Etagebeplanting; bloembollen in pot

Etagebeplanting; bloembollen in pot Etagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voorjaar willen genieten van bloeiende bollen dan moeten ze in de herfst geplant worden. De tuincentra spelen daar op in en beschikken in het najaar over een uitgebreide collectie voorjaarsbloeiende bloembollen. Een goede toepassing van voorjaarsbloeiende bloembollen is om deze te gebruiken in een pot op het terras. En dan niet één soort per pot, maar meerdere soorten boven elkaar. Dit noemen we etagebeplanting. Als de bollen zo gekozen zijn dat ze na elkaar zullen gaan bloeien, dan heb je van slechts één pot maanden lang plezier!
Bron: Savanzijlstra0, PixabayBron: Savanzijlstra0, Pixabay

Wat is etagebeplanting?

Etagebeplanting is een veel gebruikte methode om bloembollen in pot toe te passen. Het is een eenvoudige manier om het bloeiseizoen binnen een enkele bloempot te verlengen. En zo wordt een relatief klein oppervlak dus optimaal benut. Dit geeft ook gelijk aan dat het voor iedereen mogelijk is om etagebeplanting toe te passen. Je hoeft geen grote tuin te hebben. Of het nu gaat om een groot terras, een klein balkon of als blikvanger naast de voordeur: overal is wel een plek te vinden voor een mand of pot met bloembollen. Etagebeplanting is niets meer of minder dan het boven elkaar poten van verschillende soorten bloembollen. De belangrijkste regel voor het poten is dat de grootste bollen als eerste in de pot gaan. En als laatste komen dan dus de kleinste bollen. Poot de bollen niet recht boven elkaar, maar laat ze iets verspringen. Hierdoor kunnen de plantdelen bij het uitlopen beter hun weg naar boven maken. Lukt dit niet helemaal, dan is er ook geen nood aan de man. De bollen zullen hun weg naar boven, desnoods via een ómweg', echt wel vinden. En nog even voor de duidelijkheid: de bollen van dezelfde soort komen altijd op één en dezelfde laag.

Waarom etage beplanting toepassen in een pot?

Door het toepassen van etagebeplanting wordt optimaal gebruik gemaakt van een klein oppervlak. Een simpele rieten mand gevuld met verschillende soorten voorjaarsbloeiende bloembollen kan zo namelijk maanden achterelkaar in bloei staan. Want de bedoeling is natuurlijk dat de gekozen bloembollen elkaar qua bloeiperiode opvolgen, met andere worden dat ze na elkaar in bloei komen. Met drie verschillende soorten bloembollen per pot is genoeg variatie aangebracht. Meer is ook niet aan te bevelen. Dan wordt het wel erg dringen voor al die bollen in één pot. Tenzij er sprake is van een grote mand of teil natuurlijk.

Bron: VirtuooS, PixabayBron: VirtuooS, Pixabay

Welke bloembollen zijn geschikt voor in pot op terras of balkon?

In principe zijn alle winter- en voorjaarsbloeiende bloembollen geschikt om te worden toegepast voor etagebeplanting. Het allerbelangrijkste is het om er op te letten dat de bollen elkaar in bloeitijd opvolgen. En let er bij de aankoop op dat de bloembollen variëren in hoogte. Afhankelijk van de persoonlijke smaak kan gekozen worden voor een bonte mix in kleuren of een pot in slecht één kleur. Bedenk dat de bollen elkaar vaak overlappen in bloeiperiode. Dus even stilstaan bij de te verwachtte kleurencombinatie(s) is wel verstandig.

