De rozentuin of rozen in de tuin
De roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. Het creëren van nieuwe soorten gaat gewoon door en allemaal voor in onze tuin. Hoe houden we mooie rozen.
Typen rozen
Te beginnen bij het verschil tussen de groot en klein bloemige rozen. Daarnaast heb je de trosrozen, de klimrozen, de stamroos en de heesterroos. Stuk voor stuk in alle kleuren te krijgen en allemaal even mooi. Apart te noemen zijn de Engelse rozen. In 1969 zijn er enkele kruisingen geïntroduceerd door Austin, een Engelse kweker. Hij heeft ouden soorten met nieuwe gekruist en hier zijn zeer sterke prachtige rozen uit voortgekomen. Deze soorten hebben minder last van ziekten.
Al met al bij het maken van een tuinplan dus bekijken wat voor rozen het moeten worden en uiteraard waar ze gepland moeten worden.
Een roos in een pot houden kan natuurlijk ook, maar rozen hebben lange wortels, dus kies voor een grote hoge pot. Zo heeft de roos voldoende ruimte en kan ook in een pot mooi bloeien.
Rozen houden
Grond
Rozen zijn kieskeurig en doen het niet zomaar in iedere tuin goed. Ze houden van een zonnige plaats en groeien niet goed in zure grond. De grond moet humusrijk en goed bemest zijn en bij het planten moeten ze de ruimte krijgen. Maak een gat van minimaal 50x50x50. Zorg dat het punt van de oculatie (waar de rozentakken ontstaan) op de rand van de grond komt en maak de wortels nat door ze enige tijd onder te dompelen in een bak met water. Het gat vervolgens dichtgooien met de eerder genoemde grond die goed bemest is (er is ook speciale rozenmest verkrijgbaar) en de grond aan te drukken. Na de bloei in juli is nogmaals bemesten aan te raden.
Snoeien
Ieder jaar moeten rozen gesnoeid worden. Dit is noodzakelijk om de rozen jarenlang een mooie bloei te geven. Teveel “oud hout” beperkt de bloei, de kleur is donkerbruin en de jonge takken zijn olijfgroen. Snoeien moet gebeuren als het niet meer vriest (maart / april).
Ziekten
- De bladluis komt helaas veel voor, vaak bij tocht en aanwezigheid van veel mieren. Op de bladeren kan roetdauw ontstaan, maar door de luizen weg te halen is dit weer verholpen. Er zijn prima bestrijdingsmiddelen aanwezig ook biologische middelen.
- Schimmel is erg hardnekkig (witte stipjes op het blad). Het aanpakken is dus ook wat drastischer. Iedere 2 weken moet er met zwavelpoeder behandeld worden. Dit is in de speciaal zaak te krijgen.
Rozen kunnen in de tuin een mooie aanwinst zijn, maar behandel ze met zorg!