Bloembollen - krokus, narcis en sneeuwklokje

Bloembollen - krokus, narcis en sneeuwklokje Bloembollen zijn de smaakmakers van de tuin. Ze kunnen de tuin van schitterende kleuren voorzien, soms al vanaf midden december. Beginnend met het helderwitte sneeuwklokje vroeg in het jaar, volgend door de krokus in februari en daarna de bekende narcis met zijn trompetvormige bloemen in april en mei.

Bloembollen

Bloembollen zijn bolgewassen die voor de sier worden gekweekt. Het zijn winterharde, vlezige bollen die in de grond overleven.
Ze bestaan ook als knollen en wortelstokken en de planten leggen tijdens het groeiseizoen een voedselvoorraad aan via de bladeren. De planten sterven in de rustperiode bovengronds af en vormen in het nieuwe groeiseizoen weer knoppen waaruit de bloem zich opnieuw ontwikkelt. Bekend zijn vooral lentebloeiers zoals de tulp, de hyacint, het blauwe druifje en de narcis. Maar ook de bollen die later bloeien zoals de lelie en de dahlia zijn populair en zo ook de cyclaam en de begonia. De vroeg bloeiende bollen zorgen ervoor dat de tuin in het voorjaar 'tot leven' komt, nog voordat de vaste planten in bloei komen. Sommige bollen kan je prima laten verwilderen in de tuin, vooral de vroeg bloeiende. Ze vermeerderen zich gedurende de tijd en zo vertoont de tuin na een paar jaar bosjes krokussen en narcissen die op onverwachte plekken omhoog komen.

Krokus - Crocus

Crocus vernus 'Pickwick'Crocus vernus 'Pickwick'
De krokus is een uitgebreid geslacht dat tot de lissenfamilie (Iridaceae) behoort. Het is een bekende voorjaarsbloeier maar veel soorten, ongeveer een derde, bloeien in de herfst. De krokus komt onder andere voor in Noord-Afrika, China, het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije. De komvormige bloem bestaat in enorm veel kleuren maar de kleuren lila, geel, wit en paars zie je het meest. De krokus heeft veel weg van de herfsttijloos (Colchicum) die in de herfst bloeit. De krokus bloeit in februari en wordt zo'n twaalf centimeter hoog.

Verschillende voorjaarsbloeiers zijn:
 • Crocus ancycrensis - Een Turkse soort met goudgele bloemen, hoogte acht centimeter, breedte vijf centimeter.
 • Crocus chrystanthus - Deze soort komt uit Griekenland en Turkije en bloeit van einde winter tot de start van de lente.
 • Crocus sieberi - Afkomstig uit Kreta en de Balkan en ook bloeiend van einde winter tot begin lente. Wordt acht centimeter hoog en vijf centimeter breed.
 • Crocus vernus - Komt voor in Italië, Oostenrijk en Oost-Europa en is goed geschikt voor verwildering. Deze soort wordt ook wel de bonte krokus genoemd. Met bloemen van tien centimeter hoog en acht centimeter breed.

Narcis - Narcissus

Narcissus 'Carlton'Narcissus 'Carlton'
Narcissen zijn zeer populaire voorjaarsbollen met hun bijzondere bloemvormen. Ze hebben een lange bloeiperiode, sommige bloeien al in het midden van de winter. Er zijn hoge soorten maar ook lage, die voor een rotstuin goed geschikt zijn. Ze groeien in praktisch elke grond die goed doorlatend is. Ze behoren tot de narcisfamilie en de naam komt uit de Griekse mythologie. De meest voorkomende kleuren zijn geel, wit en roomwit. Er bestaan zoveel soorten dat ze opgedeeld zijn in groepen, onder andere:

 • Trompetnarcissen - De gele 'Dutch Master' is een populaire trompetnarcis met grote bloemen.
 • Grootkronige narcissen - Zoals de gele 'Carlton' en de 'Coral Crown', goudgeel met oranje.
 • Kortkronige narcissen - De wit met oranje 'Barret Browning' en de wit met donkerrode 'Verger'.
 • Tazettanarcissen - Met meerdere bloemen per steel. 'Geranium' en 'Cheerfulness' zijn wit met oranje bloemen.
 • Dubbele narcissen - 'Rip van Winkle' is heldergeel en 'White Lion', wit met licht citroengeel.
 • Jonquilla narcissen - Eén tot vijf bloemen per steel. 'Qail' met heldergele bloemen en de geel met oranje 'Suzy'.

Sneeuwklokje - Galanthus

Galanthus nivalisGalanthus nivalis
Het sneeuwklokje is normaal gesproken de eerste bloem die na de winter te zien is, vaak al terwijl de sneeuw nog op de grond ligt. Het bekendst is het gewone sneeuwklokje, de Galanthus nivalis, met klokvormige, zuiver witte bloemen. Zowel de hoogte als de breedte van deze soort is tien centimeter. Een grotere soort is de Galanthus elwesii die vijfentwintig centimeter hoog wordt en tien centimeter breed. Veel soorten komen voor in de Kaukasus zoals onder andere Galanthus alpinus, Galanthus krasnovii, Galanthus platyphyllus en Galanthus woronowii. Ook vind je soorten in Turkije en de Balkan. Het sneeuwklokje bloeit al vroeg in het voorjaar rond februari/maart en houdt van vochtige, goed doorlatende grond. Een goede plek om ze te planten is onder bladverliezende bomen of struiken, bijvoorbeeld onder hortensia's of forsythia's. In tegenstelling tot de meeste vroeg bloeiende bloembollen zoals tulpen en narcissen kunnen de bollen van het sneeuwklokje al geplant worden zodra ze uitgebloeid zijn. Het geslacht behoort tot de narcisfamilie (Amaryllidaceae).

Lees verder

© 2014 - 2024 Writersblock27, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planten die bloeien in de winterPlanten die bloeien in de winterDe meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in…
Winterbloeiende bloembollenWinterbloeiende bloembollenWinterbloeiende bloembollen zijn er in beperkte mate. De meeste bollen zijn voorjaarsbloeiers en er is ook een groep zom…
Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…
Bolgewassen kunnen wel wat koude verdragenBolgewassen kunnen wel wat koude verdragenHeel wat planten horen bij de bolgewassen. Dit is de categorie flora waarbij er een bol onder de grond zit. Het zijn nie…

De steppetuin, een tuin zonder zorgenDe steppetuin, een tuin zonder zorgenGeniet je graag een jaar lang van je tuin, maar heb je niet de nodige groene vingers of tijd om er veel aandacht aan te…
Herfstbladeren in de tuin: opruimen of laten liggen?Eind oktober kleuren de meeste bomen in de mooiste tinten geel, rood, oranje en bruin. Sommige mensen houden van het gek…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Crocus
 • De grote tuinplantenencyclopedie - Andrew Mikolajski
 • http://www.zavage.nl/mijn%20tuin/html3/narcis.htm
Writersblock27 (71 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.