De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegels

De tuin onderhoudsvriendelijk maken met boomschors en tegels De meeste mensen willen graag een tuin hebben om te genieten van mooie bloemen en struiken. En om na gedane arbeid heerlijk in de tuin te zitten, de maaltijd te gebruiken en de kinderen te laten spelen in het groen. Maar als de tuin eenmaal is aangelegd dan merkt men pas hoeveel werk het met zich mee brengt om de tuin netjes te onderhouden. Dan gaan we op zoek naar mogelijkheden om de tuin onderhoudsvriendelijk of zelfs onderhoudsvrij te maken en gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden beschikbaar.

Waarom willen mensen een onderhoudsvriendelijke tuin

Veel mensen willen graag een tuin als een verlengstuk van de woning. Maar dit mag niet teveel tijd vragen want de meeste mensen hebben weinig tijd. Als hobby willen we wel graag wat bezig zijn in de tuin maar dit moet vooral niet teveel tijd in beslag nemen. Ook als men ouder wordt is het lastig als de tuin veel onderhoud vraagt en dan gaan we op zoeken naar onderhoudsvriendelijke mogelijkheden.Van belang is om eerst te kijken naar de afmetingen van de tuin alvorens ingrijpende maatregelen te nemen.

Afmeting van de tuin

Als je in het bezit bent van een kleine stadstuin dan is er eigenlijk niet zo heel veel nodig om de tuin onderhoudsvriendelijk te krijgen. Wanneer we kiezen voor een ruim terras dan kan men verder met bodembedekkers en een aantal vaste planten al snel een onderhoudsvriendelijke tuin maken. Kies voor planten en struiken die slechts langzaam groeien dan hoeft er minder gesnoeid te worden. Ook kies je het beste voor struiken en planten die lang bloeien. Een tegelpad van flagstones kan erg mooi staan in de tuin. Sommige mensen willen graag een vijver in de tuin, hetgeen ook weinig onderhoud vraagt en voor velen een hobby is.

Welke mogelijkheden zijn er?

  • Vergroten van het terras
  • Kunstgras
  • Grind in de tuin
  • Boomschors of houtsnippers

Vergroten van het terras

Wie een nieuwe woning betrekt zal al snel tot de conclusie komen dat het terras wat aan de kleine kant is en de tegels niet mooi zijn. We kunnen dan kiezen voor uitbreiding van het terras. Dit is een van beste mogelijkheden om het onderhoud in de tuin te beperken. Als we het terras vergroten kan kunnen we immers kiezen voor een paar plantenbakken die we afhankelijk van de tijd die er beschikbaar is vullen met vaste of éénjarige planten en bloemen. Het geheel ziet er verzorgd uit en vraagt weinig onderhoud. Let er wel op dat wanneer een terras wordt aangelegd dit door goede vakmensen wordt gedaan. Men kan kiezen voor anti worteldoek onder de tegels en eventueel wat cement of voegmiddel tussen de tegels om groenvorming tegen te gaan. Bedenk hierbij dat hardsteen tegels minder poreus zijn en wel wat duurder in aanschaf maar ook minder onderhoud vragen. In ons vochtige klimaat is het geen overbodige luxe om een goede keuze te maken want anders kan het terras wel eens spelbreker zijn in de onderhoudsvriendelijke tuin. Regelmatig de stenen met wat azijn besproeien voorkomt mosvorming en groene aanslag. Wie kiest voor een groot terras moet er wel rekening mee houden dat met de verandering van het klimaat we steeds meer te maken krijgen met felle regens. Er dient dan een goede afwatering te zijn om te voorkomen dat er regenwater naar binnen komt.

Kunstgras

Het grasveld is vaak een bron van ergernis. Er is te weinig tijd om het gras op tijd te maaien en daarmee ziet de gehele tuin er onverzorgd uit. Gezinnen met kinderen zullen over het algemeen toch kiezen voor een grasveld waar de kinderen lekker op kunnen ravotten. Een zwembad in de zomer op het grasveld en een zandbak aan de rand zijn attributen die niet mogen ontbreken. Maar gras vraagt wel om heel veel onderhoud. Je moet regelmatig maaien. Het gras verticuteren, onkruid verwijderen, regelmatig mest geven en sproeien zijn terugkerende werkzaamheden die veel tijd kosten. Waarom denk je in dit geval niet aan kunstgras? Kunstgras is een milieuvriendelijke oplossing. Wie een mooie soort kunstgras laat leggen heeft totaal geen onderhoudsproblemen meer. Als kunstgras gelegd wordt in een tuin waar verder reeds struiken omheen geplant zijn dan wordt het gras geïntegreerd in de omgeving. Het ziet er dan niet kunstmatig uit, maar bespaart enorm veel werk.

