Winterbloeiende bloembollen

Winterbloeiende bloembollen Winterbloeiende bloembollen zijn er in beperkte mate. De meeste bollen zijn voorjaarsbloeiers en er is ook een groep zomerbloeiende bloembollen. Maar ook al is het aanbod dan niet zo groot, er zijn wel degelijk winterbloeiend bloembollen te koop, zelfs in meerdere soorten. De gespecialiseerde kwekers bieden ook per soort nog weer verschillende variëteiten aan. Daartussen zitten soms heel bijzondere exemplaren. Kortom de winterbloeiende bloembollen kunnen de wintertuin helemaal opfleuren. Investering één keer in een leuke verzameling winterbloeiers en u hebt er vervolgens jaren plezier aan!
Bloembollen kopen / Bron: Congerdesign, PixabayBloembollen kopen / Bron: Congerdesign, Pixabay

Winterbloeiende bloembollen kopen

In september/oktober zijn ze er opeens weer. Dan liggen en hangen de tuincentra er vol mee. Bloembollen te kust en te keur. Als we winterbloeiende bloembollen willen planten, dan is het aan te raden om dus in de herfst een bezoek te brengen aan het tuincentrum en een keuze te maken. Daarna is het verstandig om de bollen ook zo snel mogelijk te poten. Bollen die al in september of oktober de grond in gaan, hebben de grootste kans om dan ook in het eerste jaar al volop bloemen te geven. Een mooie eigenschap van de meeste winterbloeiende bloembollen is het feit dat ze zichzelf vermeerderen. Ze kunnen jaren op dezelfde plaats staan en daar zal het bloembollenveld alleen maar uitdijen. De bollen halen aan het einde van de bloeifase reservevoedsel uit het blad en slaan dit op in de bol, waarna vervolgens nieuwe bollen aan de oorspronkelijke bol gevormd gaan worden. Dit proces gaat al die jaren door en zo ontstaan soms hele velden van één soort. Denk maar eens aan een bos vol sneeuwklokjes.

Winterbloeiende bloembollen aanplanten/poten

Geen grotere sensatie dan de aanblik van de eerste puntjes van de bloembollen boven de nog kale aarde. In een periode dat er zo weinig te beleven is in de tuin is elke "beweging" welkom. Het is heerlijk om de groei en bloei van de winterbloembollen van dichtbij te volgen. Maar helaas komt na de bloei het afsterven van de bollen. En dat is beslist minder fraai. Verwijder altijd de zaaddozen, maar laat het blad aan de bol zitten. Pas als zonder hard te trekken het blad los komt mag het worden verwijderd. In de meeste gevallen is het blad dan al dor en bijna vergaan. De bloembollen hebben de voeding uit de bladeren hard nodig om op die manier weer voldoende energie te krijgen voor de bloei in het volgende jaar. Omdat deze fase niet zo fraai is, is het raadzaam om bloembollen daar te planten waar, tegen de tijd dat ze afsterven, andere planten hun nieuwe loof ontwikkelen. Het nieuwe loof van deze planten bedekt dan het afstervende blad van de bloembollen. Een plaatsje onder een bladverliezende struik is ook slim. Tegen de tijd dat de struik in blad komt, wordt automatisch het afstervende blad van de bloembollen aan het zicht onttrokken. Ook tussen de Hosta's is een ideale plek voor bloembollen te vinden. De grote uitlopende bladeren van de Hosta nemen al snel het zicht weg van de afstervende bladeren van de bloembollen.

