Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum Jasminoides

Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum Jasminoides Deze heerlijk geurende plant kunt u zich wellicht nog herinneren uit uw vakanties in Italië. In mediterrane landen komt deze klimplant veelvuldig voor. Maar ook in Nederland kunt u van deze plant, als kuipplant, veel plezier hebben.

Italiaanse Jasmijn

Deze, oorspronkelijk uit Japan afkomstige plant draagt in de zomer en aan het begin van de herst, witte, heerlijk geurende bloemen. In landen zoals Italië is het een veelvoorkomende en geliefde klimplant. De geur wijst u de weg. Ook in Nederland is deze plant redelijk goed te houden. Voornamelijk als kuipplant. De combinatie tussen veel regen en vorst kan de plant wel eens te veel worden. Bij strenge vorst kunt u de plant het beste op een half beschaduwde plek inpakken met bijvoorbeeld noppenfolie. Ook zijn er mogelijkheden om kuipplanten te laten overwinteren bij kwekers.
Behalve onder de naam Italiaanse jasmijn wordt deze plant de laatste tijd ook aangeboden onder de naam Toscaanse jasmijn.

Uiterlijk

In de zachtere winters van mediterrane landen zal deze plant het gehele jaar groenblijvend zijn. In Nederland zal hij veel van zijn blad kwijtraken en nieuw blad vormen. Het groene blad wordt paars en valt in de lente als het nieuwe blad ontstaat af.
Zodra het nieuwe blad gaat groeien komen ook de bloemstengels al snel aan deze nieuw takken. Trossen witte, kleine bloemen zullen op het nieuwe hout ontstaan. De relatief kleine bloemen hebben vijf smalle bloemblaadjes en lijken een beetje op windmolentjes. Het is net alsof de bloemen zouden kunnen gaan draaien zoals de windmolentjes die u vast wel voor uw kinderen heeft gekocht. De donkergroene bladeren maken een scherp contract met het wit van de bloemen. De Trachelospermum is een klimplant, of eigenlijk een slingerplant. Hij slingert zijn nieuwe takken om hekwerken, takken of andere steuncontructies heen. Van nature heeft de plant een warrig uiterlijk. Maar de geur, die niet te sterk is en bijna naar kauwgum ruikt maakt dit allemaal goed.

Standplaats

Plaats de Trachelospermum bij voorkeur op een zonnige plaats op uw terras. Geeft u de plant wel regelmatig water, in een pot verdampt water sneller dan in de volle grond. Niet geheel vorstbestendig. Een paar graden vorst kan geen kwaad, de combinatie met veel water en kou is schadelijker. Pak bij strenge vorst de plant in. Probeer de plant ook naar de winter toe wat droger te houden. Natuurlijk niet laten verdrogen. Overwinteren in een koude kas of serre is prima.

Kleur

Deze plant wordt voornamelijk aangeboden met witte bloemen, een enkele keer zijn de bloemen geel of zacht roze.

Snoeien

De plant kunt u snoeien, maar het is niet aan te raden. De plant heeft nu eenmaal een warrig uiterlijk. Snoeien beperkt de nieuwe bloemscheuten en in ons klimaat is de groei niet zo uitbundig.

Geur

De geur van deze plant is niet bedwelmend, wel opvallend. Het ruikt een beetje naar kauwgom. Een heerlijke subtiele geur.
© 2008 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de la…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemenWinterjasmijn met haar prachtige gele bloemenOver jasmijn bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat daarmee de boerenjasmijn wordt bedoeld, terwijl de…

Alle dieren in je tuinAlle dieren in je tuinBeestjes in je tuin zijn leuk, denk aan bijvoorbeeld vogeltjes, maar niet iedereen zit op mieren of slakken te worden. A…
Onderhoud van uw gazonHet aanleggen van een gazon is de eerste stap naar een mooie groene tuin. Om de gazon mooi te houden, dienen we hem rege…
Bronnen en referenties
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 05-04-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.