Tuinieren; tips en trucs voor het telen van peper

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van peper Pepers zijn er in vele soorten en maten waarbij de pittigheid varieert van mild tot uiterst heet. Ben je gek op pepers of zoek je een soort die je bij de groenteboer niet kunt vinden dan kun je overwegen je eigen pepers te telen. Helaas is het telen van pepers in de koude grond (buiten) niet geheel vrij van risico's aangezien de Hollandse zomer niet altijd warm genoeg is, maar met wat handige tips en trucs kun je - ook als je geen kas tot je beschikking hebt - toch genieten van je eigen geteelde pepers.

Inhoud


Zaaien & uitplanten

Het telen van pepers in de koude grond kan een risico vormen aangezien de Hollandse zomers niet altijd warm en zonnig genoeg zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en heb je de beschikking over een kas dan is het van harte aan te bevelen de pepers in de kas groot te brengen.

Zaaien

Of je de peper nu groot brengt in de kas of in de koude grond, bij beide manieren is het aan te raden om de peperzaden eerst voor te zaaien. Op deze manier zullen je zaailingen groter en sterker zijn op het moment dat je ze (buiten) gaat uitplanten en meer kans hebben om te overleven. Voor het voorzaaien van de zaden kun je het beste een zaaitray gebruiken omdat je de tere zaailingen daar makkelijk uit kunt halen bij het verspenen en/of uitplanten zonder de wortels te beschadigen. Vul de zaaitray met speciale zaai- of stekgrond of maak deze zelf door 4/5 delen potgrond te mengen met 1/5 deel brekerzand. Zaai één zaadje per vakje en zaai de zaden niet te diep. Dek de zaden na het zaaien af met een laagje aarde, geef een klein beetje water en zet de zaden weg op een warme en zonnige plaats in de kas of op de vensterbank. Zorg dat de temperatuur in de bak tussen de 18° en 20° Celsius blijft dan zullen de zaden na twee tot drie weken beginnen met kiemen.

Verspenen

Zodra de zaailingen hun eerste blaadjes krijgen wordt het tijd de planten te verspenen oftewel over te zetten in een pot zodat ze verder kunnen aansterken. Gebruik voor het verspenen potten met een diameter van minimaal negen centimeter en warm de potgrond van te voren een beetje op door de zak aarde binnen of in de zon te leggen. Vul de potten met de (warme) aarde en plant twee tot drie peperplanten per pot. Plant de zaailingen niet te diep en zorg dat de bladeren vrij zijn van aarde. Geef na het verspenen voorzichtig water en zet de potten weer op een zonnige en warme plaats in de kas of vensterbank. Mochten je peperplanten zeer hard groeien dan kun je overwegen ze nog een keer te verpotten van een negen centimeter pot naar een pot met een diameter van twaalf centimeter voordat je ze buiten uitplant. Mocht je er voor kiezen de planten te verpotten plaats dan wederom twee tot drie planten bij elkaar in één pot.

Afharden & uitplanten

Kou is funest voor een peperplant en bij het uitplanten in de koude grond zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de pepers meer kans te geven om te overleven. Begin ongeveer twee tot drie weken voor het uitplanten met het opwarmen van de grond door er een zwart zeil overheen te spannen en hard de peperplanten ongeveer een week van te voren af. Afharden betekent dat je de planten gelijkelijk laat wennen aan de koudere buitentemperatuur door ze een week lang (overdag) buiten te plaatsen in de halfschaduw. Als de grond is opgewarmd en de planten zijn afgehard wordt het tijd de grond voor te bereiden door haar onkruid vrij te maken, goed om te spitten en indien nodig te bemesten. Plant de peperplant in de koude grond net zo diep als deze stond in de pot zodat de wortels goed beschermd zijn tegen de kou en plant niet te diep aangezien dit de groei van de plant vertraagd. Geef na het planten voldoende water waarbij het aan te raden is het water eerst even te laten opwarmen in de zon. Door lauw water te geven zal de bodem minder snel afkoelen en de plant haar warmte beter kunnen vasthouden.

Bij het uitplanten kun je de algemene 'regel' aanhouden dat je dit het beste kunt doen na IJsheiligen - de viering van de naamdagen van diverse katholieke Heiligen in de periode van 11 tot en met 14 mei - aangezien de kans op (nacht)vorst na deze tijd uiterst klein is en tevens de vorst uit de grond is verdwenen.

Uitplanten in de kas

Het uitplanten van peperplanten in een kas is makkelijker dan het uitplanten in de koude grond. Ten eerste hoeft de grond niet vooraf opgewarmd te worden en daarnaast is het ook niet nodig om de planten af te harden. Je kunt de peperplanten in de kas direct vanuit de pot in de grond zetten en verder verzorgen zoals de peperplant die in de koude grond wordt geteeld. Overbodig om te melden is dat je bij het uitplanten in de kas ook niet hoeft te wachten na IJsheiligen aangezien de kas de planten beschermt tegen mogelijke (nacht)vorst.

Uitplanten in potten

Mocht je geen kas of tuin tot je beschikking hebben maar toch je eigen pepers willen telen dan kun je er voor kiezen om ze groot te brengen in potten. Zaai de peperzaden zoals hierboven beschreven en verspeen ze als ze groot genoeg zijn naar een pot met een diameter van negen centimeter. Na IJsheiligen kun je de planten dan overzetten in hun definitieve pot, afharden en daarna buiten plaatsen. Het voordeel van het telen van pepers in potten is dat de aarde makkelijker opwarmt en je ze beter kunt beschermen tegen slecht weer omdat je de potten simpelweg op een beschutten plaats kunt zetten.