Colchicum - Herfststijloos

Colchicum heet in het Nederlands Herfsttijloos en behoort dan ook tot de familie van Herfsttijlozen (Colchicaceae). Het geslacht Colchicum kent meerdere soorten waarvan er ook een aantal in de winter bloeien. Colchicum bulbocodium, ook wel Rode krokus of Wolbol genoemd, is zo'n winterbloeier. Deze Wolbol heeft zacht lila bloemen, die boven de grond verschijnen vanaf januari. In zijn verschijningsvorm (blad en bloemen) lijkt hij sterk op de Crocus. Ook hier komen weer eerst de bloemen en pas daarna verschijnt het blad. Graag een zonnige standplaats en een goed gedraineerde grond. Herfststijloos is een prima bloembol voor verwildering. Een andere winterbloeiende Herfsttijloos is Colchicum luteum. Dit is een geelbloeiende variant, waarbij het blad vrijwel gelijk met de bloemen verschijnt.

Crocus - Krokus

De Crocus heet in het Nederlands Krokus en behoort tot de Lissenfamilie (Iridaceae). Het betreft hier een uitgebreid geslacht waarvan de eerste soorten al in september bloeien en de laatste doorgaan tot in april. De botanische soorten zijn goed voor verwildering, de hybriden (de gekweekte soorten dus) doen dit niet zo makkelijk, maar kunnen ook jaren mee. De beste grond voor Krokussen is los, humusrijk en goed gedraineerd. Op zware natte gronden zullen ze niet lang leven.
Latijnse naamBloeimaandBijzonderheden
Crocus chrysanthus "Cream Beauty"febr-aprilBloeit lichtgeel
Crocus chrysanthus "Snowbunting"febr-aprilBloeit helemaal wit
Crocus angustifoliusmaartBloeit geeloranje en heeft grijsgroen blad
Crocus vernus "Pickwick"mrt-aprilBloeit violet gevlamd

Cyclamen - Cyclaam

Cyclamen heet in het Nederlands Cyclaam en is onderdeel van de Sleutelbloemfamilie (Primulaceae). De tuincyclamen zijn anders dan de welbekende kamerplanten. In alles, blad en bloem, zijn ze veel fijner van structuur. De bloemen van de tuincyclaam zijn maar 1 à 2 cm. groot. Een enkel exemplaar aanplanten heeft dan ook geen enkel effect, dat zal duidelijk zijn. Kies dus voor een grote groep. De Cyclaam is er in de kleuren wit, roze, violetpurper en rood. Het hartvormige blad is wit/grijs gemarmerd en bij sommige soorten paars aan de onderzijde. Cyclamen kunnen bijzonder lang leven. Er zijn knollen gevonden van ongeveer 100 jaar oud met een doorsnede van wel 30 cm! Mieren zijn dol op het suikerachtige slijm waar de zaden mee bedekt zijn en zorgen zo voor de verspreiding van het zaad. Plant de Cyclaam op een schaduwrijke, goed gedraineerde plaats en niet te diep. De bovenkant van de knol moet iets boven de aarde uitsteken. De knol werkt zich als het ware omhoog, door hem jaarlijks af te dekken met compost of tuinaarde wordt voorkomen dat hij te hoog komt te liggen en wordt gelijk de bloei voor het volgende jaar bevorderd.
Latijnse naamBijzonderheden
Cyclamen coumBladeren verschijnen al in de herfst, bloei van december tot in maart
Cyclamen hederifoliumBloeit van oktober tot december, blad komt na de eerste bloemen
Cyclamen purpurascensBehoud zijn blad het hele jaar, beter in pot dan in de volle grond, bloemen geurend

Winterakoniet / Bron: Dominicus Johannes Bergsma, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Winterakoniet / Bron: Dominicus Johannes Bergsma, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eranthis hyemalis - Winterakoniet

Eranthis hyemalis is in Nederlands bekend als Winterakoniet en is een onderdeel van de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De bloemkleur is (hard) geel, een kleur die in de kale en saaie wintertuin heel goed op zal vallen. In milde winters zal de Winterakoniet al bloeien vanaf januari en hiermee doorgaan tot in maart. Het is een hele goede sneeuw- en vorstbestendige bloembol. Het is een prachtig gezicht als de gele bloemen boven een laagje sneeuw uitkomen. Eerst komen de bloemstelen boven de grond. Het blad volgt pas als de bloem bijna is uitgebloeid. Laat de plantdelen rustig afsterven. Door de plantdelen ongemoeid te laten, zal de uitgebloeide Winterakoniet zaad gaan vormen en zich zo op een natuurlijke wijze gaan vermeerderen. De bollen van de Winterakoniet verlangen een humusrijke en vochtige grond. De grond moet wel goed afwateren, want van natte voeten houden ze niet. Leg voor het poten de bloembollen 24 uur in handwarm water.

