Siergrind of split geeft de tuin een mediterraan aanzien

Siergrind of split geeft de tuin een mediterraan aanzien Soms willen mensen hun tuin anders gaan inrichten. We gaan dan op zoek naar nieuwe ideeën. Hierbij willen we niet alleen aandacht besteden aan de planten maar ook aan de inrichting van de tuin. Sommige mensen willen de tuin wat onderhoudsvriendelijker maken en andere kiezen juist voor wat meer kleur. Siergrind biedt mogelijkheden om de tuin een mediterraan aanzien te geven. Tevens maakt het de tuin onderhoudsvriendelijk en kunnen we met veel verschillende planten combineren.

Siergrind geeft de tuin een mediterraan aanzien

In de landen om de Middellandse zee zien we meestal dat in de tuin grind of split is aangebracht. Vaak is het hier te droog om een grasveld aan te leggen. Daarom wordt er gekozen voor een mooie kleur grind of split. Dit kan zijn verblindend wit, zacht geel of soms donkerrood. Een paar oleanders in de tuin en een terras in lichte kleuren met donkere terra cotta potten die gevuld zijn met bloemen is de basis. Siergrind op de overige stukken geeft een Mediterraan aanzien. Dit kunnen we in Nederland natuurlijk ook realiseren. Het maakt wel een groot verschil of we een reeds bestaande tuin anders willen gaan inrichten of dat we te maken hebben met een geheel nieuw stuk grond waar we zelf onze eigen ideeën kunnen uitwerken. In alle gevallen is het verstandig om zelf een tekening te maken en daarbij aan te geven wat we waar willen planten en hoe we de looppaden en perken vorm willen geven. Kiezen we voor bomen en struiken of willen we wat meer kleingoed? Ook kunnen we ons de vraag stellen of we kiezen voor een vijver of een grasveld of beiden. Veel hangt natuurlijk af van de grootte van de tuin en van de tijd die we aan het onderhoud willen besteden.

Naar het tuincentrum

Alvorens daadwerkelijk aan de slag te gaan is het raadzaam om eerst een tuincentrum te bezoeken. Hier kunnen we allerlei ideeën opdoen en ook kunnen we onze vragen stellen. Hoe is de ligging van de tuin i.v.m. de aanwezige zon en schaduw en wat zal er wel of niet goed gaan groeien. Hoe kunnen we een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen?

Naar de grindhandel

Naast een bezoek aan het tuincentrum is het erg leuk om eens een handel te bezoeken waar siergrind en split verkocht wordt. Hier zal uitleg gegeven worden in de diverse mogelijkheden die er zijn. We kennen n.l. allerlei soorten grind en split in verschillende kleuren. Zo kunnen je zelf vooraf bepalen welke kleurschakeringen je wilt in de tuin.

Siergrind of split

Siergrind wordt gevonden in de rivieren. Door het stromen van het water is het grind enigszins rond van vorm geworden. Split komt uit de steengroeve. Het is breuksteen die gespleten wordt. Split is afkomstig uit veel verschillende landen. Zo is het Japanse split heel erg kleurrijk maar wel prijzig. Naast grind en split kennen we ook nog gravel. Dit is gemalen baksteen en wordt vaak gebruikt op tennisbanen. Bij de keuze van de kleuren kun je rekening houden met de kleuren van het terras en de stenen van het huis. Ook het tuinmeubilair kan van invloed zijn op je keuze van split of grind.

Berekenen van hoeveelheid

Om de hoeveelheid grind te berekenen die je nodig hebt neem je de lengte maal breedte maal de dikte die je wilt leggen. Als voorbeeld 5 x 4 meter en 5 cm. dik geeft een totaal van 100. Dat betekent 1 kubieke meter grind.