Grind in de tuin

In veel grotere tuinen zie je dat mensen kiezen voor een gedeelte van grind of gravel. Dit grind wordt op anti- worteldoek gelegd en er zal weinig of geen onkruid meer verschijnen in de tuin. Men kan kiezen uit wit grind of een lichte gravelkleur. Sommige mensen maken een keuze om een grote oppervlakte met grind te vullen maar vaak staat het ook erg decoratief om brede paden aan te leggen met grind en op de overige plaatsen bodembedekkers tussen de planten te laten groeien. Zo kan er een heel mooi effect ontstaan. Toch is het ook mogelijk om grind om de planten heen te leggen. In dit geval eerst het anti-worteldoek uitknippen en over de bodem spreiden. Vervolgens het grind erop leggen. Men levert grind vaak ter plekke af in big bags.

Boomschors of Houtsnippers

Wie toch wil kiezen voor een natuurlijke tuin kan gebruik maken van boomschors of houtsnippers. Men kan de houtsnippers thuis laten bezorgen en deze in een dikke laag tussen de planten scheppen. Wil men effectief te werk gaan dan zal de laag boomschors tenminste 20 cm. dik moeten zijn. In de eerste weken ziet de tuin er dan wat kunstmatig uit maar langzaam verkleuren de snippers en ziet men deze nauwelijks. Op de langere duur verdwijnen ze in de grond en men zal éénmaal per twee jaar wat aanvullende snippers moeten kopen. houtsnippers zijn niet duur. In 2020 is de prijs voor een kubieke meter tussen de 25 en 35 euro. Afleveringskosten zijn afhankelijk van de afstand. Het onkruid krijgt geen kans om te ontkiemen en de planten groeien gewoon door. Vooral wanneer er veel dennen in de tuin staan en mooie struiken dan ziet de tuin er al snel uit als een klein park.

De ideale onderhoudsvrije tuin met bloembakken, boomschors en grind

Denken we aan een ideale tuin dan kunnen we ons voorstellen dat we de beschikking hebben over een ruim terras. Vervolgens een paar bloembakken ter afscheiding naar een grasveld van kunstgras. Er lopen een paar paden door de tuin waarop grind gestort werd en tussen de vaste planten en struiken is er boomschors gelegd. Ik kan je verzekeren dat er aan deze tuin weinig werk verricht moet worden terwijl je toch kunt genieten van alle mooie bloemen en struiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houtsnippers in de tuinHoutsnippers in de tuinWil je een natuurlijke tuin creëren met het liefst zo weinig mogelijk onkruid? Het verwerken van houtsnippers in de tuin…
Goedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenGoedkoop en eenvoudig een onderhoudsvrije tuin aanleggenNiet iedereen heeft tijd of zin om veel tijd in het onderhoud van een tuin te steken. Een mooie onderhoudsvrije tuin kan…
Boomschors in de tuinBoomschors in de tuinBoomschors is een natuurlijk product dat in tuinen kan worden gebruikt als decoratie. Een bijkomend voordeel van boomsch…
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…

Tomaten kweken, een hoge productie halenTomaten kweken, een hoge productie halenOm een hoge productie te behalen bij tomatenplanten is het belangrijk dat de plant ten minste zes tot acht uur zon per d…
Oost-Indische kers  eetbare plant tropaeolumOost-Indische kers eetbare plant tropaeolumDe Oost-Indische kers is een snelgroeiende en zeer decoratieve plant. Hij is er in kruipende en klimmende variant, enkel…
Reactie

Kavik, 08-03-2020
Is het verstandig om Franse boomschors op een klinkerpad te storten in een tuin? Reactie infoteur, 17-03-2020
Beste Kavik,

Ik kan niet beoordelen waarom het nodig is om boomschors op een klinkerpad te storten. Waarom zou je dit willen? In principe zal het wel mogelijk zijn maar of het zinvol is weet ik niet.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.