Tuinplanten - afrikaantjes, dahlia's en pioenrozen
Met Afrikaantjes kan je de tuin oranje versieren, bijvoorbeeld als het Nederlands elftal speelt of gewoon om de tuin een vrolijk accent te geven met hun oranje en gele kleuren. Ook zijn het handige planten om schadelijk ongedierte uit de tuin te houden. De dahlia's met hun bijzondere bloemvormen zijn in juni terechte blikvangers en de pioenrozen willen in de lente de mooiste zijn en dat lukt meestal ook.
Borders op kleur
Door planten op kleur uit te kiezen kunnen borders met één of meerdere kleuren gecreëerd worden. Zo kunnen roze, lila en blauwe tinten voor een mooie pastelkleurige border zorgen, met bijvoorbeeld pioenrozen en eenjarige planten zoals
begonia's in zachte tinten. Of er kan gekozen worden voor een rood-wit-blauwe border tijdens de nationale koningsdag of tijdens een WK- of EK voetbaltoernooi. In dat geval is een oranje border met afrikaantjes of oranje begonia's ook heel opvallend.
Afrikaantjes
Tagetes erecta
De botanische naam van deze planten is Tagetes en ze behoren tot de composietenfamilie. Ze kwamen aanvankelijk aan het einde van de zestiende eeuw vanuit Mexico naar Europa, dus niet zoals je zou denken uit Afrika. Inmiddels komen ze op verschillende continenten in het wild voor, zoals Noord-Amerika, Afrika, Azië en Europa. De twee grootste groepen van deze plant zijn de Tagetes patula en de Tagetes erecta, waarvan de laatste meer in de lengte groeit en de eerste meer in de breedte. Ze zijn eenjarig, worden zo'n dertig tot ongeveer vijftig centimeter hoog en kunnen in de zon of halfschaduw geplaatst worden. De enkelbloemige trekken nuttige insecten aan waarmee wortelaaltjes en gaasvliegen bestreden kunnen worden. Planten die gevoelig zijn voor aantasting door wortelaaltjes zijn onder meer de korenbloem, de anjer, kerstroos, lelietje-van-dalen en de scheefbloem. Bij bloembollen zijn het de crocus, de tulp, de hyacint, de narcis en de lelie die gevoelig zijn voor deze aaltjes. Gaasvliegen leven op bladluis en daarom worden afrikaantjes vaak in moestuinen en tussen rozen geplant. De Tagetes erecta is het klassieke geurige afrikaantje met gevulde bloemen in oranje en gele kleurschakeringen, maar die ook in roomkleur op de markt is; de Tagetes erecta 'Vanilla. De Tagetes patula heeft bruinrode bloemen en wordt dertig centimeter hoog. Deze plant bloeit van juni tot laat in de herfst.
Dahlia 'Hayley Jane'
Dahlia's
Dahlia's zijn overblijvende opgaande planten. De naam betekent 'bloem' in het Grieks. De wilde tuindahlia bestond al in Mexico sinds de veertiende eeuw en kwam pas aan het einde van de achttiende eeuw naar Europa. Ze hebben bijzonder mooi gevormde bloemen in vele uiteenlopende kleuren, van wit naar roze en oranje tinten tot diep donkerrood en paars. Dahlia's bloeien vanaf juni en kunnen doorgaan tot het begin van de vorstperiode. Ze staan graag in goed doorlatende grond op een plek in de zon. Verwijder bloemen die zijn uitgebloeid en om bossige planten te krijgen kunnen ze getopt worden (de bovenste scheut inkorten zodat er zijtakjes gevormd worden). Het is een niet volledig winterhard knolgewas waarvan de knollen gerooid (uit de grond gehaald) moeten worden als ze bovengronds bevroren zijn na de eerste nachtvorst. De bloemstelen terugknippen, de knollen laten drogen en daarna op een koele, vorstvrije plek bewaren. De bloemen van de dahlia kunnen maar een paar centimeter groot zijn, maar er zijn ook soorten waarvan de bloemen een doorsnee van wel dertig centimeter hebben. Dahlia's zijn er in verschillende bloemvormen, zoals de enkelbloemige dahlia met één rij bloemblaadjes rond een open hart. Een bijzondere soort is de pompondahlia, met gevulde en kogelronde bloemen, zoals de prachtige rode pompondahlia 'Cornel'. De cactusdahlia is ook heel mooi met spitse opgerolde bloemblaadjes. Hiervan is de 'Hayley Jane' een fraai exemplaar.
Pioenrozen
Paeonia lactiflora
De pioenroos hoort bij de Paeoniaceae familie, de botanische naam is Paeonia. De bloem is vernoemd naar Paeon, een leerling van de Griekse god Asclepius, de god van medicijnen. De plant komt voor in Azië, Zuid-Europa en in het westen van Noord-Amerika. De pioenroos staat graag op een zonnige plaats en houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. Pioenrozen zijn honkvast en worden niet graag verplaatst, dus kies een plekje in de zon voor deze planten en laat ze daar staan. Het duurt een tijdje voordat ze aanslaan, maar dan bloeien ze jaren achtereen zonder veel onderhoud. De Paeonia mlokosewitschii is een mooie gele, winterharde pioenroos die vroeg in het voorjaar bloeit en ongeveer 65 cm hoog wordt. Deze soort heeft mooie grijsgroene bladeren maar bloeit jammer genoeg maar kort. De Paeonia lactiflora heeft geurende enkele bloemen, in wit tot bleekroze en heeft donkergroene bladeren. Hiervan zijn verschillende fraaie variëteiten die tussen de 60 cm en 100 cm hoog worden. Zoals de 'White Wings', die aan het einde van de lente bloeit met enkele, heerlijk geurende bloemen, met een hoogte van 75cm. Of de ‘Alice Harding’, met gevulde crèmekleurige bloemen die 60 cm hoog wordt.
Lees verder