Planten die bloeien in de winter

Planten die bloeien in de winter De meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in de tuin kan planten of bollen in de tuin zetten die in de winter bloeien. Zo heb je het hele jaar door kleur in de tuin. Behalve bloeiende winterplanten is het ook leuk om enkele groenblijvende planten in de tuin te zetten, zodat de wintertuin er niet zo kaal uit gaat zien. Hieronder een selectie van enkele winterbloeiende planten.

Eranthis hyemalis of Winterakoniet

Winterakoniet (zie afbeelding bovenaan) bloeit in januari met gele bloemen. De plant staat graag op een plek in de tuin waar hij in de zomer wordt beschermd tegen fel zonlicht maar in de winter wel voldoende licht ontvangt. De plant kan dus goed onder bladverliezende heesters geplaatst worden. Zet een flink aantal planten bij elkaar voor een mooi resultaat. De plant is winterhard.

Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica ‘Rubella’Skimmia japonica ‘Rubella’
Een redelijk winterharde vaste plant die bij strenge vorst bescherming moet krijgen. Deze groenblijvende plant bloeit vanaf september tot in maart met rode bloemen in trosjes. Hierna worden de bloemen gedurende twee maanden wit. Skimmia japonica ‘Rubella’ is een plant die dus veel te bieden heeft voor de tuin. De plant staat niet graag in de volle zon, de bladeren worden er lelijk van.

Camellia japonica of Japanse Roos

Groenblijvende vaste plant die vanaf februari gaat bloeien met roze, witte of rode bloemen. Het blad van deze plant is mooi glanzend donkergroen. Camellia japonica heeft winterbescherming nodig en kan niet tegen zon op de knoppen na vorst. Verder heeft de plant vochtige grond nodig, die wel goed afwaterend is. Een mooie plant, die echter wel precies op een goede plek moet staan om mooi te worden.

Viburnum Tinus

Viburnum TinusViburnum Tinus
Een wintergroene plant, die matig winterhard is. Bij strenge vorst zal het blad lelijk worden en de plant kan dood gaan als de takken bevriezen. De vaste plant bloeit vanaf januari met witte bloemen in schermen, en gaat door tot in mei. Na de bloei komen er nog zwarte bessen aan de plant. Het groenblijvende blad is donkergroen en glanzend. De plant doet het goed op een plek in de zon of in halfschaduw.

Helleborus of Kerstroos

Deze vaste plant is goed winterhard als hij beschut staat. Er zijn veel verschillende soorten Helleborus. Enkelen zijn wintergroen, andere verliezen in de winter het blad. Afhankelijk van de soort begint de bloei in december, maart dit kan ook pas in april zijn. Even goed kijken wat je graag wilt hebben voor je tuin. De plant doet het goed in halfschaduw of in de zon als de grond voldoende vochtig is. Afhankelijk van de soort die je hebt staan bloeit Helleborus met bloemen in de kleuren roze, paars, wit of groen.

Galanthus nivalis of Sneeuwklokje

Galanthus nivalisGalanthus nivalis
Dit bolletje staat graag op een plek in de schaduw of halfschaduw op een kalkrijke grond. De bloei start in februari met naar beneden hangende witte bloemen.

Narcissus ‘Bowles Early Sulphur’ of Trompetnarcis

Deze Narcis zal laat in de winter gaan bloeien met gele bloemen. Het is één van de vroegst bloeiende trompetnarcissen. Zet er een flink aantal bij elkaar voor een mooi resultaat in de border. Deze Narcis staat graag in de volle zon of in halfschaduw en is winterhard. Hoogte 20 cm, breedte 15 cm.
KrokusKrokus

Crocus tommasinianus of Krokus

Dit bolgewas bloeit van de winter tot in het voorjaar met paarse bloemen met geel hart. Het blad is smal, de plant wordt 10 cm hoog en 7 cm breed. Het bolgewas verwilderd gemakkelijk. Krokus staat graag op een zonnige plek of in halfschaduw en is winterhard.
© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Bloeiende planten in de winter, zijn die er ook? Een leuke tuin hebben in de winter, kan dat ook? Als je van tuinieren h…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…

Tuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenTuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenKleigrond is vruchtbare grond, het nadeel van kleigrond in de winter kan zijn dat het erg nat is en in de zomer is het v…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • www.plantnu.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.