Pampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuin

Pampasgras met witte pluimen is een plant voor grote tuin Pampasgras staat mooi in een wat grote en ruime tuin. Men kan deze plant in het midden of aan de rand van het grasveld planten maar ze is ook heel mooi als afscheiding te gebruiken. Ook in een pot of bak op het terras is pampasgras een weldadige en luxe plant. Pampasgras zien we ook wel aan de rand van grote rivieren. De witte pluimen kunnen zelfs binnen in een vaas worden gezet. Het siergras vraagt wel om ruimte om echt mooi tot zijn recht te kunnen komen. In de wind zie je de pluimen mooi meewaaien en dat is een prachtig gezicht.

Pampasgras

Pampasgras is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en dan vooral in Argentinië en Brazilië. Maar ook in Nieuw Zeeland komt pampasgras voor. De plant is afkomstig van de pampa's en behoort tot de siergrassen. De Latijnse naam is Cortaderia en er zijn ontelbaar veel soorten. In Nederland kiezen we voor de siertuin de vrouwelijke soort die Cortaderia selloana wordt genoemd. De mannelijke planten zijn wat meer grijs en komen dan ook niet zo mooi tot hun recht. De plant werd ontdekt door Friedrich Sello. Deze botanicus werd in Pruisen geboren. In Nederland zag men vroeger pampasgras alleen in de tuin van rijke mensen. Die hadden ruimte en geld voor de toch wat duurdere aanschaf. Inmiddels zijn de planten niet meer zo extreem duur zeker als we bedenken dat we lang plezier zullen hebben van deze plant.

De tuin

Pampasgras geeft prachtige pluimen die de tuin een mooi aanzien geven. De plant vraagt om wat extra ruimte en is het mooist als ze solitair geplant kan worden. Daarom is deze plant niet zo geschikt voor een kleine tuin. Heel mooi is het om pampasgras te planten aan de rand zijn aan de rand van een vijver of midden op het grasveld. Vanaf juli tot en met oktober zal het pampasgras dan uitbundig bloeien. De pluimen worden wel 80 cm. hoog. Een pluim telt wel tienduizenden zaden. Pampasgras is tweehuizig en dat betekent dat er planten zijn met mannelijke of met vrouwelijke bloemen. In de winter zien we het groen van de plant verdwijnen en wordt dit geel.

Hoe planten we pampasgras

Bij het planten nemen we een ruim plantgat. Let erop dat deze plant een zonnige plaats wil hebben waarbij de grondsoort niet het belangrijkste is. Eventueel wat turfmolm toevoegen. Denk er wel aan dat de plant snel groeit en dus ruimte om zich heen nodig heeft. In het begin kunnen we de plant wat extra water geven maar dat is al snel niet meer nodig. Vochtige en goed doorlatende grond is voldoende.

Verzorging

Pampasgras kan goed tegen wind en is ook licht vorstbestendig. Echter teveel vocht kan schade toebrengen en daarom is het verstandig om in de winter de pol vast op te binden zodat er weinig neerslag in het hart van de plant kan komen. Ook kan men de bodem bedekken met wat stro om schade te voorkomen. Men kan in het voorjaar wat extra koemestkorrels geven om de plant wat te voeden. Als de plant wat ouder is dan is bescherming niet meer zo hard nodig omdat de plant dan wel wat vorst kan verdragen.

Snoeien van de mooie pluimen

Deze plant kan men in maart en april flink snoeien. Eerst het oude blad en alle pluimen verwijderen. Daarna goed terugsnoeien tot ongeveer 40 cm. hoogte zodat er weer ruimte ontstaat voor de plant om opnieuw te gaan groeien. Er zijn mensen die de plant bijna helemaal tot aan de grond snoeien. Bij het snoeien is het raadzaam om goede handschoenen aan te trekken want de halmen zijn erg scherp en er kunnen gemakkelijk verwondingen optreden. Immers het woord cortador betekent snijder. Dit mogen we niet onderschatten want de rand van de bladeren is echt vlijmscherp. Soms wordt geadviseerd om de pluimen al vóór de winter te verwijderen maar dit is niet wenselijk. Laat ze mooi staan en geniet van de sneeuw op de pluimen want zij geven een natuurlijke bescherming in de winter.

Enige soorten

  • Cortaderia Jubata is een pampasgras die vooral in Turkije groeit.
  • Cortaderia Rosea heeft mooie roze pluimen
  • Cortaderia Pumila is een kleinere soort pampasgras die niet hoger van ruim één meter wordt en zilverkleurige pluimen geeft.
  • Cortaderia Silver is juist een grote soort die wel tot 3 meter hoogte kan groeien en mooie dikke witte pluimen heeft.

Cortaderia Rosea

Deze soort bloeit in de late zomer en is erg sterk. Ze geeft licht roze pluimen die mooi harmoniëren met de andere planten in de tuin als we daar rekening mee houden bij het planten.

Cortaderia Pumila

Ook voor kleinere tuinen of voor plantenbakken is de Cortaderia Pumila uitermate geschikt. Deze plant kan zowel in de volle zon maar ook in halfschaduw goed een plaatsje hebben. Omdat ze niet zo snel groeit kan men van deze soort lang genieten. Het is een echte blikvanger.

Droogbloemen

Pampasgras zien we ook vaak in boeketten met droogbloemen. Ze zijn erg sterk en kunnen lang mooi staan in een vaas op een ruime plek. Vooral in de winter zijn de pluimen heel geschikt om te verwerken in een bloemstuk.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pampasgras in de tuin en in huisPampasgras in de tuin en in huisPampasgras wat ook wel eens Spaanse pluimen of ook wel witte pluimen (ze zijn er ook in zacht roze tinten) genoemd worde…
Pennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinPennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinDe Pennisetum is een siergrassoort die steeds meer in de tuinen van Nederland voorkomt. Het is een siergras waar je bijn…
Pampagras kopen, soorten en prijsPampagras kopen, soorten en prijsPampagras (wordt ook wel geschreven als pampasgras) is populair. De prachtige wuivende pluimen in je tuin geven sfeer en…
Siergrassen: een aanwinst voor iedere tuinSiergrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen zodoende in grote en kleine tuinen worden toegepast. Ze…

Een miniatuur tuintje aanleggenDe trend is over komen waaien uit Engeland en ook in Nederland worden ze steeds populairder; de minituintjes, ook wel 'm…
Onkruid in de tuin, zoals klaver, kan heel hardnekkig zijnOnkruid in de tuin, zoals klaver, kan heel hardnekkig zijnOnkruid in de tuin kan iemand soms horendol maken, vooral als het zich ongebreideld vermeerdert. Onkruid is een groepsna…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Wikipedia
  • Neerlands tuin
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.