Kunstgras van goede kwaliteit is gemakkelijk te onderhouden

Kunstgras van goede kwaliteit is gemakkelijk te onderhouden Regelmatig zie je dat mensen een goede kwaliteit kunstgras in de tuin laten leggen. Wanneer het kunstgras omgeven wordt door planten en struiken dan ziet de tuin er verzorgd uit terwijl men niet hoeft te maaien, of te sproeien. Vooral bij langere afwezigheid blijkt het een ideale oplossing. Maar ook na een lange en droge zomer merken mensen dat het lastig is om een mooi gazon te behouden. Kunstgras is weliswaar een tamelijk kostbare maar ook een prachtige aanschaf waar je vele jaren plezier aan kunt beleven. De planten komen mooier uit omdat de omgeving groen is. Bij een verdord grasveld zie je vaak dat de mooiste planten minder tot hun recht komen.

Kunstgras van goede kwaliteit is geschikt voor jong en oud

Kunstgras is geschikt voor jonge gezinnen die niet zoveel tijd en energie willen of kunnen besteden aan het onderhoud van het gezin. Maar ook voor ouderen en alleenstaanden die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen is het laten aanleggen van een gazon van kunstgras een uitkomst. Men kan dan kiezen voor een redelijk groot gazon en er plantjes om heen laten groeien die nog wel te verzorgen zijn. Vaak kan men het verhuizen naar een appartement hierdoor uitstellen, want dikwijls is de tuin een struikelblok om te kunnen blijven wonen.

Voordelen van kunstgras in de tuin t.o.v. gewoon gras

Er zijn diverse voordelen te bedenken voor de aanschaf van kunstgras. We kunnen denken aan:
  • Er hoeft niet meer gemaaid te worden
  • Er hoeft geen mest meer te worden gekocht
  • Graskanten snijden behoort tot het verleden
  • Verticuteren van het gazon is eveneens niet meer nodig
  • Belangrijk voordeel is ook dat we drinkwater besparen want er hoeft niet meer te worden gesproeid. Na een regenbui is het gras snel droog omdat het water door vele kleine gaatjes wordt afgevoerd
  • Kinderen kunnen snel weer erop spelen. Het voelt lekker zacht aan.
  • Voor mensen die veelvuldig afwezig zijn is kunstgras dan ook een uitkomst
  • Ook na een droge zomer ziet het gazon er nog mooi en groen uit.

Het tegenwoordige materiaal van kunstgras is nauwelijks van echt te onderscheiden en dit maakt dat er veel bedrijven en huishoudens zijn die besluiten over te gaan tot de aankoop van kunstgras.

Kunstgras bestaat uit kunststof korrels

Kunstgras bestaat uit kunststof korrels. Deze korrels worden bij een hele hoge temperatuur gesmolten en onder een vorm plaat geperst. De nerf structuur van een grassprietje wordt nagebootst en zo ontstaan lange kunststof vezels. Deze worden nadat ze zijn afgekoeld onder water over lange rollen getrokken. In de fabriek staat een hele grote naaimachine. De vezels worden in een polypropyleen draagdoek getuft. Dit gaat met honderden naalden tegelijk die elke een lange vezel bewerken en er ontstaat een lus. Op het laatst wordt er nog een laag vloeibare latex over gespoten. In een oven van 85 graden wordt het kunstgras uitgehard. Kunstgras is door T.N.O. getest op brandveiligheid.

Kunstgras in tuin en op kinderspeelplaats

Kunstgras wordt gebruikt voor veel doeleinden. Grote grasvelden bij kinderspeelplaatsen. Rondom speeltoestellen en zwembaden. Bij hockey- en voetbalvelden. Zo is voetbalclub Heracles een club die op kunstgras speelt. Er wordt ook kunstgras gelegd rondom bedrijven en instellingen. Maar ook in de particuliere tuinen gaat men steeds vaker over op kunstgras. Op balkons van appartementen wordt soms een stuk kunstgras gelegd om toch een groene omgeving te krijgen die met wat planten verder kan worden opgefleurd.

