Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurend

Engelse rozen of David Austin rozen; doorbloeiend & geurend Engelse rozen zijn ontstaan in de jaren zestig van de 20ste eeuw. We hebben hier dus te maken met een nog een vrij jonge groep rozen. Engelse rozen worden ook wel David Austin rozen genoemd, vernoemd naar de Engelse kweker en geestelijk vader David Austin, die deze groep nieuwe en bijzondere rozen introduceerde. De Engelse rozen zijn ontstaan uit kruisingen tussen oude rozen, moderne grootbloemige rozen en trosrozen. Hierdoor is de Engelse roos er een geworden met de charme en geur van de oude roos. Maar daar is door kruisingen en verbeteringen een breed kleurenscala aan toegevoegd. Ook de bloeiperiode is aanzienlijk verlengd.

Het ontstaan van de Engelse roos; doorbloeiend en geurend

De naam Engelse roos is door David Austin gegeven aan een nieuw rozen ras. Dit rozen ras is ontstaan uit de kruising van sterke en betrouwbare oude rozen met nieuwe moderne rozen. Het gaat hierbij om de volgende rozen:
  • Oude rozen (gallica-, damast-, portland- en bourbonrozen)
  • Moderne rozen (theehybriden en floribunda's)
Al in het begin van de jaren zestig van de 20ste eeuw kwam David Austin met de eerste nieuwe rozensoorten op de markt. Dat waren Rosa "Constance Spry" (1961), Rosa "Chianti" (1967) en Rosa "Shropshire Lass" (1968). Maar pas jaren later, in 1969 om precies te zijn, werd de naam Engelse roos gelanceerd. Sindsdien zijn er al ruim tachtig verschillende soorten gekweekt en op de markt geïntroduceerd.

Kenmerken en eigenschappen van de Engelse rozen

De oude rozensoorten staan bekend om hun prachtige bloemen en hun intense geuren. Helaas bloeien deze oude rozen maar éénmalig. Alleen in de vroege zomerperiode zijn de struiken overdekt met prachtige bloemen. Oude rozen hebben bovendien ook maar een beperkt kleurenpalet. Geel komt daarin bijvoorbeeld helemaal niet voor. Doorbloeiend en veelkleurig zijn eigenschappen waar de moderne rozen wel over beschikken. De door David Austin gekweekte Engelse roos heeft de beste eigenschappen uit de oude rozen (prachtige bloemen, intense geuren) en de moderne rozen (doorbloeiend, uitgebreider kleurenpalet) in zich verenigt. Naast deze gunstige kenmerken van de "ouders" bezit de nieuwe Engelse roos ook over een natuurlijke groeiwijze en zijn de soorten nagenoeg allemaal goed resistent tegen de bekende rozenziektes. In principe staat elke Engelse roos op zichzelf. Maar er is toch gekozen voor een soort groepsindeling. Rozen met een bepaalde overeenkomst in kleur, groeiwijze of bladstructuur zijn hierin gegroepeerd.

David Austin "Old Rose"-groep

De David Austin rozen die in deze groep zijn opgenomen hebben nog het meeste weg van de oude rozen. Vandaar ook de naam "Old Rose" van deze groep. Rosa "Chaucer", Rosa "Constance Spry" en Rosa "The Reve" vallen binnen deze groep.

David Austin "Heritage-groep"

De kenmerken van deze groep zijn als volgt samen te vatten: het zijn zonder uitzondering rozen met een mooie bossige groeiwijze, hebben kort en glanzend blad en de heerlijke en bekende theeroosgeur. Voorbeelden zijn Rosa "Heritage" (de naamgever van deze groep), Rosa "Perdita", Rosa "Graham Thomas"

David Austin "Mary Rose"-groep

Deze groep kenmerkt zich door de bossige groeiwijze. Bovendien zijn alle rozen binnen deze groep zeer remontant. Een geweldige positieve eigenschap, want remontant betekent dat ze doorbloeien. Van Rosa "Charles Rennie Mackintosh", Rosa "Mary Rose" en Rosa "Redoute" heb je dus lekker lang plezier.

David Austin "Wife of Bath"-groep

De bloemen binnen deze groep herinneren nog het meest aan de oude roos en ze beschikken over een sterke mirre-geur. De struiken zijn laag en bossig van structuur. Voorbeelden hiervan zijn: Rosa "Ambridge Rose", Rosa "Cottage Rose" en Rosa "Wife of Bath"

David Austin "Portland-groep"

Ook deze groep beschikt over een sterke oude-rozengeur. Een ander opvallend kenmerk zijn de lange, iets hangende bladeren, die doorlopen tot aan de bloem. Dit vind je terug bij onder andere de soorten Rosa "The Countryman" en Rosa "Gertrude Jekyll".

David Austin "Gloire de Dijon"-groep

De rozen binnen deze groep beschikken over veel kenmerken van de moderne roos. Vooral kenmerken van de thee-hybriden. Dit uit zich in het moderne blad, de grote weelderige bloemen en de aanwezigheid van de kleuren abrikoos en geel binnen deze groep. Mooie soorten zijn Rosa "Evelyn", Rosa "Jayne Austin" en Rosa "Sweet Juliet".

David Austin "Aloha"-groep

Deze groep dankt zijn naam aan de moderne klimroos Rosa "Aloha". De rozen binnen deze groep hebben een sterke, bossige groeiwijze en grote zware bloemen die dan juist weer duidelijk aan de oude roos doen denken. Je ziet dit terug bij Rosa "Abraham Darby", Rosa "Charles Austin" en Rosa "Golden Celebration".

David Austin "The Squire"-groep

De laatste groep bevat voornamelijk (karmozijn)rode soorten. Een diepe donkere kleur, een forse groei, sterke geur en veel stekels zijn de voornaamste kenmerken. Bovendien geuren ze sterk naar oude rozen. Het zijn prachtige soorten, zoals Rosa "L.D.Braithwaite" en Rosa "The Dark Lady". Alleen wel jammer van die stekels.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…
Bodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozenBodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozenBodembedekkende rozen, stamrozen en heesterrozen zijn drie verschillende rozensoorten binnen de enorme en uitgebreide ro…
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
Rozen - grootbloemige rozen en klimrozenRozen - grootbloemige rozen en klimrozenDe roos, de koningin van de bloemen. Grootbloemige rozen, ook wel theehybriden genoemd zijn qua schoonheid eigenlijk nie…

Coniferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen planten en verzorgen in uw tuinConiferen kunnen een mooie aanwinst zijn voor uw tuin indien u ze goed weet te plaatsen. Ze zijn prachtig als heg of haa…
Rozen snoeien voor gezonde en rijkbloeiende struikenRozen snoeien voor gezonde en rijkbloeiende struikenRozen snoeien is een jaarlijks terugkerende tuinklus waar bijna elke tuinbezitter mee te maken krijgt. In de meeste Nede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bluesnap, Pixabay (bewerkt)
  • David Austin - Engelse rozen (isbn 9062555691)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.