Bodem & bemesting

De peper is weinig veeleisend op het gebied van bodem en bemesting maar vind het wel prettig om in een luchtige en humusrijke grond te worden geplant. Een luchtige grond zorgt dat het vocht beter wordt vastgehouden en gelijkmatiger wordt afgegeven aan de plant waardoor deze beter zal groeien.

Bemesting

Voor peperplanten in de kas en koude grond geldt dat ze geen extra bemesting nodig hebben tijdens hun groei aangezien ze al hun voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. Voor het telen van pepers in potten geldt dat je de planten na ongeveer acht weken moet bemesten met osmocote (voeding voor kuipplanten) aangezien na deze periode het merendeel van de voedingstoffen door de plant is verbruikt.

Teeltzorgen

De peper is - net als vele andere groenten- en fruitsoorten - gevoelig voor ziekten en plagen maar de meest voorkomende ziekte is de bladvlekkenziekte die duidelijk is te herkennen aan bruinige en lichtgele vlekken op de bladeren. De ziekte staat er om bekend zichzelf snel te verspreiden en zorgt ervoor dat de plant vrijwel geen vruchten kan aanmaken. Voor het bestrijden van de ziekte zijn diverse chemische en niet-chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar maar snel ingrijpen is vereist!

Opbinden & snoeien

De peperplant is een plant die de hoogte in groeit en het is dan ook belangrijk om haar al in een vroeg stadium te ondersteunen. Plaats bij het uitplanten direct een lange stok (ongeveer 1 meter) naast de plant waar je haar aan kunt opbinden zodat ze mooi recht kan groeien en een stevige stam kan ontwikkelen. Bind de uitlopers van de plant zo dicht mogelijk bij de moederstam op om haar niet te breed te laten groeien en hou de stam de eerste vijfentwintig tot dertig centimeter vrij van bladeren en/of takken zodat de plant voldoende lucht krijgt. Houd voor de peperplanten in de kas een maximum van vier uitlopers aan en snoei de rest weg en houd voor het telen van pepers in de volle grond of potten maximaal drie uitlopers aan.

Oogst & bewaren

De peper is een gemakkelijke plant om te oogsten en te bewaren, maar wil je meer vruchten van je plant dan is het belangrijk om haar op tijd te 'strippen'.

Strippen

Bij sommige groenten- en fruitsoorten is het raadzaam haar tegen het einde van de oogst te 'strippen' wat betekend dat je alle bloemen, groeischeuten, niet vrucht-dragende takken en de helft van de bladeren van de plant verwijderd. Door het strippen kan de plant al zijn energie steken in het aanmaken van de laatste vruchten waardoor je vaak nog vele pepers van de plant kunt oogsten. Voor pepers in een pot of koude grond geldt dat je kunt strippen aan het begin van de maand september, voor pepers in de kas is het aan te raden te strippen aan het eind van september.

Een rijpe peper is makkelijk te herkennen aan zijn egale kleur en kun je oogsten door deze simpelweg van de plant te knippen met een scherp snoeischaartje. Laat een stukje steel aan de peper zitten zodat deze tijdens het bewaren nog wat vocht en voeding kan afgeven aan de vrucht.

Bewaren

Verse pepers kun je op een donkere en koele plaats - bij voorkeur een schuur of een kelder - enkele dagen tot maximaal twee weken bewaren. Maar hoe langer je de peper bewaard des te minder pittig zal deze smaken. Mocht je veel pepers in één keer hebben geoogst dan kun je overwegen een deel van de oogst te drogen: Was de pepers grondig, droog goed af en verwijder - indien gewenst - de zaden. Verwarm de oven voor op 60° Celsius en leg de pepers op een met papier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en laat de pepers enkele uren drogen met de ovendeur op een kier zodat het vocht eruit kan. De totale droogtijd van de pepers is afhankelijk van de dikte van de vrucht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenTuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bietenDe rode biet - in de volksmond ook wel kroot genoemd - behoort tot de wortelgewassen en is niet alleen een lekkere maar…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van andijvieTuinieren; tips en trucs voor het telen van andijvieHet verschil in smaak tussen verse andijvie uit eigen tuin en andijvie uit de supermarkt of bij de groenteboer vandaan i…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerTuinieren; tips en trucs voor het telen van komkommerKomkommers kunnen zowel op de 'koude grond' als 'onder glas' geteeld worden waarbij de eerste manier betekent dat je de…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienTuinieren; tips en trucs voor het telen van aardbeienDe aardbei, het vrolijkste plant in de tuin. Aardbeien kunnen in elke soort (moes)tuin gehouden worden maar zijn ook al…

Een vroeg tuinseizoenEen vroeg tuinseizoenMet een vroeg voorjaar hebben we ook de neiging om snel de tuin aan kant te krijgen. Eigenlijk zijn daar de meeste mense…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van bloemkoolTuinieren; tips en trucs voor het telen van bloemkoolDe bloemkool behoort tot de koolsoorten en is een vrij gemakkelijke groente om zelf te kweken. In tegenstelling tot wat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.