Geurende bloemen en planten voor de tuin

Geurende bloemen en planten voor de tuin Een tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de meeste mensen nog beter. Er zijn bloemen die je al van verre ruikt, andere ruik je pas als je zo ongeveer je neus erin steekt. Behalve geurende bloemen zijn er ook veel planten die geur afgeven als je langs het blad wrijft of als het blad gekneusd wordt. Geurende bloemen of planten doen het goed als ze in de buurt van de voordeur of bij het terras geplant zijn. Niet iedereen ervaart geuren op dezelfde wijze, wat de één een heerlijke geur vindt, zal een ander vinden stinken. Wil je het hele jaar door een geurende tuin, dan is het belangrijk om planten te selecteren die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien.

Het belang van geur

Geur is niet alleen van belang voor het geluksgevoel in huis, ook de tuinbeleving wordt beïnvloed door geuren van de planten en bloemen die er geplant zijn. Geurbeleving is erg persoonlijk, wat de één een heerlijke geur vindt kan voor de ander een vreselijke (zware of vieze) lucht zijn. Houd bij het aanplanten dus rekening met de geurbeleving van alle gezinsleden.

Het kiezen van geurende planten en bloemen

Je kunt bij het kiezen van de juiste planten voor jouw tuin rekening houden met het jaargetijde waarin de geuren merkbaar moeten zijn en met de mate waarin de planten geur afgeven. De geur van bloemen kan vluchtig of verfijnd zijn, maar de geur kan ook zwaar en/of overweldigend zijn.

De juiste standplaats

Voor de planten zelf is het van belang dat ze op een juiste standplaats in de tuin worden aangeplant. Een zonminnende plant zal het niet lang volhouden in de schaduw. Maar om de geur van de planten te kunnen ruiken is het ook van belang dat ze dichtbij genoeg staan om ze te kunnen ruiken. Planten waarvan het blad geur afgeeft bij aanraking kunnen bijvoorbeeld goed langs een tuinpad aangeplant worden. Als je erlangs loopt komen de geuren dan vanzelf vrij.

Geurende bloemen

Lavendel (lavendula) is een langbloeiende plant waarvan de bloemen een heerlijke geur afgeven. De plant bloeit van mei tot in september, zodat je lange tijd van de heerlijke geur kunt genieten. Ook het blad geeft bij kneuzen een lekkere geur af.

Sering (Syringa) bloeit in het voorjaar en kan afhankelijk van de soort een zoete of kruidige geur afgeven. Je kunt een seringenboom of struik planten, maar een dwergsering in een pot op het terras is ook een goede mogelijkheid, zeker voor een kleine tuin.

Kamperfoelie (Lonicera) is een mooie klimplant die schuttingen, hekken, muren en pergola ís kan bedekken. Er zijn soorten die een heerlijke geur afgeven. De bloemen van Kamperfoelie zijn mooi om te zien en deze klimplant is vrij gemakkelijk in onderhoud.

Tabaksplant (Nicotiana sylvestris) is een langbloeiende plant met grote witte hangende bloemen die heerlijk geuren. Het is een eenjarige plant die vooral ís avonds een lekkere geur verspreidt en die dan ook aantrekkelijk is voor nachtvlinders.
Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) bloeit in mei met kleine witte, sterk geurende bloemen. Het is een bosplant, die in de tuin goed onder bomen en struiken kan groeien. Het is een bodembedekker, die zich snel uitbreidt.

Planten met geurend blad

Kattenkruid (Nepeta faassenii) is een langbloeiende plant met grijsgroen blad en blauw/paarse bloemen gedurende de zomer. Het blad is heerlijk geurend. Zoals de naam al aangeeft wordt de plant erg gewaardeerd door katten. Ze gaan soms midden in de plant liggen. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Dropplant (Agastache) is verkrijgbaar met blauwe of witte bloemen. Het blad geeft bij aanraking een drop-/anijsgeur af. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De plant zaait zichzelf uit en houdt zichzelf zo in stand in de tuin.

Pindakaasplant (Clerodendrum bungei) bloeit van augustus tot in oktober met roze bloemen. Het blad geeft de geur van pindakaas af als het blad gekneusd wordt.

Citroenverbena (Aloysia triphylla) is een matig winterharde plant met blad dat een flinke citroengeur verspreidt. De plant bloeit met lichtpaarse bloemen van juni t/m september.
© 2016 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurende struiken in de tuinPlanten kiezen voor een geurtuin is een verhaal op zich. Geur kun je niet met je ogen beoordelen, maar wel met je neus.…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Dianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDianthus Kahori: geurende bloemen, groenblijvend, winterhardDe Dianthus Kahori is een anjer die in 2007 is geïntroduceerd in ons land. Kahori betekent geurend en dat past goed bij…
Geurende bloemen en planten maken een paradijs van uw tuinGeurende bloemen en planten maken een paradijs van uw tuinBijna alle bloemen en planten hebben een bepaalde geur, maar bij sommige kan die geur echt bedwelmend zijn. Het is bijvo…

Regelbare vijverpompen, ideaal voor ieder jaargetijdeRegelbare vijverpompen worden alsmaar meer verkrijgbaar. Steeds meer fabrikanten spelen in op een vijverpomp die perfect…
Siergrassen: een aanwinst voor iedere tuinSiergrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen zodoende in grote en kleine tuinen worden toegepast. Ze…
Bronnen en referenties
  • http://plantnu.nl/nepeta-faassenii
  • http://plantnu.nl/dropplant-of-agastache
  • http://plantnu.nl/lonicera-periclymenum-serotina
  • http://plantnu.nl/syringa-meyeri-palibin
  • http://plantnu.nl/lavandula-blue-scent
  • http://plantnu.nl/clerodendrum-bungei
  • https://www.vreeken.nl/542450-nicotiana-sylvestris
  • http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/lelietje-van-dalen-convallaria/
  • http://www.tuinkrant.com/plantengids/kruiden/35639.htm
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.