus als je schutting 1.80 meter hoog is dat de paal 2.70 meter moet zijn en dus 90 cm de grond in moet. Een schutting waarvan de palen in de grond staan, zijn over het algemeen wel veel steviger en beweegt veel minder in de wind. Ga je toch paalhouders gebruiken, dan moet je de paal tot de uitstekende rand in de grond slaan. Vervolgens zet je je paal in de paalhouder en verbind je ze met houtfretten. Voor beide manieren geld dat je de palen zo waterpas mogelijk moet neerzetten, want zet je de palen al recht neer dan komen de hekken zelf er ook recht op te zitten en krijg je een mooie strakke schutting.

Het neerzetten van een natuurlijke tuinafscheiding vergt veel graafwerk, maar daartegen hoef je de beplanting niet waterpas neer te zetten. Afhankelijk wat voor een beplanting je gaat gebruiken heb je gemiddeld 3 tot 5 stuks per meter nodig. Graaf als het kan in een keer de hele geul waar je je natuurlijke tuinafscheiding wilt hebben staan. Dit voorkomt namelijk dat je de planten scheef gaat neerzetten en dat je een schuine tuinafscheiding krijgt. Zet de eerste plant in het begin van geul en kijk of de plant niet te diep of te ondiep staat. Staat de plant goed, dan kun je de plant planten. Zo ga je plant voor plant de afscheiding neerzetten. Als alles is geplant dan eerst bemesten en goed water geven zodat de snel aanslaan (doorwortelen in de grond). Let er wel op dat je vooral de eerste weken (vooral in droge periodes) goed water geeft. Het duurt een paar weken voordat de planten flink is doorgeworteld. Natuurlijke tuinafscheidingen kan je het beste in het najaar(september-oktober) plaatsen. In deze periode regent het namelijk regelmatig en het is toch nog warm genoeg om de plant te laten groeien. Wil je de haag in de hoogte hebben dan hoef je er niets aan te doen. Maar wil je snel de haag in de breedte laten groeien dan moet de toppen. Of te wel de bovenkant met gesnoeid worden. Door de bovenkant te snoeien stimuleer je de planten in de breedte verder te groeien. Na 2 jaar zal de haag al flink vol zijn.

Langere tijd

Bedenk goed wat voor een tuinafscheiding je neemt want je zit er natuurlijk wel voor een langere tijd aan vast. Een Schutting is makkelijk te demonteren dan een haag. Als je een haag uit de grond wil hebben dan heb je nogal wat spierkracht nodig en veel geduld want de wortels van een haag zitten echt overal en niet zo makkelijk uit de grond te halen.

Welke tuinafscheiding je ook kiest, het geeft je privacy, beschutting en is een aanwinst voor je tuin.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Zuidelijke invloeden in de tuinZuidelijke invloeden in de tuinEen tuin met zuidelijke invloeden kan zowel een groene tuin als een grijs betegelde of betonnen plaats opfleuren. Met be…
TuinafscheidingenTuinafscheidingenTuinafscheiding is er in alle soorten en maten, materialen en prijsklasse. Voor iedereen is er wel een. Een opsomming va…
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…

Hoe maak je zelf een co sleeper?Een co sleeper is een ideale tussenoplossing voor ouders die niet met hun kinderen samen willen of kunnen slapen in een…
Beton maken / verhoudingBeton is een gesteente dat je kunt samenstellen door gebruik te maken van de volgende bouw/grondstoffen: cement, zand, g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bazinga1k980, Pixabay
  • Tuincentra's
  • www.tuinafscheiding.nl
Reactie

Sigrid, 28-07-2010
We hebben een huis gekocht van ongeveer 30 jaar oud. De coniferen die ons stuk omringen zijn heel hoog en daarom denk ik dat ze wel al een leeftijd hebben. Ze zijn ook mooi dicht tegen elkaar gegroeid. Ik zou ze daarom willen houden. We hebben ze al willen scheren zodat er een groene muur onstaat, maar dan zien we dorre plekken. Kunnen we dit nog goed krijgen? In al die jaren zijn volgens ons die coniferen nooit gesnoeid geweest. Reactie infoteur, 28-07-2010
Beste Sigrid,

Omdat de coniferen al oud zijn en dan ook goed zijn dichtgegroeid, is het niet zo vreemd dat er na het scheren dorre plekken tevoorschijn komen. Immers komt binnen in de conifeer geen licht. Alleen op de plekken waar (zon)licht komt, zal de conifeer groen zijn. En dat zal dus meestal alleen de buitenste laag zijn.

Mak je verder geen zorgen over de dorre plekken na het scheren. Als de conifeer weer gaat uitlopen, verdwijn dit vanzelf.

Wel nog even een tip. Als je de coniferen topt, groeien ze minder snel de hoogte in maar wel meer in de breedte. Dus de dorre plekken groeien dan sneller dicht. Ook wat coniferenvoeding helpt daar bij.

Suc6 met je coniferen.

Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 30-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.