Kruiden kweken in uw eigen tuin is leuker dan u denkt
Kruiden groeien overal waar genoeg zon en genoeg vocht is. Daar hoeft u niet eens een eigen moestuin voor te hebben. Ook in een zonnig hoekje van uw aangelegde tuin of zomaar tussen de andere planten in kunt u kruiden kweken. Zelfs in een ruime bloembak op het terras of uw balkon voelen kruiden zich al snel helemaal thuis, mits ze maar goed en regelmatig verzorgd worden met licht en vocht. U hebt er de hele zomer en herfst veel plezier van, want u maakt elk diner smakelijker als u er verse kruiden in gebruikt. Haal een kruidenplantje, dat u langer dan twee weken houden wilt echter niet in de supermarkt, maar in een tuincentrum. Daar krijgt u een goed ontwikkeld en gezond plantje, dat zelfs op de vensterbank gedijt.
Zelf kruiden kweken in de eigen tuin is leuker dan u denkt
Het plezier van zelf kruiden kweken moet u ervaren. Het is gemakkelijk om kruiden te kopen en u hoeft er dan niet op te wachten tot ze volwassen zijn, maar het zelf kweken heeft zo zijn voordelen. U weet dan dat er niet mee geknoeid is en er geen schadelijke gifstoffen bij gebruikt zijn. Kruiden kunnen vaak ook gezaaid worden. Het zaaien van kruiden is heel eenvoudig en levert het meeste plezier. U ziet de plantjes kiemen en kunt het hele traject tot de volle uitgroei volgen. Het enige nadeel is dat u er al vroeg mee moet beginnen.
Al vanaf januari uitzaaien in een kweekbakje
Het uitzaaien van de plantjes kan al vanaf januari/februari in een kweekbakje of ook gewoon in potjes op de vensterbank. Vul het kweekbakje of het potje met potgrond, zaai er het zaad breed in uit (liefst niet al te dicht op elkaar) en strooi er een klein beetje potgrond overheen. Bevochtig daarna de grond met een plantenspuit of gewoon met een goed schoongemaakte spuitbus van bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel of iets dergelijks.
Vergeet niet de beluchting te regelen
Zet de beluchting van het kweekbakje half open en houd verder in de gaten dat de grond in de dagen erna niet uitdroogt. Na een paar dagen ziet u al groene puntjes boven de grond verschijnen. Niet alleen volwassenen, maar vooral kinderen vinden het zaaien van plantjes erg leuk om te doen. Let wel op dat in de tijd erna de grond niet uitdroogt.
Het planten van de jonge plantjes
Zijn de plantjes eenmaal stevig genoeg en hebben ze, behalve de twee eerste schutblaadjes, ook al twee echte blaadjes, dan kunt u elk plantje apart in een potje uitplanten, zodat ze de ruimte hebben om flink wortels te maken, waardoor ze groot en stevig kunnen worden.
Niet te lang wachten met verpotten van de planten
Wacht niet te lang met dat overplanten, want dan worden het lange, slappe plantjes en hebben ze meer tijd nodig om breeduit te groeien. Bij het kweken in een kweekbakje betekent dat, dat de plantjes verpoot mogen worden als ze bijna het plafond van het deksel raken. Zet de plantjes na het overplanten niet meteen in de zon, maar houd ze een dag of twee in de schaduw tot ze opnieuw stevig in de grond zitten.
Het grondmengsel voor de kruidenplantjes
Kies voor het voorbereiden van het kruidentuintje voor een mengsel van compost en biologische mest. Kunstmest is hier minder geschikt voor. Die zorgt voor een onnatuurlijk snelle groei en er blijven ook reststoffen van in uw kruiden zitten. Woont u in een gedeelte van het land waar zware kleigrond of (Limburgse) lössgrond ligt, meng er dan ook wat zand doorheen om de grond iets luchtiger te maken.
Let op vorst
Veel kruidenplantjes, zoals salie, zijn niet bestand tegen nachtelijke vorst en kunnen pas na half mei (na de IJsheiligen) in de volle grond gezet worden. Wilt u ze echter vroeger planten, maak er dan een kleine, lage kas van glas voor, die u overdag open kunt zetten en ’s avonds kunt sluiten. Die zijn in de handel te koop.
