Je eigen moestuin: Basilicum

Je eigen moestuin: Basilicum Basilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor een moestuin speciaal voor kinderen. Ook kun je basilicum in je huis laten groeien, en is een tuin dus niet eens nodig. Zijn er nog zaken waar je op moet letten wanneer je basilicum in je moestuin wilt?

Over basilicum

Basilicum komt oorspronkelijk uit Afrika, maar werd al in de tijd van de oude Romeinen veel in de keuken gebruikt. Wereldwijd zien we basilicum in veel gerechten terugkomen en dit komt vanwege de fijne, zachte smaak en de vele goede eigenschappen. Basilicum kan bijvoorbeeld helpen tegen maagproblemen. Ook zit het bomvol vitamine A, kalium en ijzer.

Basilicum zaaien

Basilicum kun je zaaien vanaf mei in de tuin en vanaf april in huis op de vensterbank. Doe de zaadjes ongeveer een centimeter onder de grond en houd ongeveer 25 tot 30 centimeter tussen de zaadjes, zodat de planten genoeg ruimte hebben om te kunnen groeien. Kies voor een plek waar veel zon is, want de plant kan niet zo goed tegen de kou en groeit het beste met veel zon. Wanneer je de plantjes in huis laat groeien, zorg dan voor een warme plek, zoals op de vensterbank in het zonnetje.

Verzorging plantjes

Geef de plantjes voldoende water en houd de tuin onkruidvrij. Hierdoor kunnen er minder snel insecten en ander ongedierte in je tuin terecht komen. Let er op dat basilicum niet zo goed tegen kou kan. Probeer de plant hier dan ook goed tegen te beschermen. Zie je bloemetjes in de basilicum? Knip deze dan af, want dat bevorderd de smaak van het kruid. Eventueel kun je wat stokken gebruiken om te voorkomen dat het blad op de grond terecht komt.

Verpotten

Heb je de basilicum in je vensterbank staan? Dan kun je deze verplaatsen naar de tuin wanneer de plantjes wat groter zijn en er geen nachtvorst meer is. Dit is overigens niet eens nodig: je kunt de planten ook in een grotere pot zetten en lekker binnen houden. Een tuin of balkon is dus niet eens nodig.

Basilicum oogsten

Basilicum kan worden geoogst wanneer de blaadjes groot genoeg zijn. Hoe voller de blaadjes, hoe meer smaak er aan zit. Let er goed op dat het kruid niet lang houdbaar is nadat je het geoogst hebt. Het beste haal je de blaadjes net voordat je ze in de keuken gebruikt van het plantje.

Problemen in de moestuin

Basilicum zorgt doorgaans voor weinig problemen in de moestuin. Zorg er vooral voor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt. Er kunnen wat insecten op de basilicum afkomen, maar doorgaans valt de schade dan heel erg mee. In huis zelf kan er natuurlijk nog minder mis gaan met de groei van de basilicum.

Basilicum in de keuken

Van de basilicum wordt alleen het blad gebruikt, omdat de rest een wat bittere smaak heeft. Het kruid kan worden gebruikt in pasta’s en salades. Ook smaakt het kruid heerlijk op een stukje brood. Waar de meeste mensen basilicum van kennen, is van de pesto. Dit is doorgaans op basis van basilicum gemaakt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…

In de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurtIn de lente is uw tuin dol op een goede schoonmaakbeurtZodra het in de lente wat warmer wordt, begint het bij elke tuinbezitter te kriebelen. Men ruimt niet alleen in huis op…
Je eigen moestuin: CherrytomaatJe eigen moestuin: CherrytomaatCherrytomaten kun je laten groeien in je eigen moestuin. Let er wel op dat er veel mis kan gaan met tomaten in de moestu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Security, Pixabay
  • http://www.gezondheidplus.nl/cms/index.php?mid=110&pagina=tekstpagina
  • http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/kruiden/basilicum/
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/kruiden/basilicum/
  • http://www.intratuin.nl/buiten/kweken-oogsten/hoe-kweek-ik-basilicum/
  • http://www.kweekbak.nl/tips/zelf-kweken/basilicum
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.