Moestuin: eetbare sierplanten
Planten die eetbaar zijn kunnen daarnaast ook mooi zijn. Wanneer je een schitterende tuin wilt creëren die je bovendien kun opeten, gebruik je de tuin multifunctioneel. Ook voor mensen met een balkon geldt dat onderstaande planten zeer goede sierplanten zijn. Als je van potten gebruik maakt, kweek dan het liefst in grote, diepe potten en doe twee kruiden bij elkaar in een pot.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Oost-Indische kers
De
Oost-Indische kers krijgt schitterende bloemen. Je kunt stokken in piramidevorm zetten zodat de Oost-Indische kers ertegenop klimt. Als de zomer zijn hoogtij viert zul je een schitterende bloemenpiramide gecreëerd hebben. Van Oost-Indische kers zijn zowel de bladeren, bloemknoppen, bloemen als zaden eetbaar. Meng af en toe een paar blaadjes door een salade voor een pittige taste. Je kunt de bladeren ook versnipperen en op een warm bord rijst sprenkelen. De bloemen zijn niet alleen schitterende decoratie maar ook voedzaam en gezond. De pittige zaden van deze plant moet je niet allemaal opeten; bewaar een handvol voor het volgend jaar zodat je de plant weer in je tuin hebt.
Goudsbloem
Calendula of goudsbloem wordt door velen een schitterende sierplant gevonden. De bloemblaadjes van goudsbloem zijn prima eetbaar. De bloemblaadjes doe je in soepen, salades, aardappelpuree, vruchtensalades en rijst. Je kunt de bloemen samen met Oost-Indische kersbloemen door roomboter doen om een heerlijke oranje bloemenboter te maken; een grappig smeersel op toastjes tijdens zwoele zomeravonden. Oranje bloemenboter is een lekkere keus op de snacktafel of ter aanvulling van de
10 oranje snacks voor tijdens een voetbalwedstrijd. Goudsbloem wil het liefst groeien op een zonnig plekje. De zaden die je aan het eind van het seizoen krijgt kun je bewaren en het jaar erop vanaf maart zaaien. De plant zal zich ook zelf uitzaaien.
Bieslook en Chinese bieslook
Bieslook is een vaste plant. Je kunt ook de zaadjes bewaren en uitzaaien; al na een week of zes zal de eerste bieslook oogstbaar zijn. Bieslook is een dankbaar kruid in de tuin. Wanneer hij bloeit krijgt hij mooie bolvormige paarse bloemen. Voor de variatie kun je bieslook en Chinese bieslook in één pot doen of naast elkaar in de volle grond planten. Chinese bieslook heeft bredere stelen en witte bloemetjes die meer op daslookbloemetjes lijken. Het smaakt licht knoflookachtig.
Crosne of Japanse andoorn
Japanse andoorn zijn spiraalvormige knolletjes die we in
Nederland niet zo goed kennen maar in Frankrijk een alom gewaardeerde lekkernij zijn. Crosne kan op dezelfde manier bereid worden als
aardappel. Je kunt ze frituren, bakken, koken, roosteren of gratineren. Voor het bereiden moet je ze goed met een borsteltje schoon maken totdat ze zandloos zijn. De plantjes moeten 10 centimeter uit elkaar staan. Japanse andoorn kan 50 centimeter hoog worden. Hij kan zowel in de zon als in halfschaduw groeien.
Rucola
Rucola groeit her en der in
Amsterdam wild in parken en bermen tussen het gras. Het is familie van de
radijs. Rucola is een pittig slasoortje. Daarom wordt het ook mosterdkruid genoemd. Een andere naam is raketsla of roquette; omdat het zo snel groeit. Wanneer je eenmaal rucola in de tuin hebt kun je ervan blijven plukken; de plant maakt steeds nieuwe blaadjes aan.
Tuinbonen
Tuinbonen groeien graag in de zon. Je kunt ze in een pot of de volle grond planten. De bonen worden vrij groot. Je kunt in tegenstelling tot wat veel Nederlanders doen de bonenschil ook opeten. Het is een makkelijke plant die vroeg in het jaar, vanaf maart geplant kan worden.
Bloedzuring
Wanneer je echt deep down back to basic wilt gaan, plant je bloedzuring in de tuin. Deze hoogst sierlijke plant behoort tot het oervoedsel van de bataven. Bloedzuring is een Nederlandse plant. Hij doorstaat de winter met gemak. In het tweede jaar gaat de plant bloeien met een zeer mooie aren. Bloedzuring is vrijwel het hele jaar door eetbaar. De blaadjes smaken licht zurig; de jonge blaadjes zijn malser en minder zuur. Bloedzuring is een schitterende aanvulling in een salade. Als de plant gebloeid heeft kun je hem terugsnoeien oftewel oogsten.
Daslook
Daslook was vroeger een in het wild voorkomende plant in Nederland maar hij komt nu steeds minder voor omdat de oorspronkelijke loofbossen hebben plaats gemaakt voor uitheemse dennenbossen, met dank aan staatsbosbeheer. Net over de Duitse grens groeit daslook nog steeds volop in het wild. Daslook staat in bloei voordat de bomen bladeren dragen. Hij heeft schitterende witte bloemen. Deze zijn samen met de bladeren eetbaar. Uiteraard is daslook familie van de bieslook en
ui. De bladeren smaken ui-achtig. Je kunt deze prima door de gekookte
zilvervliesrijst doen of in een salade mixen. Met versnipperde daslook kun je een prima kruidenboter maken. Na zijn bloeiperiode trekt daslook zich langzaam terug in de grond om het jaar erop in volle glorie te herleven. Sommigen mensen graven de daslookbolletjes op omdat deze grote culinaire waarde hebben. Dat kun je doen als je er heel veel hebt; je wilt natuurlijk wel dat de plant weer terugkomt het jaar erop.
Palmkool
Palmkool is een lekkere koolsoort die twee jaar lang een goede oogst geeft. Het is één van de weinige groenten die van de herfst tot in februari geoogst kan worden. Palmkool kun je roerbakken; het is aan te raden om de hardere nerfdelen los te bakken; deze hebben een baktijd van 10 minuten. De rest kun je de laatste twee minuten meebakken. Palmkool oogst je van onderen af zodat het plantje steeds meer op een palmboompje gaat lijken. Denk eraan het groene topje nooit te oogsten; dat overleeft de plant niet.
Paardenbloem
Voor veel mensen klinkt het gek om
paardenbloem te planten in de tuin. Vroeger, tot 100 jaar geleden. werd paardenbloemblad in het donker gekweekt zodat je witte molsla kreeg. Dit werd als delicatesse beschouwd en werd verkocht in heel Europa; op de markten van Parijs behoorde het tot de vast verkochte groenten door kieskeurige Fransen. De paardenbloem geeft uiteraard zeer mooie gele bloemen. Daarnaast zijn de bladeren eetbaar en heel gezond; ze stimuleren onder andere de lever en het is een vochtafdrijvend middel. Een klein stukje van de tuin kun je reserveren voor paardenbloemen zodat je dagelijks wat blaadjes kunt plukken om de salade te verrijken. Paardenbloemblad past ook goed versnipperd door de rijst. We zagen al dat je datzelfde kunt doen met Oost-Indische kersblad en daslook. Het is prima mogelijk om een mix van deze drie ongekookte groente door nog warme rijst te doen. Zo verrijk je rijst met verse groente uit eigen tuin. Het is extra leuk omdat je de groente niet kookt; door de hete rijst zullen ze vanzelf een beetje gaar worden. Al deze drie groenten zijn prima rauw te eten, dus hoef je ze niet perse te koken.
Lees verder