Sneeuwklokje / Bron: Iris Wijngaarden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sneeuwklokje / Bron: Iris Wijngaarden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Galanthus - Sneeuwklokje

De Galanthus heet in het Nederlands Sneeuwklokje en is onderdeel van de Narcisfamilie (Amaryllidaceae). Ze verlangen een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw. Een beetje mest geven als het blad net verschijnt bevorderd de groei. Het Sneeuwklokje is bij iedereen bekend, maar weinigen zullen weten dat ook hier vele variëteiten van bestaan. Ze hebben weliswaar meestal witte hangende bloemen, maar de vorm kan enorm verschillen. En soms zijn de bloemen meer groen-wit van kleur. Er zijn, vooral in Engeland, fanatieke verzamelaars van al die verschillende soorten. Deze liefhebberij slaat langzaam over naar Nederland. Maar voor wie geen ervaring heeft met Galanthus is het raadzaam om zich te beperken tot de meest gangbare soorten. Deze trotseren sneeuw en vorst en doen het altijd goed. De bekendste soort is Galanthus nivalis, die bloeit in de maanden februari en maart met kleine witte hangende bloemen. De soort Galanthus nivalis "Flore Pleno" heeft witte gevulde bloemen. En dan is er nog Galanthus elwesii, deze bloeit iets eerder met blauwgroene vrij brede bladeren en heeft een grotere bloem.

Iris / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Iris / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Iris

Iris reticulata wordt in het Nederlands kortweg Iris genoemd en behoort tot de Lissenfamilie (Iridaceae). De bloemkleur is violet-blauw. Vanaf februari/maart kunnen we al genieten van de prachtige en opvallende bloemen. De bloemen vallen verder vooral op door de gele vlek op het bloemblad. Dit wordt het honingmerk genoemd. Iris reticulata verlangt een zonnige standplaats. De veel aangeboden soort Iris reticulata "J.S.Dyt" heeft lichtpaarse bloemen en Iris reticulata "Edward" valt vooral op door zijn vierkante en grasachtige blad.

Geef winterbloeiers een kans! Hiermee brengt u in de sombere wintermaanden kleur in de tuin.
© 2008 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Cyclaam in de tuin of huiskamerCyclaam in de tuin of huiskamerCyclamen werden vroeger vaak rond de kerst in huis gehaald. Het is een bolgewas, wat in de winter bloeit met mooie felle…

Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Winterbloeiende vaste plantenWinterbloeiende vaste plantenWinterbloeiende vaste planten zijn schaars, maar ze zijn er wel. Het zal duidelijk zijn dat we in de overige seizoenen v…
Bronnen en referenties
Reactie

Barbara Middelkoop-Meijsen, 19-04-2011
Graag zou ik willen weten of ik het afstervende blad ook met aarde mag bedekken. ik heb heel wat blauwe druifjes in de bakken maar al dat afstervende blad ziet er niet zo leuk uit vanuit de woonkamer. Reactie infoteur, 19-04-2011
Het afstervende blad met aarde bedekken raad ik af. De kans bestaat dat het dan gaat rotten.
Ik weet niet of er naast de blauwe druifjes nog iets anders in de bakken staat? Als er niets anders in staat, kan je ze misschien (tijdelijk) uit het zicht zetten.
Misschien is het een idee om in de bakken ook een Hosta te zetten. Het opkomende blad van de Hosta zal dan namelijk al snel het afstervende blad van de blauwe druifjes bedekken.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.