Tuinieren; tips en trucs voor het telen van andijvie

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van andijvie Het verschil in smaak tussen verse andijvie uit eigen tuin en andijvie uit de supermarkt of bij de groenteboer vandaan is aanzienlijk groot en het loont dan ook absoluut de moeite om je eigen andijvie te kweken. Andijvie is geen veeleisende groente om te telen en vraagt niet veel aandacht maar het is wel belangrijk om de juiste soort andijvie te kiezen. Mocht je maar een klein stukje grond tot je beschikking hebben dan kun je ook overwegen om maar een paar kroppen te kweken maar zaai nooit alles tegelijk anders zit je in één week met een gehele oogst aan andijvie in huis.

Inhoud


Zaaien & opkweken

Andijvie is een plant die ontstaat uit een zaadje. Als je zelf met zaden wilt werken kun je dat op twee manieren doen; of je zaait de zaden meteen ter plaatse in de tuin, je hoeft de plant dan niet meer te verhuizen. Of je geeft de plant een kleine voorsprong door hem voor te zaaien in een kas. De tweede manier verdient absoluut de voorkeur.

Zaaien

Als je de andijvie ter plaatse wilt zaaien kan je dat doen vanaf halverwege april. De oogst zal dan rond de maand juni zijn. Je moet de andijvie in ieder geval oogsten voordat ze begint te bloeien!
Maar zoals net gezegd kan je de andijvie beter eerst voor zaaien onder glas. Het zaadje heeft dan rustig de tijd om te kiemen en is tijdens het (tere) kiemproces beschermt tegen regen en wind. Als je gaat voorzaaien kan je al beginnen met zaaien in het vroege voorjaar. Zaai de zaden bij voorkeur in een tray en niet te dicht op elkaar. Zet de zaaitrays onder koud glas (koude kas). Zaai niet te veel tegelijkertijd anders zit je straks met heel veel andijvie in één keer. Wil je langer van je andijvie genieten zaai dan om de 2 á 3 weken een tray.

Uitplanten

Plant de zaailingen uit in de maand april. Als het goed is heb je dan mooie kleine groene plantjes met een paar blaadjes. Omdat de andijvie is "opgegroeid" in de koude kas hoef je haar niet eerst af te harden (aan de buitentemperatuur te laten wennen) voordat je gaat uitplanten. Oogst de andijvie in juni voordat ze begint met bloeien.

Teeltwijze

Andijvie kent twee soorten; krulandijvie en breedbladige andijvie. Beide soorten gebruik je voor andere gerechten. De krulandijvie is met name geschikt om rauw gebruikt te worden in bijvoorbeeld een stamppot rauwe andijvie. De breedbladige andijvie daar en tegen is meer geschikt om te koken en te stoven.
Vooral de krulandijvie is met name goed geschikt voor de zomerteelt.

Bodem & bemesting

Andijvie kan op elke grond, die vochthoudend en voedzaam is, uitgeplant worden. Geef de grond voor het uitplanten alvast wat basisbemesting zoals stalmest of compost. Wil je de andijvie een beetje extra helpen dan vinden ze stikstof lekker! Dit zit bijvoorbeeld in bloedmeel.

Teeltzorgen

Andijvie is gevoelig voor de ziekte genaamd rand. Dit klinkt erg, maar valt enorm mee. Rand betekent dat de randen van de andijvie bruin kleuren en snotterig worden. Snijd de rand, zodra je deze ziet, meteen van de andijvie. De rest van de andijvie is dan nog prima geschikt voor consumptie!

Oogst & bewaren

Oogst de andijvie door deze onderaan bij de steel af te snijden. Eet de andijvie meteen dezelfde dag. Andijvie is helaas geen groente de je lang kunt bewaren.

Bewaren

Heb je toch een keer te veel andijvie geoogst? Dan kan je de andijvie vaak nog wel een dag bewaren. Rol de andijvie in een krant en leg deze in de groentelade van de koelkast. Weet je bij het oogsten al dat je de andijvie tot de volgende dag wilt bewaren, oogst haar dan met wortel en al. Spoel de grond van de wortels en rol de andijvie in een krant. Op deze manier blijft er nog wat vocht achter in de wortels en komt de andijvie niet meteen helemaal droog te staan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdHet zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdTeel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, r…
De groententuin: blad- en stengelgroentenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Wintergroenten uit eigen tuinWintergroenten uit eigen tuinMet de meeste wintergroenten voor eigen tuin begint u al in het voorjaar. Het is ook mogelijk om in de herfst nog wat gr…

Tuinieren: tips en trucs voor het telen van paprikaTuinieren: tips en trucs voor het telen van paprikaDe paprika is een plant die van oorsprong afkomstig is uit het warme Midden-Amerika en heeft dan ook veel warmte en zonl…
Helleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus kun je onderverdelen in verschillende soorten. De naam kerstroos, ook wel winterroos genoemd slaat meestal op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jensb, Pixabay
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.