De natuurlijke tuin wint meer terrein en geeft rust
De natuurlijke tuin is flink in opmars. Ook tuinen worden tegenwoordig volgens duurzaamheid en harmonie ingericht. Het is niet meer de bedoeling dat men elk jaar nieuwe tuinornamenten aanschaft en nog meer potplanten op het terras zet, maar dat men elk nieuw jaar voortborduurt op de eenmaal goed ingerichte, natuurlijke tuin. Planten laten groeien en hooguit op enkele plekken en alleen waar het nodig is snoeien, is de nieuwe manier van tuinieren. Ze past ook bij de tegenwoordige hang naar duurzaamheid. Wie de eigen tuin volgens die inzichten behandelt, zal minder geld hoeven uit te geven aan steeds weer nieuwe planten en/of struiken en kan met een gedeeltelijke vernieuwing flink besparen op de kosten van de tuin.
Ook een natuurlijke tuin kan bijna onderhoudsvrij zijn
Geen enkele tuin is echt onderhoudsvrij. Ook betegelde tuinen moeten immers af en toe van groen en mos ontdaan worden en tussen de tegels groeit steeds opnieuw mos en onkruid. Zelfs worteldoek houdt niet de ongebreidelde groei van onkruid tegen. Ja, een tijdlang gaat het goed, maar dan komt er toch weer hier of daar iets boven en is er werk aan de winkel. De voorzieningen en inrichtingen van een “onderhoudsvrije tuin” zijn even kostbaar, soms zelfs meer nog dan de inrichting van een natuurlijke, groene tuin.
Verrassende paden in de natuurlijke tuin
Paden hoeven niet meer betegeld te worden, maar worden op een natuurlijke, grillige manier aangelegd met natuurlijke, onbewerkte houtsnippers. Wie daar nog eventueel worteldoek onder legt, zal een tijdlang het onkruid op de paden kunnen tegenhouden, maar net als bij een tegelpad, komt ook bij een pad van houtsnippers na verloop van tijd zo hier en daar wel wat boven. Het zaad vanuit de grond houdt u immers wel tegen, maar ook van boven valt er stof, grond en, via de uitscheiding van vogels en de invloed van de wind, ook zaadjes van paardenbloemen en andere bloemen op de paden. Krijgt dat zaad door regen genoeg vocht, dan zal het, evenals tussen de stenen, zelfs bovenop het worteldoek, wortel schieten.
Het terras als overgang naar de natuurlijke tuin
Het terras wordt op veel plaatsen nog betegeld, maar daarnaast wordt er vaak hout gebruikt. Steen vergaat niet. Hout slijt in de loop van de tijd echter wel. Tevens komt daar even snel groen mos op, dus steen en hout hebben allebei onderhoud nodig. Let bij het kiezen van uw materiaal voor het terras wel op dat het beslist niet glad mag worden als het regent.
Tuinmeubels
Kies bovendien tuinmeubels van duurzaam, stevig materiaal, waar u niet teveel aan hoeft te doen en die eventueel buiten kunnen blijven staan. Dat materiaal is meestal wel duurder, maar u hebt er meer gemak en langer plezier van. Op een mooie dag in de winter kunt u dan ook gebruik ervan maken als de temperatuur wat hoger is en het zonnetje schijnt.
Zitplekjes op diverse plaatsen in de tuin voor meer gemak en rust op prettige plekjes
Zorg niet alleen voor een terras, maar voor meer kleine zitplaatsen. Een dikke boomstronk, een enkel bankje van een brede plank of een enkele stoel kan daar al voor dienen. Op die manier kunt u ook de hele tuin benutten en er veel meer van genieten.
Inrichting van de natuurlijke tuin
Kies niet alleen voor mooi, maar ook voor gemak. Een ontwerp maken voor een nieuwe tuin hoeft overigens niet moeilijk te zijn. Daar zijn tegenwoordig al software programma’s voor waarmee u zelf een plan kunt maken, waarvoor u bij een tuinarchitect een hoop geld moet neertellen. Voer de goede maten in en begin met de planmatige aanleg.
Een enkele boom geeft al schaduw
Schaduwplekken in de tuin kunt u maken door met bomen en struiken te schuiven. Bekijk ook waar schaduw valt en waar de planten in de zon staan en kies daarnaar ook uw planten uit. Niet elke plant houdt van felle zon en niet elke plant houdt van schaduw.
