Geurende bloemen en planten maken een paradijs van uw tuin

Geurende bloemen en planten maken een paradijs van uw tuin Bijna alle bloemen en planten hebben een bepaalde geur, maar bij sommige kan die geur echt bedwelmend zijn. Het is bijvoorbeeld heerlijk om eens rustig met de ogen dicht in een rozentuin te zitten, of om in het vroege voorjaar sterk geurende hyacinten binnen te halen. Een tuin vol bloemen en planten, waar het hele jaar door iets te beleven valt en waar geurende bloemen de beleving nog intenser maakt, kan na verloop van tijd een paradijsje worden voor de eigenaars. Het loont zich dan ook om vooral bij de aanleg van uw tuin te informeren naar planten met heerlijk geurende bloemen om in de zomer in uw tuin de tijd nog aangenamer door te kunnen brengen. Ook een bestaande tuin kan echter heel goed met geurende bloemen aangevuld worden.

Kiezen voor geurende bloemen

Wie een eigen tuin heeft, staat bij de inrichting en de jaarlijkse voorjaarsbeurt vaak voor een moeilijke keuze. De variatie in bomen, struiken, planten en bloemen is grandioos. Het kiezen voor een goede mix voor de eigen tuin wordt er wel leuker, maar beslist niet gemakkelijker door. Niet alleen de kleur van blad en bloemen, maar ook de geur is vaak een onderdeel van de beslissing om een bepaalde plant te nemen.

In tuincentra zijn steeds meer geurende bloemen te vinden

Vooral de laatste jaren wordt er in tuincentra steeds meer naar oude soorten planten met geurende bloemen gevraagd. Zo waren de heerlijk ruikende rozensoorten al bijna uit het tuinbeeld verdwenen, maar er komen er nu steeds meer soorten voor terug. Vooral de oude, Engelse soorten zijn veel gevraagd.

Geurende bloemen in het vroege voorjaar

Wie al heel vroeg geurende bloemen in de tuin wil hebben, plant vooral hyacinten, en Lelietjes van Dalen. Vooral de laatste plantjes gaan vaak een eigen leven leiden en planten zich via de wortels goed voort. Ze groeien vaak in het wild in bossen, dus wie een groepje bomen in de tuin heeft staan kan ze daar dichtbij planten en hoeft er daarna nooit meer naar om te kijken, maar ook op andere plaatsen in de tuin doen ze het goed.

De geur houdt binnen niet lang

Lelietjes van dalen, hyacinten en seringen kunnen geplukt en met wat blad in een vaasje gezet worden, maar vooral de Lelietjes van Dalen en seringen geuren daar hooguit een dag of misschien zelfs twee dagen nog door. Langer houdt hun geur het daar meestal niet uit. In de tuin staan en geuren de bloemen echter langer.

Bloeiende bomen in de tuin

De Japanse kers met zijn donker roze, bijna paarse bloemen, de prunus met zijn lichtroze bloemen kunnen enorm geuren tijdens hun bloei in het vroege voorjaar. Ook de bloemen van de lijsterbes geven tijdens de bloei een zoete geur af. Overigens zijn ook de bloemtrossen van lindebomen sterk zoet geurend. Afgesneden takken met bloesem van de Japanse kers of prunus houden het wel een weekje in een vaas uit als ze tenminste goed schuin afgesneden worden, maar het meeste plezier hebt u er toch buiten van. Overigens geuren alle bloeiende fruitbomen ook.

Klimaateffecten

Behalve mooi zijn bomen vooral ook nuttig. Vooral de loofbomen. Vooral volwassen bomen zetten CO2 om in zuurstof. Met het planten van bomen werkt u dus mee aan de verbetering van het klimaat. Behalve dat is een tuin met bomen altijd koeler dan een tuin zonder bomen.

Struiken, zoals de sering, met geurende bloemen

Veel bloeiende struiken geuren heerlijk. Zo is er natuurlijk de sering, die in het voorjaar de hele omgeving laat genieten van haar doordringende bloemengeur. Seringenstruiken kunnen witte bloemen hebben, maar ook in licht lila, licht paars en donker paarse kleuren. De sneeuwballenstruik geurt eveneens in dezelfde tijd in het voorjaar.

Kamperfoelie en lavendel

De kamperfoelie is eigenlijk een woekerende struik en moet binnen de perken gehouden worden. Snoei haar gewoon terug tot de maat die u in uw tuin wilt hebben. Kamperfoelie kunt u ook langs een hekwerk of langs een pergola op laten klimmen. Kamperfoelie bloeit (en geurt) wat later dan de seringen en de sneeuwballen. Dat geldt ook voor de de lavendelstruik en de vlinderstruik, die overigens zo heet, omdat zijn nectar inderdaad vooral vlinders aantrekt. Met een dergelijke struik heeft uw tuin aantrekkingskracht voor de vlinders in uw buurt.

Mimosa en jasmijn maken van uw tuin een paradijs van geuren

Mimosa is een andere, voor veel mensen lekker ruikende bloem met prachtige gele kleuren. De jasmijn is een struik die in haar bloeitijd veel mensen aantrekt door haar zoete, aantrekkelijke geur en haar prachtige witte bloemen. Seringen houden het in een vaas soms een week uit.

