Patiorozen, Excellence-rozen en het Rozenconcours
Patiorozen zijn laagblijvende rozen die vooral geschikt zijn voor schalen, kuipen en potten op een terras of vooraan de border van een kleine tuin. De rozerode Lovely Fairy, samen met de crèmekleurige Schneeflocke en The Fairy met lichtroze bloemen vormen een mooie combinatie voor een border. Van de rozen met het Excellence predicaat is zeker dat het gezonde, sterke rozen zijn. Internationale rozenkeuringen worden gehouden tijdens het jaarlijkse Rozenconcours in Den Haag.
Patiorozen
Patiorozen zijn kleine rozen, tot ongeveer vijftig centimeter hoog. De kleine, vaak gevulde bloemen groeien met trossen aan de plant en ze doen ook denken aan
trosrozen, maar ze zijn veel kleiner. Ze zijn iets hoger dan miniatuurrozen, die tot ongeveer dertig centimeter hoog worden. Het zijn compacte rozen met een onophoudelijke bloei en ze doen het goed in potten, bloembakken, schalen maar ook in de zomerborder. Het zijn ideale planten voor een balkon, een galerij of een kleine patio. Ze kunnen tot in het najaar doorbloeien, vooral als ze regelmatig bemest worden. Ruim water geven, vooral de rozen die in potten op een zonnige plek staan. Uitgebloeide en dode bloemen weghalen om de bloei te bevorderen. In het voorjaar snoeien.
Rosa 'Lovely Fairy'
Rosa 'Schneeflocke'
Rosa 'The Fairy'
Roos 'Lovely Fairy'
De Lovely Fairy wordt veertig tot vijftig centimeter hoog en is rozerood van kleur met dichtgevulde, rozetvormige bloemen. Het zijn doorbloeiende rozen en als plantafstand moet vier à vijf rozen per vierkante meter aangehouden worden. Lovely Fairy heeft een mild tot sterk fruitige geur. Leuk in rozenbakken, potten, vakken of in groepen van patiorozen. Bemesten in maart na de snoei en tijdens de bloei.
Roos 'Schneeflocke'
Patioroos met roomwitte halfgevulde bloemen. De Schneeflocke heeft een bossige, brede groei en wordt vijftig centimeter hoog en geurt licht. De roos bloeit in trossen en heeft mooi donkergroen blad. De plantafstand is drie tot vier planten per vierkante meter, maar de roos kan ook goed in een pot of hangmand. Dit is een roos met het Excellence predicaat (zie alinea 'Excellence rozen').
Roos 'The Fairy'
Een elegante winterharde roos met een dichte, polvormige groeiwijze. The Fairy heeft gevulde, kleine rozetvormige, lichtroze bloemen en bloeit halverwege de zomer met volle trossen tot de vorst invalt. Deze roos heeft ook het Excellence predicaat. De roos houdt van vruchtbare, vochtige en goed doorlatende grond in de zon of halfschaduw. Het is een compacte plant die vogels en vlinders aantrekt en goed bestand is tegen plantenziekten.
Excellence-rozen
Excellence is een predicaat dat aan rozen binnen een rozengroep wordt gegeven, het is dus een kwaliteitskeurmerk. Aan de hand van bepaalde keuringseisen worden de rozen gekeurd en zo kan bepaald worden welke rozen als 'goede' rozen bestempeld kunnen worden. Tot 2014 werd het predicaat Toproos gehanteerd maar sinds de oprichting van de stichting Excellence Roses is dit nu vervangen door het predicaat Excellence. Deze stichting heeft als doel om de teelt van gezonde, sterke en duurzame rozen te bevorderen en de roos als topproduct te promoten. Ook wordt er jaarlijks een weekend van de roos georganiseerd waarbij de 'Excellence-roos' van het jaar bekend wordt gemaakt. Een ander doel is de instandhouding van de bekende rosaria in Nederland en België, waar rozen gekeurd worden en gratis te bewonderen zijn voor bezoekers. Dit keurmerk is opgericht door Nederlandse en Belgische rozenkwekers.
Internationale Rozenconcours Den Haag
Het eerste rozenconcours vond in de omgeving van Parijs plaats in 1907. Sindsdien is het aantal rozenconcoursen toegenomen tot een twintigtal wereldwijd, onder andere in Japan, Nieuw-Zeeland, Genève en Rome. Het veredelen van rozen is zeer specialistisch werk waar vaak jaren van onderzoek mee gemoeid is. De veredelaar krijgt te maken met veel eisen die aan een nieuwe roos gesteld worden. Zo wordt bij een nieuwe variëteit, bij rozen een ras genoemd, gekeken naar de kleur van de roos en de ziektebestendigheid. Ook wordt de stengel beoordeeld, het goed doorbloeien en niet te vergeten de geur. Elk jaar wordt in Den Haag het Internationale Rozenconcours gehouden. Hiermee is Den Haag één van de twintig steden in de wereld waar deze concoursen plaatsvinden. Hier worden rozenrassen van internationale rozenveredelaars gekeurd. In Den Haag worden niet alleen nieuwe rassen gekeurd maar ook al bestaande rassen. De keuringen vinden plaats in verschillende categorieën; trosrozen,
grootbloemige rozen,
heesterrozen, patiorozen en klimrozen. De roos met het hoogst aantal punten wordt benoemd tot de 'Gouden Roos van de stad 's-Gravenhage'.