Stimuleren van de bloei: Hoe krijg je meer bloemen?
Iedereen kent dat wel vanuit zijn of haar eigen tuin. Een plant die veel blad heeft, maar helaas nauwelijks bloemen. Rozen met slechts enkele bloeiende takken. Klimplanten waarbij je eigenlijk alleen maar tegen kale takken aan zit te kijken en waar alleen hoog in de lucht wat groen blad en enkele bloemen te vinden zijn. Met een enige kennis van planten en van snoeien kan je dit allemaal gemakkelijk voorkomen. Snoeien stimuleert de groei, maar in veel gevallen ook de bloei. Wees niet te voorzichtig met de snoeischaar, de planten in de tuin kunnen veel meer hebben dan je in eerste instantie misschien denkt!
Bron: 9355, Pixabay Groei en bloei begint bij een gezonde plant
Alleen gezonde planten zullen goed groeien en een zee van bloemen produceren. Zoek altijd goed uit welke standplaats voor de plant in kwestie het beste is. Heeft de betreffende plant behoefte aan zon, halfschaduw of schaduw? Ook van belang is de vochtigheid van de grond. De ene plant doet het uitstekend op hele droge grond en een andere houd weer van licht vochtige grond. Naast het vochtgehalte is ook de samenstelling van de grond van grote invloed op het welbevinden van een plant. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen klei- en zandgrond. En ook moet de grond de door de plant gewenste zuurgraad hebben. Als aan alle bovenstaande eisen wordt voldaan zal een boom, struik, vaste plant of bloembol prima gedijen op de hem toebedeelde plaats in de tuin. Zeker als je ook nog jaarlijks de benodigde bemesting geeft.
Bron: Hans, Pixabay Stimuleren van de bloei bij bloembollen
Tegenwoordig worden bloembollen vaak op zogenaamde branchevreemde plaatsen aangeboden. Supermarkten stunten in het voor- en najaar met pakketjes bloembollen tegen zeer lage prijzen. Maar deze goedkope aanschaf blijkt nogal eens een miskoop te zijn. Bloembollen, zeker die van bijvoorbeeld Galanthus (Sneeuwklokjes) en Frittillaria (Kievitsbloemen) drogen vrij snel uit. Bij dergelijke bloembollen zal de bloei dan ook achterwege blijven. In ieder geval is het aan te raden om de bloembollen vrij snel na de aanschaf te planten. Hiermee voorkom je dat ze uit zullen drogen. Professionele bloembollenkwekers verpakken de bollen op dusdanige wijze, dat de bollen tijdens het transport en de periode tussen verpakken en planten niet uit kunnen drogen. Om te zorgen dat bloembollen ieder jaar opnieuw in bloei komen is het bij sommige soorten van belang om de eventueel gevormde zaaddozen te verwijderen. Laat de rest van de plant op een natuurlijke wijze afsterven. Het is niet echt een fraai gezicht, maar de bloembol trekt de voedingsstoffen terug uit het blad en slaat deze op in de bol. Deze voedingsstoffen zijn weer van groot belang voor de vorming van nieuwe bloemen voor het volgende seizoen. Vooral Tulipa (Tulp) vraagt om het verwijderen van de dikke zaaddozen. Bij Muscari (Blauwdruifje) of Narcissus (Narcis) is dit van veel minder belang. Eranthis (Winterakoniet) zaait zich zelfs lekker uit door het laten zitten van de zaden.
Bron: JamesDeMers, Pixabay Stimuleren van de bloei bij eenjarige planten
Eenjarige planten hebben een kort leven. En in dit korte leven laten zij zich van hun beste kant zien. Het zijn van nature rijk bloeiende planten en zeker als er regelmatig extra plantenvoeding bij het gietwater wordt gedaan, dan zullen ze je een zomer lang volop met bloemen belonen. Omdat planten altijd de neiging hebben om zich snel voort te planten, wordt er na het afsterven van de bloem direct zaad aangemaakt. Het aanmaken van zaadknopen kost een plant veel energie. En deze energie gaat ten koste van de vorming van nieuwe bloemen. Daarom is het van groot belang dat uitgebloeide bloemen regelmatig uit de eenjarige planten worden verwijderd. Hiermee bevorder je de vorming van nieuwe bloemknoppen en het is bovendien ook een veel fraaier gezicht.
