Bougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terras

Bougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terras Wie wel eens zijn of haar vakantie doorbrengt in een van de landen rondom de Middellandse Zee ziet altijd wel de prachtige kleuren van de Bougainvillea. De bougainvillea heeft bloemen o.a. in de kleuren rood, oranje, zalmkleur, wit en geel. Misschien wil je deze plant ook in je Nederlandse tuin of op het terras gaan kweken. Dat is heel goed mogelijk mits je de plant in de winter binnen laat overwinteren. Daarbij is een grote pot of kuip een echte noodzaak.

Oorsprong van de bougainvillea

De Bougainvillea is een plant die oorspronkelijk uit Zuid Amerika afkomstig is. De plant is genoemd naar de Franse heer L.A. Bougainville die in opdracht van de Franse regering een reis om de wereld maakte in de periode van 1766 tot 1769. Hij ontdekte de plant in Brazilië. De plant is van het geslacht Nyctaginaceae. Het Griekse woord nux (nuxtos) betekent nacht. In de zuidelijke landen bloeit de plant bijna vanzelf. Ze heeft weinig water en nauwelijks onderhoud nodig en wordt alleen gesnoeid als de takken te lang worden. Het is vooral goed oppassen met de zeer scherpe doornen van de uitlopende takken. Je ziet gedurende het hele jaar bloeiende bougainvillea in allerlei kleuren. Soms denk je dat de plant is uitgebloeid en plotseling begint hij weer volop nieuwe blaadjes en bloemen te krijgen.

Bougainvillea ook in diverse kleuren in Nederland

In Nederland zullen we de plant in een grote pot of kuip zetten omdat hij gedurende de wintermaanden binnen moet overwinteren. Er zijn tenminste veertien soorten bougainvillea bekend waarvan de meest bekende zijn:
  • Bougainvillea glabra
  • Bougainvillea peruviana
  • Bougainvillea x buttania
  • Bougainvillea spectabilis

Bougainvillea glabra
Deze plant vinden we het meest in de landen rondom de Middellandse zee en hij kan wel tot 9 meter hoog worden. Je ziet hem dan ook als klimplant tegen de witgekalkte muren in de kleuren wit, violet, rood en oranje en zalmkleur. Het is een goede vorm van beveiliging om een bougainvillea tegen je muur te hebben omdat men door de scherpe naalden aan de takken hier nauwelijks langs of overheen kan klimmen.

Bougainvillea peruviana

Dit is de bougainvillea met de kleine rode blaadjes. Deze worden weinig geteeld en komt in Nederland niet veel voor.

Bougainvillea x buttania is ook geschikt als kamerplant

Deze bougainvillea is er in diverse soorten en kleuren. Vooral de paars-rode bloemen zijn erg mooi en staan heel sierlijk op een terras. Ook als kamerplant is deze bougainvillea erg decoratief.

Bougainvillea spectabilis heeft mooie kleuren

Dit is een zeer snel groeiende soort die tot 6 meter hoog kan worden en we zien deze dan ook in de subtropen vaak tot in de bomen klimmen.

Onderhoud en plaatsing op het terras

We zetten de plant in een ruime pot zodat hij de gelegenheid krijgt om uit te groeien. Aan de achterzijde krijgt hij een steuntje in de vorm van een klimrek. In het najaar zetten we de plant binnen in een zonnige en serre of in een lichte kamer met een temperatuur van tussen de 16 en 20 graden Celsius. De plant krijgt dan geen mest meer en slechte een maal per veertien dagen water. Het is mogelijk dat de bougainvillea wat blad verliest maar dit komt in het voorjaar weer terug.

Verpotten van de plant

Om de plant te verpotten in het voorjaar nemen we drie delen potgrond en een deel scherp zand. Tevens wat koemest. Warmte en licht zijn noodzakelijk voor een goede groei en bloei. In de zomer als de bougainvillea op het terras staat dan is de luchtvochtigheid vaak beter. Zo nodig wat water geven en regelmatig vloeibare plantenmest. Bij langdurige of zware regenval kan men de plant het beste binnen laten schuilen. Om de plant goed in bloei te houden is het in ons klimaat noodzakelijk om de jonge scheuten te nijpen. De scheuten worden afgeknepen tot 4 blaadjes waardoor er een vertakking ontstaat.

