De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuin

De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuin De basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin aanleggen, of je nu op een flat woont of een tuin hebt. Er zijn meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zodat het aanleggen van een moestuin(tje) voor iedereen binnen handbereik komt. Een eenvoudige moestuin is gemakkelijk aan te leggen. Doe hier ideeën op voor het aanleggen van een moestuin. Afhankelijk van wat je wilt laten groeien in de moestuin kun je een keuze maken in verschillende typen materiaal en soorten groente. Het gemakkelijkste is om te beginnen met enkele eenvoudige groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, sla of tomaten. Later kun je de moestuin altijd uitbreiden en meer verschillende soorten groente erin zetten.

Materiaal/Locatie

Bakken

Wanneer je niet veel ruimte hebt, of weinig onderhoud aan je moestuin wilt hebben is de keuze voor bakken het slimst. Er zijn bakken in verschillende formaten, grotere om neer te zetten, kleinere om aan een balkon of schutting te hangen. Vaak worden in bakken kruiden plantjes gekweekt vanwege de beperkte ruimte voor groenten. Kan zowel binnen als buiten.

Binnenshuis

Het voordeel van in huis tuinieren is dat je geen last hebt van weersomstandigheden die nogal kunnen wisselen. Het groeiproces van de groenten kun je goed reguleren met bijvoorbeeld de temperatuur, die is veel constanter. Ook kun je het hele jaar door groenten laten groeien, los van welk seizoen het is. Het nadeel is dat de moestuin veel meer aandacht nodig heeft dan wanneer je de groente buiten laat groeien. Water geven en zorgen voor voldoende (zon)licht zijn de twee belangrijkste activiteiten om ervoor te zorgen dat je groente goed blijft groeien.

Buitenshuis

De traditionele moestuin bevindt zich buiten het huis, achter in de tuin. Om deze te maken bepaal je eerst welk stuk tuin de moestuin gaat worden. Dit doe je door een vierkant of een rechthoek om te spitten met een schep. De grootte hangt af van de groente keuze. Het beste is om te beginnen met een grootte van ongeveer 3 meter breed bij 1 meter diep.

  • Neem een beslissing wat voor groente je wilt laten groeien. Groenten die het heel erg goed doen in de tuin zijn broccoli, sperciebonen, spinazie, tomaten of sla.
  • Zoek het meest geschikte deel in je tuin op. Het stuk tuin waar je het beste groente op kunt verbouwen is vooral vlak met zo veel mogelijk zonlicht.
  • Bepaal of de aarde geschikt is om groente op te verbouwen. Het beste is om de bestaande grond om te spitten en er teelaarde doorheen te mixen. Dit vormt de ideale combinatie voor het beste resultaat aan mineralen in de grond.
  • Zorg ervoor dat je de groente gemakkelijk water kunt geven. Dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang, die dan wel lang genoeg moet zijn, of een gieter, wat een stuk bewerkelijker is. Alleen regenwater volstaat niet.

Als je deze tips opvolgt heb je een goede basis gelegd voor tuinieren in een moestuin. Als het goed bevalt kun je op een later moment de tuin uitbreiden met meer en andere soorten groente.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Zelf een moestuin aanleggenZelf een moestuin aanleggenEen eenvoudige moestuin aanleggen is zeer makkelijk. Het grote voordeel van een eigen moestuin is dat je precies weet wa…
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Makkelijke kruiden voor je moestuinMakkelijke kruiden voor je moestuinMensen die net beginnen met een eigen moestuin, willen doorgaans niet te veel moeilijkheden. Ook wanneer kinderen een ei…

Zelf aardbeien verbouwen is heel eenvoudigZelf aardbeien verbouwen is heel eenvoudigEr is geen are grond voor nodig en heel groene vingers hoeft iemand ook niet te hebben voor het planten van aardbeien. H…
Zelf knoflook kwekenZelf knoflook kwekenNiets is lekkerder dan knoflook uit de eigen tuin. Het heeft een andere smaak, is langer houdbaar en het is heel leuk om…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.