Kruidenplantjes kopen die goed verzorgd zijn
Wilt u niet wachten of hebt u geen “groene vingers”, koop dan plantjes en poot ze in uw tuin of in een bloembak. Koop nooit in een supermarkt kruidenplantjes die u de hele zomer wilt kunnen gebruiken. De kruidenplantjes daar worden vaak apart behandeld, zodat ze na twee weken al helemaal verslapt zijn, ondanks een goede verzorging. De supermarkt wil u immers na die twee weken weer graag een nieuw plantje verkopen. U doet er beter aan om plantjes op de markt te kopen, of nog beter, in het tuincentrum.
Planten in de tuin
Maak een plantgat, giet daar flink water in, haal de plant uit de pot en zet hem erin. Vul de grond aan, druk deze een beetje rondom de plant aan en geeft na het planten met een kleine gieter voorzichtig nog wat water. Zorg dat er tussen de verschillende kruidenplantjes minstens twintig centimeter ruimte is, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.
Kruiden kunnen in diverse maaltijden gebruikt worden
Een bosje verse peterselie, selderie, rozemarijn, tijm, en salie maakt een zelf getrokken bouillon voor de soep smakelijker, zeker als u daar nog een of twee laurierblaadjes aan toevoegt. Ook de bladeren van de maggiplant zijn bij het trekken van bouillon goed te gebruiken. Bij het bereiden van een groot stuk vlees, zoals beenham, past een apart gebakken combinatie van een dikke, gesnipperde ui, een gesneden lente ui, wat peterselie, selderie, rozemarijn en bieslook. Even aanbakken, bij het vlees in de pan doen en mee laten braden.
Lekkere jus met zelf gekweekte kruiden
U krijgt er naderhand een heerlijke jus van, vooral als u na het braden het vlees uit de pan neemt, de jus pureert en even aanmaakt met een klein beetje aardappelmeel dat u met wat melk vloeibaar roert en dan bij de jus voegt. Even af proeven op mankementen aan zout of peper en u hebt een heerlijk gerecht.
Knapperige aardappeltjes met rozemarijn
Een aardappelgerecht van net beetgaar gekookte aardappelschijfjes (acht minuten), vermengd met wat olijfolie, bestrooid met rozemarijn en op de bakplaat in de oven verder afgebakken, is niet alleen gemakkelijk te maken, maar ook erg lekker.
Eigen kruiden in salades
Salades krijgen beslist iets extra’s door toevoeging van zelf gekweekte peterselie, selderieblad, bieslook of basilicum. Voeg ook eens wat blaadjes basilicum, wat munt, gesneden bosuitje en peterselie aan uw salade toe. Vooral salades van geblancheerde groenten zoals bloemkool, broccoli, of witlof krijgen er iets extra’s mee.
Diverse soorten kruiden kunt u makkelijk kweken
Er zijn heel veel soorten kruiden die u in uw eigen tuin kunt kweken. Behalve de bovenstaande kruidensoorten zijn er ook soorten die niet zo bekend zijn, maar die evenzeer onder de naam “kruiden” vallen en waarvan er veel soorten geneeskrachtige werking hebben. Zo is er het longkruid met zijn mooie, blauwe bloemetjes, dat vaak in siertuinen gewoon als sierplantje staat. Ook kamille, St. Janskruid en lavendel zijn bijvoorbeeld kruiden die gemakkelijk te kweken zijn.
Onkruid of geneesmiddel
Daarnaast worden sommige kruiden ook vaak als onkruid bekeken. Zo is weegbree niet erg geliefd bij tuinliefhebbers, maar het blad daarvan wordt door natuurkenners vaak gebruikt voor een snellere wondgenezing. De paardenbloem is een hardnekkig “onkruid”, maar het blad ervan is gezond, zolang het niet met kunstmest of verdelgingsmiddel behandeld is, en kan in salades gebruikt worden.
Citroenmelisse en kamille
Van citroenmelisse en de bloemetjes van kamille kan thee getrokken worden, en ga zo maar door. Het loont dan ook de moeite om zich eens te verdiepen in het ruime palet van inheemse kruiden en in de eigenschappen en mogelijkheden die bij elk kruid verschillend zijn.