Stekken

Het hele jaar door kan de bougainvillea worden gestekt maar de beste tijd hiervoor is het voorjaar. Je kunt een stek afsnijden onder het blad en behandel deze wel met stekpoeder. De jonge stek in de turfmolm steken die goed vochtig gehouden wordt. De bodemtemperatuur dient wel rond de 20 tot 25 graden te zijn. Na drie tot vier weken zullen er jonge worteltjes aan de stek komen. Deze kunnen worden geplant in luchtige en humusrijke grond.

Ziekten die de bougainvillea kunnen aantasten

  • Bladluis, te bestrijden met zeepsop en spiritus
  • Spint, te bestrijden met Plantschoon wat men in een tuincentrum koopt.
  • Vergelen van het blad, in dit geval heeft de plant te weinig stikstof en dit kan je apart toevoegen, opgelost in water.

Mocht de bougainvillea veel blad verliezen dan kan men het best de plant afknippen tot ongeveer 20 cm. Laten overwinteren en dan is er een grote kans dat hij in het voorjaar weer opnieuw gaat groeien en bloeien.

Lees verder

© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mediterrane Bougainvillea in Nederland en BelgiëDe mediterrane Bougainvillea in Nederland en BelgiëDe Bougainvillea (Nederlandse naam bougainville), is een klimmer die we tegen muren en gebouwen kunnen aantreffen in de…
Erwtenplant: verzorgen en stekkenErwtenplant: verzorgen en stekkenDe erwtenplant is een kamerplant met groene bolletjes die aan steeltjes groeien. Deze bolletjes lijken enorm op doperwte…
Vlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinVlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinImpatiens walleriana is het oorspronkelijke vlijtig liesje en komt uit Oost-Afrika. Al vele eeuwen wordt vlijtig liesje…
Chrysanten zijn herfstbloemen, kamerplanten en snijbloemenChrysanten zijn herfstbloemen, kamerplanten en snijbloemenChrysanten zijn planten die we zien in verschillende vormen. Zowel als snijbloemen, kamerplanten en in de siertuin. Maar…

Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuinMieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd wor…
Hibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftHibiscus of Chinese roos, plant die veel bloemen geeftIn veel tuinen bloeit in augustus de hibiscus met mooie kleuren. Je ziet ze in paars of in rood met wit. Ook in de vrije…
Bronnen en referenties
  • Neerlands tuinen,
Reacties

Willeke, 23-05-2016
Hallo mijn vraag is,
Ik wil graag een Bougainvillea in mijn tuin laten opgroeien over een Pergola heen. Dus dan zou ik hem niet in de winter naar binnen kunnen halen. Hoe kan ik hem dan beste in de wintermaanden kunnen beschermen tegen de kou? Reactie infoteur, 23-05-2016
Hallo Willeke,

Dank voor je reactie.
Een Bougainvillea is van zichzelf eigenlijk wel een sterke plant. Als het niet al te hard vriest moet hij kunnen overleven met een beetje stevige bescherming. Je kunt een laagje stro om de plant leggen zodat de wortels beschermd worden. Wel proberen zoveel mogelijk in te snoeien voor de winter.
Ik wens je veel succes.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Janice Laureyssens, 24-09-2012
Een vraagje… Ik woon in Spanje aan de Costa Blanca en uiteraard heb ik in de tuin bougainvillea staan. Een week of twee geleden werd die echter zo groot, dat ik hem wat wou snoeien (zonder handschoenen). U raadt het al, ik kreeg een stekel in de hand, maar recht in de ader boven mijn duim. Tot nu toe heb ik daar nog heel veel pijn aan en kan mijn duim praktisch niet gebruiken. Mijn vraag is nu of deze stekels soms giftig zijn en men er eventueel nare gevolgen kan van hebben? Op internet kan ik er niets over vinden. Reactie infoteur, 24-09-2012
Ook wij verblijven een deel van het jaar aan de Costa Blanca en hebben bougainvillea in onze tuin staan. Regelmatig krijg je te maken met de scherpe stekels als je gaat snoeien. Ik heb nog nooit gehoord dat de stekels zelf giftig zijn maar het is natuurlijk wel zo dat er in Spanje zeker in deze droge en warme tijd veel bacteriën zijn die overal zitten. Er vliegen veel insecten rond en die dragen wel ziektekiemen met zich mee. Daarom dient U zeker een arts te raadplegen. Beter misschien te voorzichtig als nadelige gevolgen aan Uw duim.
Ik wens U van harte beterschap.
Met vriendelijke groet,

Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.