Split in de tuin

Split in de tuin Split wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin of juist niet. Hoe wordt split verwerkt in de tuin en wat kan je er mee doen?

Waarom split?

Behalve dat je het gewoon mooi kunt vinden, zijn er nog meer redenen waarom je split in je tuin kunt verwerken.
 • Split is nauwelijks schadelijk voor het milieu. Er zit geen cement in en ook de productie is milieuvriendelijker dan de alternatieven.
 • Split is waterdoorlatend en beïnvloedt zo positief het niveau van de grondwatertafel en de vochtopname van de planten in de buurt.
 • Split blijft altijd ‘bewerkbaar’. Moet er bijvoorbeeld jaren later een kabel getrokken worden of water aangelegd? Dan graaf je het gemakkelijk op met een schop en zodra de klus geklaard is, wordt het split weer teruggelegd.

Hoe toe te passen?

Het is afhankelijk wanneer je split gebruikt hoe toe te passen. Split combineert mooi met beton en als er bijvoorbeeld betonbakken en tegels worden gelegd, waartussen de split moet komen, is het van belang de tegels is af te trillen (zodat ze goed vast en definitief liggen) alvorens de split toe te voegen. Ga uit van enkele centimeters dikte om een volle laag te krijgen.

Wordt de split om de planten gelegd, dan is de volgende routing het beste:
 • De aarde mooi egaal en onkruid vrij maken
 • Worteldoek leggen
 • Een kruis snijden op het stuk waar de plant moet komen
 • Aarde uitgraden waar de plant moet komen
 • Plant zetten (vergeet het water niet!)
 • Aarde teruggooien zodat plant stevig staat
 • Worteldoek zoveel mogelijk terugleggen (om de plant)
 • Split strooien en ga hierbij van zo’n 5 cm dikte uit.

Maar er is ook nog een andere manier, namelijk het toepassen van de grindstabilitatie. Dit zijn grote roosterachtige geraamtes waar de split op gestort kan worden. Dit is gemakkelijk, omdat de split dan stabiel ligt en bij bijvoorbeeld aan te brengen hoeken kan dit rooster alles goed op de plaats houden. Voor dit soort toepassingen moet je ongeveer uitgaan van zo’n 15,- per m2.

Hoeveel nodig?

Als je de eerder genoemde 5 cm dikte hanteert dan is 1 m3 goed voor zo’n 20 m2. Ga bij 1 m3 uit van zo’n 150 kg.

Varianten

Split is er meestal in allerlei wit-, grijs en beige/bruintinten, waarbij er ook enkele licht gemengd qua kleur zijn. Zeker bij een grote betontegel, sierkeien of schanskorven kan dit het geheel erg ophalen. Uiteraard is er ook het rode tennisbaansplit.
Qua grootte is er ook veel te krijgen en afhankelijk van waar je het gebruikt. Het varieert van het uiterst fijne (1 mm) tot het erg grove (40 mm).
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…
Afscheiding voortuinAfscheiding voortuinMet het tuinseizoen in de picture is het goed weer eens te kijken naar de afscheiding voor de voortuin. Wat kan en wat m…
Ideeen voor de kleine stadse voortuinDe gemiddelde stadse voortuin zal niet dieper zijn als een meter of 4 en niet breder dan het huis (heb je al een garage…
Sierbestrating van betonEr zijn vele materialen mogelijk om als bestrating te dienen. Wat u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en uw fi…

Welke bomen moet je snoeien in juli en hoe doe je datSnoeien is nog een hele kunst, want je kunt een boom ook kapot maken door op het verkeerde moment er voor te zorgen dat…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.