Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bieten

Tuinieren; tips en trucs voor het telen van rode bieten De rode biet - in de volksmond ook wel kroot genoemd - behoort tot de wortelgewassen en is niet alleen een lekkere maar ook zeer opvallende groente door haar rood/paarse kleur. Bij het telen van rode bieten krijg je zelden te maken met ziekten of plagen en ook op het gebied van de verzorging tijdens de groei is de rode biet een gemakkelijk te telen groente. Naast de rode bieten zijn er tegenwoordig ook bieten in andere kleuren te krijgen zoals wit, rood/roze en zelfs oranje!

Inhoud


Zaaien & uitplanten

Rode bieten kunnen op twee manieren geteeld worden; direct in de volle grond of door middel van voorzaaien en opkweken in een koude kas. Mocht je de beschikking hebben tot een koude kas dan verdient voorzaaien de voorkeur aangezien de bieten dan over het algemeen sterker zijn als de in de volle grond worden uitgeplant.

Zaaien

Rode bieten kunnen op twee manieren gezaaid worden; direct in de volle grond of voorzaaien in een koude kas*. Mocht je de beschikking tot een kas hebben dan verdient voorzaaien de voorkeur aangezien de zaailingen dan een stuk sterker zijn als ze buiten worden uitgeplant. Bij het zaaien in de volle grond is het van belang dat de grond goed wordt voorbereid door haar onkruidvrij te maken, goed om te spitten en (indien nodig) te bemesten. Plant de bietenzaden niet te diep en dek ze voorzichtig af met een klein laagje aarde. Geef na het zaaien een beetje water.

Bij het voorzaaien van bieten in een koude kas kun je het beste gebruik maken van een zogenaamde zaaitray die het uitplanten in een later stadium aanzienlijk makkelijker maakt. Gebruik voor het zaaien in een zaaitray speciale zaai- of stekgrond of meng deze zelf door 4/5 delen potgrond te mengen met 1/5 deel brekerzand. Zaai één zaadje per vak, dek af met een klein laagje aarde en geef een beetje (!) water. In tegenstelling tot vele andere groenten hebben bieten enige tijd nodig om te kiemen en het kan dan ook twee tot drie weken duren voor de eerste zaailingen boven de grond uit komen. Verwijder direct na het opkomen het teveel aan zaailingen anders krijg je ze later bij het uitplanten niet meer uit elkaar zonder de wortels te beschadigen! Mocht de grond erg koud zijn dan kun je deze twee weken voor het uitzaaien opwarmen door er een zwart zeil overheen te spannen.

* Een koude kas is een onverwarmde kas met een minimale temperatuur tussen de 5° en 8° Celsius.

Uitplanten

Als je de bieten in de maand maart voorzaait kun je deze in april buiten uitplanten. Mocht de grond erg koud zijn dan kun je deze twee weken voor het uitzaaien opwarmen door er een zwart zeil overheen te spannen. Zorg bij het uitplanten dat de grond goed is voorbewerkt, vrij van onkruid en waar nodig bemest en plaats de zaailingen niet te diep in de grond. Geef na het uitplanten regelmatig water maar houd hierbij rekening met nachtvorst. Als de bieten in maart/april worden gezaaid en uitgeplant kan je in de maanden juni en juli oogsten.

Bodem & bemesting

Rode bieten zijn weinig veeleisende groenten op het gebied van de bodem en bemesting. Als je de aarde van je moestuin goed verzorgd, voelt de rode biet zich er al snel thuis.

Bodem

Een goede bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je moestuin en het is dan ook van belang de grond vrij te houden van onkruid. Spit voor je begint met zaaien de grond goed om en bemest met oude stal- of koemest aangezien hier diverse voedingsstoffen inzitten die zorgen voor een goede bodemstructuur. Rode bieten houden bij voorkeur van een luchtige en vochtige grond, geef dus regelmatig water.

Bemesting

Spit in de wintermaanden een handje koemestkorrels door de grond voor de nodige extra voeding en geef de bieten tijdens hun groei wat patentkali. De patentkali zorgt voor een krachtige groei en mooi gevormde en smaakvolle bieten.

Teeltzorgen

Rode bieten zijn weinig gevoelig voor ziekten of plagen en zijn daardoor een zeer gemakkelijke groente om te telen. Op het gebied van insecten kun je - in uitzonderlijke gevallen - last krijgen van het bietekevertje of de bietevlieg en op het gebied van schimmels kunnen je bieten mogelijk worden aangetast door wortelbrand of schurft.

Uitdunnen

Het belangrijkste bij het telen van rode bieten is dan ook niet het bestrijden van ziekten of plagen, maar het uitdunnen van de planten zodra ze beginnen te groeien. Wacht je te lang met het uitdunnen dan eindig je met een enorme kluwen aan bietenplanten die je met geen mogelijkheid meer uit elkaar krijgt zonder deze te beschadigen. Zaailingen in de koude grond kun je uitdunnen door deze simpelweg (voorzichtig!) uit de grond te trekken en de zaailingen in een zaaitray kun je uitdunnen door deze dicht bij de grond af te knippen.

Oogst & bewaren

Je kunt de bieten het beste met de hand oogsten aangezien de kans op beschadigingen dan het kleinst is. Bij een grote moestuin kun je overwegen de bieten uit te graven maar doe dit dan wel uiterst voorzichtig! Om de biet te oogsten pak je het loof (bladeren) zo dicht mogelijk bij de grond vast en trekt de biet in één keer uit de grond. Draai na het oogsten meteen het loof van de biet aangezien deze alleen maar vocht onttrekt. Draai bij voorkeur de loof met de hand van de biet, bij knippen van het loof blijft de biet vaak 'bloeden' waardoor ze aan smaak verliest.

Bewaren

Rode bieten kun je - zonder loof - een paar dagen bewaren op een koele en donkere plaats bij voorkeur in een kelder of schuur. Je kunt rode bieten beter niet in de koelkast bewaren aangezien het hier vaak te koud is, de rode bieten zullen dan snel aan smaak inleveren. Heb je heel veel bieten in één keer geoogst dan kun je overwegen een deel in te vriezen. Schil de bieten en kook ze vervolgens gaar. Laat ze afkoelen, snijd ze in de gewenste vorm, doe ze in een zakje en vries ze in. Wil je de kroten weer gebruiken, dan hoef je ze alleen maar op te warmen in.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten of kroten, alles over rode bietenRode bieten worden ook wel kroten genoemd. De wetenschappelijke naam van rode bieten of kroten is Beta vulgaris. Een rod…
Rode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten uit eigen moestuin oogstenRode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of…
Tuinieren: Tips en trucs voor telen van lente- en bosuiTuinieren: Tips en trucs voor telen van lente- en bosuiUien zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en naast de welbekende gele en rode ui zijn ook de lente- en bosui…
Wintergroenten uit eigen tuinWintergroenten uit eigen tuinMet de meeste wintergroenten voor eigen tuin begint u al in het voorjaar. Het is ook mogelijk om in de herfst nog wat gr…

Tuinieren: tips en trucs voor het telen van paprikaTuinieren: tips en trucs voor het telen van paprikaDe paprika is een plant die van oorsprong afkomstig is uit het warme Midden-Amerika en heeft dan ook veel warmte en zonl…
Helleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus (kerstroos): vaste plant die bloeit in de winterHelleborus kun je onderverdelen in verschillende soorten. De naam kerstroos, ook wel winterroos genoemd slaat meestal op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pompi, Pixabay
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.