Geen sneeuwballen in de vaas

De sneeuwballen zijn echter niet zo geschikt voor in de vaas. Ze hangen vaak al snel omlaag en houden het in de vaas ook niet zo lang vol als aan de struik. Lavendel kunt u tijdens de bloei binnenhalen en in een vaasje zetten. Na de bloei kunt u de gedroogde bloemen in een stoffen zakje opbergen en als middeltje tegen de motten in de linnenkast leggen. Motten haten lavendelgeur.

Geurende bloemen van bekende en oude soorten planten

Geurende planten zijn overal te vinden. Zo is de lathyrus (een siererwt) een zeer dankbaar eenjarig klimplantje dat met vele vrolijke kleuren en lekker geurend uw tuin de zomer door helpt. Zolang u er de uitgebloeide bloemen uitplukt zal het bloemen blijven leveren. Geen wonder dat dit plantje zo gewild is bij tuiniers zonder groene vingers, want er is niet veel voor nodig om het te kweken. Het enige dat het nodig heeft is een klimrek langs de muur, gaas, of iets anders, waaraan u het kunt vastbinden bij het naar boven klimmen.

Fresia's hebben een beschutte en lichte plaats nodig

Fresia’s zijn eveneens sterk geurende bloemen, die op beschutte plaatsen in de tuin kunnen overwinteren en elke zomer bloemen krijgen. Voor de rest geuren eigenlijk alle zomerbloemen, zoals salvia’s geraniums, ageratum, verbena, enzovoort, alleen niet op dezelfde tijden en niet allemaal even sterk. Sommige bloemen geuren het sterkste overdag, anderen tegen de avond en er zijn zelfs bloemen die alleen ’s nachts geuren.

De geur en de kleur van rozen

De roos is de lievelingsbloem bij uitstek. Vooral de rode roos is het symbool van de liefde en wordt graag gegeven als blijk van genegenheid en liefde. Ook de gele theeroos en rozen in andere kleuren zijn graag geziene gasten buiten in de tuin, als cadeau en vooral ook binnenshuis in de vaas. Rozen worden, evenals orchideeën, als edele bloemen beschouwd en hebben vaak een streepje voor op andere bloemen. Vooral de geurende rozen worden overigens tegenwoordig weer volop in tuinen geplant.

Oude soorten geurende rozen zijn weer gevraagd

Oude, soms vergeten wilde soorten die een heerlijke rozengeur leveren, zijn nu weer erg in trek. Engelse tuinen staan bekend om het gebruik van oude rozenstruiken en klimrozen, die in de oude tuinen zelfs hoog in de bomen klimmen en bij een goede verzorging enorme bloemtrossen kunnen opleveren. Rozen hebben als enig nadeel dat ze nogal gevoelig zijn voor luis. Wie echter in het begin van het voorjaar goed controleert kan het probleem meteen de kop indrukken als het zich voordoet.

Ook kruiden kunnen heerlijk geuren in uw tuin

Ook kruiden kunnen geur afgeven. Neem bijvoorbeeld het basilicum, dat bij de eerste de beste aanraking van het blad al een sterke geur verspreidt. Munt en citroenblad geven bij aanraking eveneens een sterke geur. Ook de paarse bolbloemen van het bieslook geuren op bepaalde momenten. Wie een kruidentuintje aanlegt zal dan ook na verloop van tijd versteld staan van de geuren en de kleuren en heeft op die manier een aantal natuurlijke smaakmakers voor het eten binnen handbereik.

Insecten houden van kleur en geur in uw tuin

Wie bloeiende en geurende planten, struiken en bomen in de tuin heeft staan, krijgt er automatisch ook insecten bij. Vooral bijen en hommels komen af op de nectar in de bloemen. Vlinders weten uw tuin ook te vinden en waar insecten rondvliegen zijn de vogels meestal niet ver weg. Een geurende tuin is een levend paradijsje voor mens en dier.

Niet iedereen stelt prijs op sterk geurende bloemen

Geur is overigens voor iedereen verschillend. De een vindt de geur van seringen heerlijk, de ander wil de bloemen beslist niet binnen in een vaas hebben, omdat de geur hem of haar irriteert. Ook hyacinten en Lelietjes van Dalen geuren sterk. Er zijn zelfs mensen die daar misselijk van kunnen worden en de geur gewoon niet uit kunnen staan. Hetzelfde geldt immers voor parfumgeuren. Wat de een juist een lekker geurtje vindt, jaagt de ander de deur uit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesItaliaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesDeze heerlijk geurende plant kunt u zich wellicht nog herinneren uit uw vakanties in Italië. In mediterrane landen komt…
Mooie planten voor in volle zonMooie planten voor in volle zonHeb je een tuin met veel zon, dan heb je geboft. Veel bloemen en planten komen mooi tot hun recht in de volle zon. Dat w…
Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…

De natuurlijke tuin wint meer terrein en geeft rustDe natuurlijke tuin wint meer terrein en geeft rustDe natuurlijke tuin is flink in opmars. Ook tuinen worden tegenwoordig volgens duurzaamheid en harmonie ingericht. Het i…
Moestuin: eetbare sierplantenMoestuin: eetbare sierplantenPlanten die eetbaar zijn kunnen daarnaast ook mooi zijn. Wanneer je een schitterende tuin wilt creëren die je bovendien…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.