Geschikte bloembollen voor etagebeplanting

De in onderstaande tabel genoemde bloembollen zijn allemaal prima geschikt om te worden gebruikt in etagebeplanting. Ze worden vermeld in volgorde van bloeitijd. Alleen winter- en voorjaarsbloeiende bollen worden vermeld.
Latijnse naamNederlandse naamKleurBloeimaandHoogte
Cyclamen coumTuincyclaampurperrozedec-mrt15 cm.
Cyclamen coum "Album"Tuincyclaamwitdec-mrt15 cm.
Galanthus nivalisSneeuwklokjewitjan-febr20 cm.
Chionodoxa giganteaGrote sneeuwroemhemelsblauwmrt-apr25 cm.
Narcissus "Recurvus"Narciswit/oranjemrt-apr40 cm.
Narcissus "Tête-a-tête"Narcisgeelmrt-apr20 cm.
Narcissus "Deringer"Narcisgeel-oranjeapr50 cm.
Tulipa "Black Hero"Tulpzwartapr-juni50 cm.
Tulipa "Esperanto"Tulpdieppurperapr-mei30 cm.
Tulipa "Purple Dream"Tulppaarsapr-mei60 cm.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay

Bloembollen in het najaar te koop bij het tuincentrum

Uit de bovenstaande tabel is wel een mooie selectie te maken voor in een pot. Voor meer keuze is een bezoek aan een tuincentrum aan te raden. In het najaar is daar een enorme keuze aan bloembollen. Het assortiment aan narcissen en tulpen is bijzonder uitgebreid. De bloembollen zijn per soort te koop, maar steeds vaker ook tref je een mand of bakje met verschillende bloembol-soorten aan. Bloembollen zijn ook goed via internet te bestellen. Een leverancier met een bijzonder en uitgebreid aanbod is Peter Nijssen uit Heemstede (www.nijssetuin.nl). Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de wel bekende firma's Bakker uit Hillegom (www.bakker.com) en Van Tubergen uit Heemstede (www.vantubergen.nl).

Wat te doen met de uitgebloeide bloembollen?

Van de uitgebloeide bloembollen moet men het blad laten afsterven. Eventuele zaaddozen moeten wel verwijderd worden. Het afsterven van het blad is een belangrijk proces. Tijdens dit afsterven wordt de voeding uit het blad teruggehaald naar de bloembol. Dit heeft de bol nodig om weer bloemen te kunnen produceren in het volgende jaar. Stoor je je aan het afstervende blad, terwijl de laatste bollen uit de pot nog volop in bloei staan, vouw dan dit lelijke blad een beetje weg achter het andere blad. Als alle bollen uitgebloeid zijn, dan kan de pot naar een beschutte en droge plek. Water geven is dan niet (meer) nodig. In het najaar kan hij weer te voorschijn worden gehaald en na de winter kan dan het genieten van de bloeiende bloembollen opnieuw beginnen.
© 2008 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Bloembollen planten: hoe, waar en wanneerDe herfst is de periode van het jaar waarin de meeste bloembollen geplant worden, zodat ze vanaf de lente je tuin met mo…
Bloemen die voorjaar en zomer kleur gevenBloemen die het voorjaar kleur geven zijn onder andere tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Deze bloemen ontspruit…

Winterbloeiende bomenWinterbloeiende bomenWinterbloeiende bomen zorgen ook in de winter voor kleur in de tuin. Winterbloeiers zijn er niet zo veel, maar genoeg om…
LED, sfeervolle en zuinige tuinverlichtingLED, sfeervolle en zuinige tuinverlichtingAls de dagen korten, verliest de tuin een stuk van zijn aantrekkingskracht. Maar dat is niet nodig. Waarom je tuin niet…
Bronnen en referenties
Reactie

Els Kiers-Noordzij, 19-04-2010
Kunnen uitgebloeide bloembollen in een pot er uit gehaald worden en na droging volgend jaar weer geplant worden in een pot?
Kunt U mij hierover adviseren?
Bij voorbaat hartelijk bedankt.
Vriendelijke groeten
Els Kiers-Noordzij Reactie infoteur, 20-04-2010
Dat kan. Maak ze goed schoon en bewaar ze op een koele, droge en goed geventileerde plaats. Verwijder na de bloei de zaaddozen, laat het blad volledig afsterven en haal ze dan pas uit de pot.
Makkelijker is het om ze gewoon in de pot te laten zitten of om ze uit te planten in de tuin.
Succes!

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.