De ideale zomertuin

De ideale zomertuin De ideale zomertuin staat weelderig in bloei, met veel groen en een prachtige zon die er op schijnt. Maar helaas, dat ideale plaatje is er lang niet altijd. Dat neemt niet weg dat onze zomertuin er nog steeds prima bij kan staan en het frisse lentegevoel kan hebben. Het vergt niet enorm veel tijd om de zomertuin ook levendig te houden, alleen wat gerichte aandacht en een beetje creativiteit.

Een levendige tuin

In de zomer bloeit en groeit alles door wat in de lente is ingezet. Mens, dier en plant voelt zich in de zomer meestal in het element en het zonlicht en de helder blauwe luchten zijn daar een belangrijke factor in. Een lekkere regenbui zo nu en dan voorkomt dat de boel uitdroogt en anders zal de tuinslang er aan te pas moeten komen.

Als je de tuin gaan besproeien is één keer lang beter, dan iedere dag even heel kort. Bij voorkeur maakt dus een flinke regenbui alles even goed nat. Zo kan de bodem weer voedingsstoffen loslaten en de planten aan het groeien zetten. Maar ja, dat hebben we niet voor het zeggen. Dat neemt niet weg dat wat voor weer het ook is, je de zomertuin na het ontwaken in de lente eigenlijk net zo mooi wilt houden.

Wat kan je doen?

Extra voedingsstoffen

Behalve zorgen dat er voldoende voeding in de vorm van water is, is het ook goed om te kijken of je bij bepaalde planten wat extra voedingsstof toe kunt voegen, die dan weer bij regen opgenomen kunnen worden. Sommige planten kunnen een extra boost wel gebruiken, ga na wat voor planten je in je tuin hebt en leg het voor bij de speciaalzaak. Denk er in ieder geval over na op het moment dat je je planten er wat troosteloos bij ziet staan (ondanks voldoende water).

Bron: Eigen tuin - AnnastaalBron: Eigen tuin - Annastaal
Groen aanvulling
Het overkomt iedereen wel een keer, je hebt een mooie nieuwe plant gekocht en deze slaat niet aan en gaat dood. Of een plant heeft de winter ook met een zachte winter kan er wel eens iets niet overleven niet doorstaan. Je denkt eerst nog, de rest gaat lekker groeien dus dat gat wordt wel opgevuld. Maar je gaat je er enig moment aan ergeren en wil toch iets nieuws. Ook in de zomer kan je nieuwe planten zetten. Kijk goed naar de plek die je gereed hebt voor een plant en wat er in de omgeving staat. Zo kan je e.e.a. op elkaar afstemmen.

Als je nieuwe planten gaat zetten, zorg dan dat ze naast de bestaande grond ook wat nieuwe grond krijgen waar ze zich goed in kunnen nestelen. Zet in de kuil al een laagje water, voordat de plant er in gaat. Druk voldoende grond goed om de plant aan en giet over de aangedrukte grond nogmaals water.

Bron: Eigen tuin - AnnastaalBron: Eigen tuin - Annastaal
Herhaal bij een nieuwe plant de eerste dagen het toevoegen van extra water. Als het al regent, zorg er dan voor dat er voldoende regen bij de nieuwe plant valt en geef anders extra water. Dit is de eerste periode essentieel, wil de plant aanslaan op de nieuwe plek.

Aankleden

Behalve in de volle grond kan je ook nog kijken of er nog een plekje is waar je iets nieuws neer kunt zetten wat de boel weer wat opfleurt. Een leuke plant in een opvallende pot kan dit al bewerkstelligen of een kunstvoorwerp wat buiten kan staan of wellicht kan er iets een likje verf gebruiken. Als je al verft, kijk dan uit met het droogproces. De zon kan zaken net iets te snel laten drogen en dan kan je strepen krijgen. Verf in de schaduw als de zon nadrukkelijk aanwezig is en bij voorkeur niet op het heetst van de dag.

Is je budget beperkt, kijk dan of je ergens wat oude pallets op de kop kunt tikken. Stapel ze en leg er een groot kussen op voor een stoel/hooker of span er dik touw tussen (om de gaten tussen de planken op te vullen) en maak er een tafel van. Een andere optie is er een glasplaat op te leggen. De pallets kan je zo in je tuin zetten of je geeft ze een kleur die bij de rest van je spullen in de tuin past.

Kale plekken opvullen

Soms heb je van die kale plekjes waar geen stenen liggen, maar waar je ook geen planten in kwijt kunt. Kijk voor gekleurd grind wat qua kleur past bij de rest van je spullen, om randjes/richels op te vullen. Gebruik je meerdere kleuren in de tuin dan meng je enkele kleuren grind. Ziet er erg fleurig uit en kan je tevens gebruiken als je in potten waar planten in staan, tegen de grond aan zit te kijken (denk maar eens aan planten op stam).

Tot slot

Met relatief kleine dingen kan je de zomerse tuin toch weer even dat frisse lentetintje geven. Kijk zorgvuldig in het rond en vul dat aan wat al langere tijd ontsierend op je over komt. Doe ideeën op bij tuinen in de omgeving, de tuincentra, internet of de bladen. Niet idee is even duur in aanschaf en soms iets wat je zelf gecreëerd hebt, zeker zo leuk.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…
Oase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleOase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleDe Botanische tuin van Majorelle, ook wel Bou saf saf, bevind zich in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het is ontworpen do…

Rozen - Engelse rozenRozen - Engelse rozenDe beroemde rozen van David Austin zijn ontstaan door de combinatie van herbloeiende moderne rozen met de geur en de vor…
Onkruid in de tuin en onkruidverdelgersOnkruid in de tuin en onkruidverdelgersOnkruid in de tuin of op terras is heel vervelend. Er bestaan verschillende manieren om onkruid te bestrijden. Zo bestaa…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen tuin - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.