Bron: FraukeFeind, Pixabay Stimuleren van de bloei bij tweejarige planten
Tweejarige planten zijn planten die in het eerste jaar alleen een bladrozet vormen, in het tweede jaar gaan bloeien en daarna afsterven. In de praktijk is er vaak sprake van meerjarige planten. Zeker als in het tweede jaar na de bloei de zaadvorming wordt weggeknipt is de kans groot dat de betreffende plant ook het jaar daarop weer bloemen zal vormen. Tweejarige planten zaaien zich over het algemeen zeer gemakkelijk uit. Maar omdat ze in het eerste jaar geen bloemen vormen, zit je dus om het jaar zonder bloemen. Ervaren tuiniers weten dat je tweejarigen in twee elkaar opvolgende jaren moet planten of zaaien. Zo ben je daarna elk jaar weer verzekerd van bloeiende planten. Voorbeelden van tweejarige planten zijn Alcea (Stokroos), Digitalis (Vingerhoedskruid) en Verbascum (Toorts). Doordat deze planten zich zo gemakkelijk uitzaaien komen ze vaak verspreid over de tuin voor.
Stimuleren van de bloei bij vaste planten
Het plantenrijk kent kort en lang bloeiende vaste planten. Er zijn ook een aantal vaste planten die al vroeg in de zomer bloeien en met de juiste behandeling later in het seizoen nog een twee bloei kunnen geven. Voorbeelden van dergelijke planten zijn Alchemilla mollis (Vrouwenmantel), Delphinium (Ridderspoor), Geranium (Ooievaarsbek) en Nepeta (Kattenkruid). Deze planten kunnen na de eerste bloei volledig worden afgeknipt. Al snel zal zich een nieuwe bladrozet vormen, gevolgd door een, soms bescheiden, tweede bloei.
Er is ook een groep vaste planten waarbij de bloei aanzienlijk minder wordt als de planten ouder worden. Vaak is de veroudering bij deze planten ook goed te zien. Het hard van de plant is dood en alleen aan de randen van de plant wordt nog blad en een enkele bloem gevormd. Achillea (Duizendblad), Geranium (Ooievaarsbek) en Polygonum (Duizendknoop) zijn enkele voorbeelden van dit soort planten. Deze planten knappen enorm op van een verjonging. Haal de plant volledig uit de grond en haal van de buitenrand gezonde jonge stukken en plant deze terug. Het oude hart van de plant kan op de composthoop of in de Gft-container.
Stimuleren van de bloei bij struiken
Zeker voor struiken die alleen maar bloeien op eenjarig hout, is het van groot belang dat ze de juiste snoeibeurt krijgen. De oude, al gebloeide, takken kunnen worden verwijderd. Hierdoor wordt de ontwikkeling en groei van nieuwe scheuten bevorderd. Aan deze scheuten vormen zich weer gezonde bloemknoppen. Buddleja (Vlinderstruik), Cornus (Kornoelje), Deutzia (Bruidsbloem) en Philadelphus (Boerenjasmijn) zijn enkele voorbeelden van struiken die een flinke snoeibeurt in het voorjaar nodig hebben. Het is even rigoureus om de struik zo fors te snoeien. Maar met het hoger worden van de temperaturen en de start van het groeiseizoen is er in korte tijd weer een volwaardige én bloeiende struik gevormd.
Stimuleren van bloemen bij klimplanten
Bij klimrozen kan na verloop van tijd de bloei iets terug lopen. Door het aanmaken van nieuwe gestel-takken komen er weer jonge goed bloeiende takken terug. Ga uit van maximaal 5 gestel-takken (het aantal takken vanaf de ent plek) en verwijder er met enige regelmaat één van. Door zo te snoeien wordt de klimroos gestimuleerd om weer één of meerdere nieuwe gestel-takken aan te maken. Een Clematis kan eens in de paar jaar in zijn geheel flink worden terug geknipt. Hiermee wordt voorkomen dat de onderkant van de klimplant volledig verhout en geen enkele bloem meer bevat. Veel mensen lopen tegen het probleem van een niet bloeiende Wisteria (Blauwe regen) aan. In een dergelijk geval gaat het om een plant die is opgekweekt uit zaad. Wacht niet tot hij uiteindelijk misschien toch een keer gaat bloeien. Vervang de plant door een Wisteria waar je bij aankoop al bloemen en/of bloemknoppen in ziet zitten. Ga hiervoor naar een betrouwbare kweker, die zal alleen gestekte Wisteria's aanbieden. Deze planten worden gestekt van rijkbloeiende moederplanten en zullen altijd in bloei komen.