Niet teveel potten in de tuin
Zet niet teveel bloempotten in de tuin. Die moeten allemaal regelmatig water hebben. Ook als u tijdens uw vakantie weg bent. Dan moet dat dus iemand anders komen doen. In de volle grond hebben de planten niet alleen meer en langer vocht, maar ook meer voedsel en houden het daar ook bij droogte langer uit.
Wel of niet een beeld in het groen zetten?
Wilt u graag een beeld in het groen, kies dan voor een enkel mooi exemplaar. Een enkel mooi beeld in de tuin valt meer op en is meer stijlvol dan een aantal beelden op verschillende plaatsen. Daar zijn de meeste tuinen ook te klein voor. De tuincentra hebben geprobeerd om tuinkeukens te verkopen, maar veel van die dingen nemen erg veel plaats in beslag en zijn dan ook meestal alleen voor de grotere tuinen geschikt.
Plaats voor kinderen
Hebt u kinderen, zorg dan dat er ook voor hen plaats is om te spelen. Kleintjes houden van een zandbak, die echter beslist niet te dicht bij huis moet staan, omdat u anders het zand al snel in uw huiskamer kunt begroeten. Is er plaats genoeg in de tuin, richt dan ook een speelplek met een schommel en een glijbaan in. Grotere kinderen hebben meer aan een speelgazon, waarop ze bijvoorbeeld badminton kunnen spelen.
Plaats voor vogels en insecten
Plaats vogelhuisjes en nestkastjes en zorg dat de tuin zo natuurlijk mogelijk ingericht is. Grillige en ronde vormen van gazon, terras, paadjes en borders maken de tuin levendig. Struiken en bomen bieden schuilplekjes aan vogels, insecten, egels, eekhoorns en andere kleine dieren. Met een regenton kunt u regenwater opvangen om de tuin tijdens droge perioden te begieten. Een kleine vijver, een watervalletje, of gewoon een drinkwaterbakje voor de vogels zorgt ervoor dat de tuin levendiger wordt en de vogels er kunnen drinken.
Oude bloemsoorten in de natuurlijke tuin planten
Steeds meer oude bloemsoorten verschijnen in de groene tuinen. Oude soorten geurende rozen, lupinen in verschillende kleuren, duizendschonen, lavendel en felgekleurde dahlia’s krijgen steeds vaker een mooi plaatsje in de tuin. Lupinen en duizendschonen zijn overigens tweejarige planten die zichzelf kunnen uitzaaien, maar waarvan u ook na de bloei het zaad kunt verzamelen en zelf uitzaaien op nieuwe plaatsen.
Let op de kleuren
Kies de planten uit naar eigen wens van kleurcombinaties. Sommige mensen houden van een bonte bloementuin, anderen hebben liever een tuin in twee of drie harmoniërende kleuren. Een tuin met slechts groen en witte bloemen kan heel mooi zijn, maar komt soms ook erg saai over. Zorg wel voor aan aangename combinatie van kleuren die bij elkaar passen of die juist tegengesteld fel van kleur zijn.
Water geven op warme dagen
Met water wordt door veel natuurliefhebbers voorzichtiger omgegaan. De sproeier wordt minder gebruikt en alleen planten die snel veel water via hun blad verliezen, krijgen ’s avonds met de gieter af en toe water en dan nog het liefst opgevangen regenwater.
Planten die diep wortelen
Dieper wortelende, vaste planten hoeven meestal niet besproeid te worden, want die vinden ook na een paar droge dagen nog altijd vocht in de diepere lagen van de grond. Geeft u die planten elke dag water, dan worden ze lui en wortelen meer aan de bovenkant van de grond, waardoor ze na verloop van tijd evenveel water nodig hebben als de eenjarige plantjes. Selectief water geven is daarom verstandig en bovendien goed voor uw beurs.
De natuurlijke moestuin wint meer terrein
Het inzicht van duurzaamheid en harmonie geldt niet alleen voor de siertuin, maar ook voor de eventuele moestuin. De grond bemesten met eigen compost, geen gif spuiten, niet overmatig schoffelen en de natuur voor een groot deel zijn gang laten gaan is de nieuwe en goede manier om met moeder natuur om te gaan. Natuurlijke, onbewerkte materialen doen het goed. Ook in de tuin. Steeds meer mensen ontdekken de nadelen van de onderhoudsarme tuinen die geplaveid zijn met stenen of grind en op warme zomerdagen een extra hittebron vormen. De natuurlijke tuin is een verademing