Levering van het grind

Als men slechts een kleine hoeveelheid nodig heeft dan kan men het grind zelf vervoeren in zakken van 20 of 40 kg. Maar over het algemeen zal men wat meer nodig hebben en dan wordt het materiaal afgeleverd in Big Bags. Het is ook mogelijk om het grind of de split los geleverd te krijgen in grote hoeveelheden van tenminste 10.000 liter.Vooraf goed berekenen is echt noodzakelijk want vaak zijn de transportkosten hoog en een beetje meer grind kost niet zoveel extra.

Het leggen van het grind

Om grind te leggen is het noodzakelijk eerst antiworteldoek te leggen anders zal er nog steeds onkruid door groeien. Dan is het belangrijk om het grind niet al te dik te leggen. Een laag van 5 cm. zal over het algemeen voldoende zijn, behalve als het grind erg grote afmetingen heeft. Dan is het verstandig om te kiezen voor een wat dikkere laag.

Soorten grind en Split

Er zijn veel verschillende soorten grind en split. Een paar voorbeelden zijn:
  • Basalt grind
  • Lava grind
  • Witte grind
  • Grijze split
  • Rode split
  • Yello sun split

Basalt grind

Dit grind is afkomstig uit Duitsland. Is hard en slijtvast. Daarom is dit grind ook geschikt voor de oprit. Het grind is verkrijgbaar in diverse afmetingen van 2 tot 5 mm. tot 16 tot 32 mm.

Lava grind

Lava grind is verkrijgbaar in de kleuren zwart en paars. Dit geeft een mooi effect. Zo is dit heel mooi te combineren met een rand om de vijver.

Witte grind

Witte grind is over het algemeen afkomstig uit Limburg. Het wordt al jarenlang gebruikt. Vroeger zagen we dit grind bij boerderijen als toegang naar het erf. Maar ook in voortuinen werd het wel gebruikt rondom de planten.

Grijze split

Wie kiest voor een rustige tuin kan bijvoorbeeld gebruik maken van grijze split. Dit is prima als bodembedekker waarbij we de bloemen en planten laten zorgen voor kleur in de tuin.

Rode split

Rode split is warm rood van kleur en daarom goed te combineren. Men kan rode split heel goed gebruiken voor een oprit, maar ook voor wandelpaden in de tuin.

Yellow sun split en Ardenner split

Yellow sun split en Ardenner split worden gewonnen uit kalksteen is is lichtgeel van kleur. Het is vrij hard en kan een stevige belasting verdragen. Deze split kan men mooi combineren met allerlei soorten siersteen om mooie kleureffecten te verkrijgen.

Onderhoud van het grind

Grind heeft nauwelijks onderhoud nodig. Op gebieden waar het vrij vochtig is kan het grind groene uitslag krijgen. Dit is te voorkomen door regelmatig even door te harken. Soms komt er wat onkruid door het antiworteldoek maar dit is gemakkelijk weg te halen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…
Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…
Halfverharding in de tuin; alle mogelijkheden op een rijHalfverharding in de tuin; alle mogelijkheden op een rijHalfverharding in de tuin biedt tuineigenaren veel bestratingsmogelijkheden. Halfverharding van een tuinpad of terras ka…
De aanleg van een waterdoorlatende bestratingDe aanleg van een waterdoorlatende bestratingDoor bestrating van grotere oppervlakten kan het regenwater niet goed worden afgevoerd. Het water loopt weg via de riole…

Stimuleren van de bloei: Hoe krijg je meer bloemen?Stimuleren van de bloei: Hoe krijg je meer bloemen?Iedereen kent dat wel vanuit zijn of haar eigen tuin. Een plant die veel blad heeft, maar helaas nauwelijks bloemen. Roz…
Telen van kruiden: Dragon, vrouwenmantel en peterselieTelen van kruiden: Dragon, vrouwenmantel en peterselieDe planten die tot de composietenfamilie behoren worden ook wel samengestelde bloemen genoemd aangezien de bloemen van d…
Bronnen en referenties
  • Onlinesiergrind.nl
  • Siergrindwinkel.nl
  • Nordisk en Matersan Spanje
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.