Welke bomen moet je snoeien in juli en hoe doe je dat

Snoeien is nog een hele kunst, want je kunt een boom ook kapot maken door op het verkeerde moment er voor te zorgen dat hij gaat bloeden. Want ja, een boom kan ook bloeden. Bovendien is de ene boom of struik de andere niet. Toch zijn er een aantal basisregels die in ieder geval gelden. Daaronder een aantal bomen die in juli gesnoeid kunnen worden, nadat ze vrucht of bloem hebben gegeven. Ook andere tips voor het snoeien van bomen in juli die je kunnen helpen aan een gezonde tuin.

Snoeien is noodzakelijk voor gezonde planten en bomen

Waarom snoeien. Die vraag zullen velen zich afvragen. Het antwoord is simpel: Planten en bomen willen altijd groter worden en zijn best in staat enige schade zelf te herstellen. Beschadigde of zieke en dode takken horen echter niet aan een boom. Die zuigen wel energie op, maar dat gaat dan niet naar de gezonde delen terwijl dat wel zo moet zijn.
  • Haal dode of zieke delen dus sowieso weg.
  • Snoeien boven een zijscheut of knop betekent dat de sappen daarnaar toe worden geleid. Ze krijgen dus als het ware extra voeding.
  • Door delen weg te halen, gaat het bloeien van een plant of boom veel minder snel
  • In jonge scheuten zit meer energie dan in oudere delen van een plant of boom. Het beste is daarom om jonge, nieuwe scheuten weg te snoeien. Er komen dan wel minder bloemen en vruchten, maar ze zijn wel van een betere kwaliteit of ze zijn groter.
  • Elke struik of boom heeft licht nodig in het hart van zijn wezen. Zorg daar dus voor.
  • Takken kunnen het best horizontaal groeien. Ze geven op die manier namelijk meer bloemen en fruit dan als de takken recht omhoog groeien.
  • Sommige bomen hebben al heel vroeg in het jaar heel veel sap dat rond circuleert. Daarom moeten ze pas gesnoeid worden als ze al helemaal in blad staan en dat is vanaf juli. Doe je dit niet, dan lijdt de boom omdat hij vreselijk gaat bloeden. Haagbeuk, Berk, Esdoorn en Walnoot vallen hier onder.

Pruimenbomen

Pruimenbomen kunnen het best direct na de oogst gesnoeid worden. Afhankelijk van het ras is dat begin of eind juli. Als de temperatuur boven de 25 graden is, mag niet gesnoeid worden. Dit zorgt voor veel te veel schade.

Niet in de felle zon snoeien

Ook niet in de felle zonneschijn de snoeischaar hanteren. De plant of boom krijgt daar een enorme knauw van of gaat zelfs dood.
Snoeien moet bij droog en bewolkt weer gebeuren.

Pruimenboom mag al in maart deels gesnoeid

Dood hout van de pruimenboom kan al in maart worden verwijderd. Dit mag zelfs tot diep in het leven. Jonge pruimenbomen kunnen het beste in maart bewerkt worden met de snoeischaar, oudere exemplaren beter na de oogst. De waterloten (recht overeind staande takken) die vaak na de snoei ontstaan, mogen ook in juni/juli worden verwijderd. Een volwassen pruimenboom moet ieder jaar gesnoeid worden. Nieuwe scheuten die als een gek tieren moeten verwijderd worden in de zomer. Takken die langzaam groeien of horizontaal, kunnen voor een kwart verwijderd worden.

De kers

Volwassen kersenbomen moeten na de oogst in juli worden gesnoeid. Dan bloeden ze namelijk niet of heel weinig. Regel is om een kwart van de scheuten die kersen hebben gegeven terug te snoeien tot op de tak waar ze aan groeiden. Jonge takjes die veel te hard gaan of die het hart van de boom dreigen te verstikken moeten allemaal verwijderd worden.
Alle laag groeiende scheuten (lager dan ca. 75 cm) moeten in ieder geval verwijderd worden.

Jonge bomen mogen overigens wel in het voorjaar geknipt worden. In het tweede voorjaar worden de 3 sterkste zijscheuten van iedere gesteltak voor de helft weggesnoeid. De andere zijscheuten kunnen blijven zitten. Zwakke takken en scheuten die niet op de juiste plaats zitten, moeten helemaal verwijderd worden.

Peren en appelbomen snoeien: late najaar of in de winter

Peren en appelbomen moeten in het late najaar of in de winter gesnoeid worden. De bomen zijn dan in rust en de sappen stromen zo weinig mogelijk en de boom kan dan dus ook niet gaan bloeden. Oud hout kan verwijderd worden dan, waarbij de hoofdvorm wel moet blijven. Oud en dik hout kan weggezaagd worden met een boomzaag of een takkenschaar.

Zomersnoei

Overigens moet er ook in de zomermaanden wel iets gebeuren met appel- en perenbomen. Daarbij worden alle nieuwe scheuten tot op 2 - 5 centimeter terug geknipt. Dit wordt de zomersnoei genoemd.

Coniferen

Coniferenhagen mogen in de zomer worden gesnoeid. Niet werken tot op het oude hout. De Taxus kan dat wel hebben, maar de andere coniferen herstellen zich dan niet meer.

Klimop

Klimop is niet zo moeilijk en kan zowel in het voorjaar als in de zomer worden gesnoeid. Het beste is om in maart-april de omvang te beperken. Maar als hij in de zomer te veel zijn eigen gang gaat, kan hij ook bijgeknipt worden.

Jasmijn snoeien

Direct na de bloei van de Jasmijn kunnen te brede of te hoge takken ingekort worden. De struik kan ook helemaal vernieuwd worden, maar dat vergt wel wat inspanning, omdat het oude gedeelte systematisch in 3,4 of 5 jaar helemaal wordt weggesneden als het ware.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het…
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Bomen snoeien: hoe en waaromBomen snoeien: hoe en waaromEen boom behoeft van nature geen snoei. Er waren reeds bomen op deze wereld voordat er mensen waren en deze bomen werden…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…

Erfafscheiding: de betonschuttingEr zijn heel veel mogelijkheden om de privacy in uw tuin te waarborgen. Een daarvan is de betonschutting. Dat er tegenwo…
Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…
Bronnen en referenties
  • Bakker
  • Hoe snoeien
  • Intratuin
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.