De kwaliteit van kunstgras is sterk verbeterd. Ook de uitstraling is veel natuurlijker geworden. Men kent kunstgras in diverse soorten en kwaliteiten.

Het leggen van kunstgras is vakwerk

Eerst begint men met het verwijderen van het oude materiaal, gras of planten. Dan wordt de gehele oppervlakte zorgvuldig uitgegraven tot een diepte van tenminste 15 centimeter. Indien nodig dient drainage te worden aangebracht. Daarna wordt een laag wit zand gestort. Dit noemt men vul zand. Men gaat met een tril machine over de oppervlakte om het zand goed vast in te klinken. Dan moet het een nachtje liggen en wordt er wat water over gesprenkeld. Aan de zijkanten worden trottoirbanden geplaatst zodat er een bak ontstaat waar het gras in wordt gelegd. De volgende dag wordt het zand nogmaals goed ingeklonken en daarna wordt de oppervlakte geheel vlak en stabiel gemaakt. Vervolgens wordt het gras neergelegd en zo nodig gelijmd, afhankelijk van de grootte van de oppervlakte. Men kan zelf een keuze maken welke vorm men wenst. Rond, langwerpig of vierkant. Daarna wordt het gras aan de zijkanten vastgelegd en wordt het geveegd. De sprietjes komen omhoog. Een nieuw gazon is ontstaan.

Kwartszand

Er is ook kunstgras wat aangebracht wordt op doek wat de druk moet verdelen. Daarna wordt er ingestrooid met kwartszand.

Informatie over bedrijven die kunstgras leveren

Men kan natuurlijk zelf het kunstgras leggen maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leggen van kunstgras. Hierover kun je informatie vinden op internet bij kunstgras.nl. Deze organisatie kan je verder helpen om een leverancier te vinden in je eigen provincie. Je bent er dan van verzekerd dat ook de garantie goed geregeld is.

Onderhoud van kunstgras

Het belangrijkste onderhoud bestaat uit het verwijderen van gevallen blaadjes. Men dient het gras regelmatig te vegen met een bezem om de sprietjes mooi omhoog te houden. Er kan wat onkruid in het gras komen, meestal onkruid wat is ingewaaid en dit kan men gemakkelijk verwijderen. Ook de vogeltjes laten nog wel eens wat zaadjes vallen die dan ontkiemen.

Gevaren kunstgras met rubberkorrels

Op sportvelden wordt vaak gebruik gemaakt van rubberkorrels die over het kunstgras worden gestrooid. Dit wordt gedaan om de bal soepel over het veld te laten glijden. Deze rubberkorrels worden vaak gemaakt van oude autobanden en er wordt door diverse instanties gewezen op het gevaar van deze korrels. Wie echter in de tuin een kunstgras gazon heeft hoeft hier niet bang voor te zijn omdat er geen korrels worden gestrooid. Het kunstgras is dan praktisch en niet gevaarlijk.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gras: aanleggen van een kunstgrasveldGras: aanleggen van een kunstgrasveldSteeds meer particulieren gaan kunstgras aanleggen in hun tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. De particuliere…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…
Easy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinEasy grass; onderhoudsvrij gras in uw tuinGras is een bijna onmisbaar element in de tuin. Naast de overige beplanting zorgt gras ervoor dat de tuin een groene uit…

Tuinmeubels: meubels voor in de tuinTuinmeubels: meubels voor in de tuinAls de lente komt zullen weer veel mensen hun tuinmeubels buiten gaan zetten zodat ze lekker in de tuin kunnen gaan zitt…
Nieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanNieuwe tuintrend: zo leggen we onze eigen kruidentuin aanWe tonen meer en meer aandacht voor gezonde en evenwichtige voeding. Velen kiezen hierbij voor het kweken van groenten i…
Bronnen en referenties
  • http://www.dessosports.com/nl/alles-over-kunstgras/productie-en-aanleg/
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 04-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.