De groententuin: blad- en stengelgroenten

Zelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten uit je eigen groententuin zijn smaakvoller, maar vaak ook wat kleiner dan je gewend bent uit de winkel. Het hebben van je eigen groententuin is goedkoper dan groenten kopen in de winkel. Je kunt zelf bedenken wat je wilt verbouwen, bijvoorbeeld blad- en stengelgroenten als prie, snijbiet en sla.
Prei (Allium Porrum) / Bron: Rasbak , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Prei (Allium Porrum) / Bron: Rasbak , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Prei

Prei is een stengelgroente waar ook het blad van wordt gebruikt. Het is familie van de ui. Prei heeft een lange ontwikkelingstijd. Zomerprei kun je vanaf januari in een binnenkas voorzaaien en in de vroege lente in een buitenbak zetten. Ze kunnen uitgeplant worden als ze ongeveer 20 centimeter lang zijn. De plantdiepte moet ongeveer 15 cm lang zijn, eventueel kun je de preiplant aanheuvelen zodat de onderkant van de plant mooi wit blijft. De herfstprie kun je in het voorjaar zaaien op een zaadbed. Het uitplanten kan dan in de vroege zomer zodat er vanaf september geoogst kan worden. Winterprei kan halverwege het voorjaar gezaaid worden. Het kan de hele winter in de tuin blijven. Zorg voor voldoende voedzame grond (mest of compost). Het afdekken met insectengaas helpt tegen diverse preiplagen.
Standplaats: Zon
Bodem: voedzame, lichte, doorlatende grond

Snijbiet

Snijbiet is een sierlijke plant in de moestuin. Je hebt snijbiet met rode stengels, rode nerven en rood blad, maar ook snijtbiet met rode stengels en donkergroen blad. Dan heb je ook nog snijbieten met een gele stengel en een lichtgroen blad. Het blad van de snijbiet kan verwerkt worden als spinazie en de stengels als bleekselderij. In het voorjaar kun je met voorzaaien beginnen. De plantjes kunnen dan in de volle grond om in de zomer geoogst te worden. Zaaien kan ook aan het einde van de zomer, maar dan direct in de volle grond, zodat het oogsten in de winter kan plaatsvinden. Let wel op met strenge vorst.
Standplaats: zon of halfschaduw
Bodem: vochthoudende voedzame grond

Andijvie

Andijvie is het makkelijkste te telen in de zomer. In het voorjaar levert het allerlei problemen op door te lage bodemtemperaturen in combinatie met verlengde zonuren, waardoor de andijvie makkelijk doorschiet. Bij het doorschieten vormt er een bloeistengel die in het zaad schiet. Het zaaien in de volle grond kan het beste rond de langste dag van het jaar. Zomerandijvie kan vanaf het voorjaar binnenshuis opgekiemd worden. Om de bitterheid bij de andijvie weg te nemen kun je het hart van de krop dichtbinden. Na een week begint het hart wit te verkleuren en is hij klaar om te eten.
Standplaats: zon
Bodem: lichte vochthoudende voedzame grond

Rucola

Rucola is een koolachtige plant. Het jonge blad wordt gebruikt als slasoort, maar ook als kruid, om bijvoorbeeld pizza of salades mee te kruiden. Ook de bloemen van de rucola zijn eetbaar. Meestal worden de bloemknoppen echter verwijdert om zaadschieten te voorkomen. Bij het oogsten neemt men het jonge blad, ongeveer een maand na het zaaien kan er geoogst worden. De rest van de plant kun je intact laten, zodat er nieuwe bladeren komen. Op die manier kun je meerdere keren oogsten van de rucolaplant. Zaaien kan vanaf het begin van het voorjaar. Voor een continue oogst dien je om de paar weken opnieuw te zaaien.
Standplaats: zon
Bodem: humusrijke, lichte grond

Sla

Sla komt in veel soorten: ijsbergsla, kropsla, eikenbladsla, lollo rosso, lollo biondo etc. Sla kan in januari voorgezaaid worden en daarna in de koude bak gezet worden. Vanaf februari kun je rechtstreeks in de koude bak zaaien. Vanaf april kun je rechtstreeks in de volle grond zaaien. Dit kun je blijven doen tot het begin van de herfst. Jonge slaplanten verdragen een lichte vorst beter dan oudere planten. Sla wordt vaak het slachtoffer van bladluis. Je kunt er kervel in de buurt planten tegen bladluis. Ook bij slakken is sla favoriet. Zorg ervoor dat de slaplant niet te lang nat blijft na het water geven. Geef liever 's morgens water, zodat het overtollige water verdampt. Voorkom het doorschieten door voldoende compost te geven, de sla op vochtvasthoudende grond te plaatsen, niet teveel dierlijke mest te geven en de grond niet te laten uitdrogen.
Standplaats: zon, halfschaduw
Bodem: humusrijke vochtvasthoudende grond.

Spinazie

Spinazie kun je het hele jaar verbouwen, wel dien je dan te zoeken naar welke soort in welk seizoen je kunt gebruiken. De zomerteelt van spinazie is het moeilijkst. De spinazie schiet snel door, de grond droogt snel uit. Kies in de zomer in ieder geval een beschaduwde plek voor je spinazie. In het voorjaar lukt de spinazieteelt het beste. Spinazie is gevoelig voor allerlei kwalen. Voorkom dit door voldoende water te geven, het overtollige water af te voeren, de planten niet te nat te houden, de spinazie niet op een plek te zetten waar het jaar ervoor aardappels hebben gestaan, het goede ras voor de periode te nemen en een ziekteresistente soort te kopen. Er bestaat ook wilde spinazie die smakelijk is. Het is een grootbladerig soort dat aan snijbiet doet denken.
Standplaats: zon
Bodem: lichte, humusrijke grond, niet te zanderig of te kleiig, goede bemesting
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdHet zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdTeel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, r…
Moestuintjes Albert Heijn ontkiemd, hoe verder?Sinds de bekende Moestuintjes van Albert Heijn is zelf groente, fruit en kruiden kweken in populariteit toegenomen. Een…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…

De groententuin: wortel-, knol- en bolgewassenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
De groententuin: het zaaienDe groententuin: het zaaienZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.